Sevgili Okurlar, Yılların vermiş olduğu deneyim bana şunu öğretti, Futbol, teknik adamlara bırakılmayacak kadar büyük bir oyundur. Bunu neden yazıyorum, Trabzonspor’u ve Milli takımımızı yıllardır izliyoruz. Trabzonspor’dan başlayalım,

Şenol Güneş, bence Trabzonspor’u 3 kez, Beşiktaş’ı da iki kez şampiyon yapan bir teknik direktördür. Her dönem özel oyunculara sahip oldu ve takımını iyi oynattı. Ancak zaman, zaman da uyarıları dinlemedi ve etkili olabilecek futbolcuları kulübede tuttu.

Abdullah Avcı da benzer özelliklere sahip. Daha da katı. Adam yönetimden veya basından çekinmese idi Onuachu’yu kulübeye atacak ve Enis Destan’la oynayacaktı.

Ünal Karaman, yanlışı yapan ancak basının veya taraftarın eleştirilerini kentte dolaşarak alan ve hatasından erken dönen bir teknik adamdı. Trabzonspor’daki başarılarının ana etkeni de takıntılarının olmayışı idi.

Buradan milli takıma gelmek istiyorum.

Eğer Uğur Meleke başta olmak üzere, Türk spor basınının önemli isimleri Montella’yı uyarmasa idi Montella maça Arda Güler’i kenarda tutarak başlayacaktı. Basın öyle bir baskı kurdu ki, Montella ilk 11’de başlatmak zorunda kaldı.

Onun için diyorum ki, takımlar teknik direktörlere bırakılmayacak kadar önemlidir. Bazen yöneticilerle sohbet ettiğimiz de yakınmalarını onlar da yapıyorlar.

Milli takım nereye kadar gider, bunu tahmin etmem güç. Ancak Portekiz maçı zor olacak. Eğer kaybetmeyelim bir puan iyidir dersek o baskıya dayanamayız. Yersek de atabilecek bir oyun tarzı ile oynarsak şansımız devam eder..

Yürekten başarılar.

KİLİT İSİM TRABZONLU

Babalar erkek çocuklarını asla kıskanmazlar. Onların başarıları ile hep gurur duyarlar. Trabzon’da yakın dostumuz, abimiz olan Naci Orhan’da oğlu Yalçın ile gurur duyuyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nda onun başarılarını takip ediyor. Başkan Büyükekşi tüm idari yönetimi Yalçın Orhan’a bırakmış. Yalçın Orhan da aldığı eğitimle ve iş disiplini ile başarılı olmuş. Naci Orhan, Trabzonspor yöneticilerinin ve başkanının TFF’nin davetine katılmamasını abartılı bir tavır olarak buldu ve  ‘Ertuğrul başkan gitmeliydi’ dedi.

Yalçın Orhan, TFF’de Trabzon’u da temsil ediyor. Benim diyeceğim şu, eğer devam ederlerse, idari işlerin yanında Hakem ve Gözlemcileri de gözetmeli ve Trabzonspor ile Trabzon takımlarının hakkının alınıp başka yere verilmesinin önüne geçmeli.

MOURİNHO LANETİ DAĞITIR MI?

Fenerbahçe Başkanlığına yeniden seçilen Ali Koç, 6 yıllık sürede şampiyon olamaması üzerine ‘bir yerde bir ah var’ demişti. İşi bilmiyormuş gibi pişkinliğe vurmuştu. 2011, 3 Temmuz sürecinde Aziz Yıldırım’ın yardımcısı olarak yönetimde kendisi de vardı. Eski TFF Başkanı Nihat Özdemir’de görevde idi.

Özdemir, daha sonra TFF’de birlikte çalıştığı Trabzonlu yöneticilere 2011’i itiraf etti. Ancak Ali Şen gibi çıkıp basında ifşa etmedi. Şimdi Ali Koç’ta yakın çevresine lanetin sebebini söylemiştir! Ama hala lanetin sebebini sağda solda arıyor.

Trabzonspor’un kupası Fenerbahçe müzesinde duruyor. O kupa o müzede durduğu sürece nasıl bir takım kurarsan kur, istersen Mourinho’yu getir. Yine de şampiyonluk sana uzaktır

ŞOTA’NIN İÇİNDEKİ SEVGİ

Türkiye liglerinin gol kralı, Trabzonspor’un efsane oyuncularından Şota Arveladze Almanya’da Euro-2024 Şampiyonasını takip ediyor. Türkiye ile Gürcistan’ın oynadığı maçtan önce ve maçtan sonra, ülkesini önceleyen ancak Türkiye ve Trabzonspor’u asla ihmal etmeyen bir isim oldu. Yıllar geçse de karakterini asla bozmayan, ekmek yediği yerlere hep saygı duyan bir isimdir Şota. Helal sana be.

VİP’TEKİ BULUŞMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Trabzonlu hemşehrimiz Ekrem İmamoğlu, Dortmund’a gitmişken Dortmund stadında oynanan Türkiye-Gürcistan maçını da izledi. Stadın VIP salonlarının birinde ilginç bir tesadüf yaşandı. Bir dönem Trabzonspor’un kalesini koruyan ünlü futbolcusu Pfaff ile Trabzonspor eski yöneticisi İmamoğlu, karşı karşıya geldi.

İkili hasret giderdi. Trabzon anılarını yeniden yaşadı. Bu vesile ile ünlü kaleciyi transfer eden Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ile Phaff’a Jeep’i ile şehir turu attıran Bahattin Köroğlu’nun da analım.

GÖZE BATAN KVARATSKHELİA 

A Milli futbol takımımızın 3-1 kazandığı Gürcistan maçı öncesinde, Napoli forması giyen Kvaratshelia’ya dikkat çekilmişti. Gerçekten de sol kanat oyuncusu maçta şiir gibi oynadı. Ayağına aldığı her topla ceza sahamıza yaklaştı ve tehlike yarattı. Öğrendik ki Şota Arveladze bu oyuncuyu zamanında Trabzonspor’a önermiş ve alan olmamış. Şimdi ki piyasa değeri ise 80 milyon Euro. Şaşırmadık. Çünkü Türkiye liglerinin tarihine bakıldığında Trabzon’un almadığı ve sonradan yıldız olan sayısız isim var.

FETİH YOLU NERESİ?

Türkiye tarihi hem de Osmanlı tarihi ile tartışmalar sürer gider. Trabzon’da da Fetih yolu tartışması var. Fatih Sultan Mehmet nereden gelerek Trabzon’u fethetti? Tarihçi yazar Mustafa Yazıcı ile birlikte Mustafa Durmuş’a sorduk. Sayın Yazıcı, ‘Fatih Erzincan’dan Gümüşhane’ye, oradan Kadırga yaylasına geçti. Sonra da Zigana üzerinden inerek Gölçayır’a otağını kurdu, daha sonra da Kentin anahtarını alarak fethi tamamladı’ dedi. Şimdi sıra Fetih yolunun metre metre ortaya çıkarılması ve Trabzon’un fetih kutlamalarında bu yolun tanıtılmasında.