Spor karşılaşmaları için gerçekleştirilen uluslararası, kıtalararası yolculuklar sporcular üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Bendeniz bizzat bu olumsuzlukları sporcularla beraber yaşamışlığım vardır.
Uluslararası ve kıtalararası spor seyahatlerine gidileceği ülkede ki konaklamalar, farklı beslenme kültürü, saat farkı, iklim değişikliği vb. durumlar sporcular üzerinde fiziksel, psikolojik, sosyolojik etkiler bırakabilir. Tabii bunların çoğu da sporcuları negatif yönden etkiler.
Kıtalararası uzun bir uçak yolculuğundan sonra sporcuların anatomisinde bedende belirgin, elde olmayan bir zayıflama meydana gelir, dolayısıyla sporcuların performansını düşürür.
Saat farkı, yoğunluğundan kas gücünde %6-7 oranında bir düşüşe sebep olduğu bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. Maç yapılacağı kıtalararası bir ülkede, bir hafta ya da 10 gün evvel gitmek sporcu açısından çok önem arz etmektedir.
Enteresandır ki uluslararası uçak yolculuklarında doğuya ve batıya doğru 4 ve 7 saatten fazla süren uçuşlarda vücudun yeniden uyum sağlayabilmesi (adaptasyon) için yukarıda belirttiğim gibi 1 hafta önce gidip sporcu performansı olumsuzluktan kurtarılmalıdır.
Yolculuklar, denizaşırı spor çeşidine göre uyum sağlama yönünden farklılıklar gösterir. Şöyle ki; dışa dönük kişiliği olanların yolculuğa daha hızlı uyum sağladığını tecrübelerimizle bilmekteyiz. Başka bir hususta yolculuklarda yaşın kişiler arasında uyum yönünde farklılığı önemli ölçüde görülür. Örneğin; minik sporcular veya yıldız sporculara göre genç sporcuların yolculuğa uyumları daha kolaydır.
Kıtalararası uçuş yapan sporcular üzerinde yapılan psikolojik, kimyasal araştırmalar neticesinde sporcularda önemli ölçüde adrenalin, manadrenalin ve kortizal adında ki hormonların arttığını bilim adamları tarafından belirtilerek sporcular üzerinde olumsuz olduğu söylenmiştir. Adrenalin adrenal bezler tarafından üretilen ve salınan doğal bir stres hormonudur.
Sonuç olarak sporcular için kıtalararası yolculuklar öncesi bir dizi önlemlere başvurulabilir. Örneğin; Performansın düşürülmesi için sporcuya akimitizasyon (ısıya uyum) çalışması yapılabilir. Bunun için denizaşırı yerlere müsabakalara gidildiğinde sporcuların ısıya uyumları ısıda ve nem olan bölgelerde çalışma yaptırılır. Sporcuların ısıya uyumları kişiden kişiye 5-8 gün arasında değişir. Başarıyı olumlu yönden bu kriterler doğrultusunda yapıldığında başarıda beraberinde gelir.