Türkiye’de HIV/AIDS Vaka Sayıları Yükseliyor

"Estetikte Yeni Yönetmelik Halk Sağlığını Tehdit Edebilir!" "Estetikte Yeni Yönetmelik Halk Sağlığını Tehdit Edebilir!"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nevin İnce, 2024 yılında Türkiye’de HIV pozitif birey sayısının 45 bin 835’e ulaştığını açıkladı. Türkiye’de ilk kez 1985’te bildirimi zorunlu hastalıklar listesine giren HIV/AIDS, günümüzde hâlâ toplumsal farkındalık eksikliğiyle mücadele ediyor.

Doç. Dr. İnce, dünya genelinde HIV/AIDS taşıyan kişi sayısının 39 milyonu bulduğunu, bunların 25.6 milyonunun Afrika’da yaşadığını belirtti. Türkiye’de ise 2017’de 15 bin 480 kişi olan HIV pozitif birey sayısı, 2023’te 41 bin 732’ye, 2024’te ise 45 bin 835’e yükseldi. Bu vakaların %81,5’i erkeklerden, %18,5’i kadınlardan oluşurken, %16,1’inin yabancı uyruklu olduğu ifade edildi.

Yanlış Bilgilere İnanmayın

HIV/AIDS hakkında sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. İnce, “Bu yanlış bilgiler, bireylerin tanı ve tedaviye ulaşmasını zorlaştırıyor. HIV enfeksiyonu ile ilgili riskli davranışların konuşulabilir olduğunu göstermek ve ön yargıları yıkmak, hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor” dedi.

HIV/AIDS Nasıl Bulaşıyor?

HIV’in en yaygın bulaşma yolları:

  1. Cinsel temas: En yaygın bulaşma yolu.
  2. Kan yoluyla bulaşma: Kullanılmış enjektörler, iğneler, cerrahi ve diş hekimliği aletleri, dövme malzemeleri, akupunktur iğneleri, jilet, makas gibi delici aletlerle bulaşma riski taşır.
  3. Organ ve doku nakli: HIV’li organ, doku veya sperm nakli.

Kontrol Programlarının Önemi

Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı, bu hastalıkla mücadelede üç ana hedef belirliyor:

  • Yeni vaka ve ölümleri azaltmak,
  • Sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmak,
  • HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcılığı önlemek.

Farkındalık Hayat Kurtarır

Doç. Dr. İnce, toplumda farkındalık oluşturmanın ve doğru bilgilendirmenin enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kritik olduğunu vurguladı. HIV pozitif bireylerin yaşam kalitesini artıracak çalışmalara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.
HIV/AIDS ile mücadelede doğru bilgi, erken teşhis ve tedavi, hastalığın kontrol altına alınmasında kilit rol oynuyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA