Bir  müddet önce  bir okuyucum benden faizi yazmamı istedi. Nasip bugüneymiş. Bu hafta ki makalemi bu konuya ayırmayı uygun buldum.

Faiz Kuran  ve sünnette haram olduğu bildirilmiştir. Kuranda Allah azze ve celle şöyle buyurmaktadır;" Allah ticareti helal faizi haram kılmıştır."  Haram demek Allah'ın kesinlikle yasakladığı şeylere haram denilmektedir. Faizde bu yasaklardan biridir.

Ne acıdır ki günümüzde faizler yüzde ellilerde seyretmekte olduğundan hemen hemen her zenginimiz parasını faize yatırıp faiz parası almaktadır. Faiz yemektedirler. Faiz hem kara faiz denilen elden alınıp verilmesiyle hem de banka faiziyle oluşmaktadır. Ondan dolayı her ikisinden de uzak  durulması lazım gelmektedir.

Zenginlerimiz günümüzde paramız değer kaybettiğinden dolayı paramızı bankaya yatırıp kurtarmaya çalışmaktayız demektedirler. Bu doğru bir argüman değildir. Doğrudur günümüzde paramız çok değer kaybetmiştir ama paranın banka sistemine yatırılmasından dolayı kapitalist  sistemin devamı manasına geldiği unutulmamalıdır.

Bakınız ne kadar ekonomik sıkıntılar olursa olsun bankalar kar göstermekte olduklarını unutmamamız lazım gelmektedir. Sana yüzde ellik faiz verirken üreticiye yüzde yüzlerle faiz vererek para sattığına şahit olmaktayız. Bu durumda zenginler yatırım yapmayacak bankaya parasını yatırıp faiz alarak parasına para kattığına şahit  olmaktayız.

Doğrudur paramız çok değer kaybetmiş durumdadır. Bundan dolayı zenginler yatırım yapmamaya ve kolay para kazanmak adına paralarını bankalara yatırmaktadırlar. Fakat bunu kırmamız lazım gelmektedir.

Ekonominin düzeltilmesi için faizleri aşağıya doğru çekilmesi gerekmektedir. Şöyle ki ancak bu durumda zenginler uygun oranlarla kredi alacak ve yatırım yapacaklardır. Şu Unutulmamalıdır ki bir ülkenin ekonomisi ancak yatırım arttıkça olacaktır. Bundan dolayı fabrika açmamız lazım gelmektedir. Fabrika hem devlet eliyle açılması ve hem de zenginlere uygun kredi verilerek yatırıma teşvik edilmelidir. Bakınız  uyduda Dmeks diye bir kanal var. Bu kanaldan öğrendiğimize göre elin adamları uçanın kaçanın fabrikasını yaptıklarından akıl tutulması paralar kazanıp ülkelerinin ekonomilerine katkıda bulunmaktadırlar. Şimdi bana hemen devlet fabrika açmaz dediğinizi duyar gibi olmaktayım. Kardeşim neden kurmasın devlette kurar özel teşebbüslerde kurar. Ama günümüzde paramız akıl tutulması değer kaybettiğinden bankalar uygun oranlarla kredi veremediğinden zenginlerimizde yatırım yapmayı riskli bulup kolay para kazanmak adına paralarını yüksek faiz politikaları güdüldüğünden bankalara yatırıp beleşten para kazanmaktadırlar.

Şu unutulmamalıdır ki faiz Kuranda ve sünnette haramdır. Faiz alıp verme Allah ve resulüyle harp manasına  geldiği KUranda ifade edilmektedir. Allah ve resulü faizi haram  kılmışlardır. Ondan dolayı faizden kesinlikle uzak durulması lazım gelmektedir.

Faizler mutlaka aşağı çekilmelidir ki zenginlerimiz  yatırım yapabilsin. Peki küçük yatırımcı ne yapacak dediğinizi duyar gibi olmaktayım onlarda altın almayı seçeceklerdir. Altın yatırımcıya kaybettirmeyen bir araçtır. Hem de riskli değildir. Borsa  denilen bir illette de yatırımcıya genellikle zarar ettirdiğine şahit olmaktayız. Doğrudur borsa şartlarına uyulduğu sürece haram değildir denilmektedir. Ama bana sorarsanız borsada çokça manipüle işler olduğundan ondan da uzak durulması zarar etmemesi için küçük yatırımcı adına söyleyebilirim.

Burada bir  sığınak olmak adına katılım bankalarını da verebilirim. Katılım bankaları da işlemleri helal olduğu  İslam alimleri tarafından  ifade edilmektedir. Faizden uzak durmak adına katılım bankalarına yatırıp kar payı alabilirler. Çünkü katılım bankaları kar ve zarar ortaklığı yapmaktadırlar.  Kapitalist bankalar faiz verirken katılım bankaları kar ve zarara ortak yapmaktadır yatırımcıyı. Ondan dolayı bir sığınak olarak katılım bankalarını da küçük yatırımcıya hatırlatmak isterim. Burada önemli olan faizden uzak durulması. Allah ve resulüne harp ilan etmekten uzak durulması.

Yeri gelmişken yöneticilerimize de bir çift sözüm olacak. Onlarda halkımızı rahatlatmak adına Kurana ve sünnete bakarak bir kurtuluş reçetesi oluşturmaları  lazım gelmektedir. Bakınız Allah azze ve celle ayette ne buyurmaktadır; " Kİm Kurandan uzak kalırsa onun için dar  bir geçimlik vardır."  ayeti okudunuz bir millet ki Kurandan ve sünnetten uzak kalırsa o millet için ekonomik sıkıntılar baş gösterecektir.

Faiz haramdır...