Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşayan Fatma Karabacak, bir süre önce yediği karayemişin çekirdeğini fark etmeden yuttu. Zamanla artan öksürük ve tekrarlayan enfeksiyon şikâyetleri nedeniyle hastaneye başvuran Karabacak, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’ne sevk edildi.
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, yapılan tomografi ve ileri görüntüleme yöntemlerinde akciğerde tümöre benzer bir lezyon görüldüğünü belirtti. Bronkoskopi ile yapılan detaylı incelemede, akciğerin orta lobunda tümör sanılan bölgenin aslında bir karayemiş çekirdeği olduğu anlaşıldı.
“Çekirdeğin çevresi vücut dokusuna benzer bir yapı geliştirmişti, bu nedenle tümör zannedildi. Ancak bronşun içini açtığımızda çekirdeği bulduk. Bölge tamamen iltihaplanmış ve akciğerin orta lobu işlevini yitirmişti. Operasyonla o kısmı aldık. Şu an hastamızın durumu çok iyi,” dedi Prof. Dr. Tekinbaş.
Yemek yerken dikkat!
Prof. Dr. Tekinbaş, özellikle yemek yerken ani gülme, öksürme veya nefes alma durumlarında yabancı cisimlerin hava yoluna kaçabileceğine dikkat çekti. Bu gibi durumların, özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini vurguladı.
"Bir daha çekirdekli bir şey yemem"
Geçirdiği zorlu süreçten sonra sağlığına kavuşan Fatma Karabacak ise yaşadığı tehlikeyi şu sözlerle anlattı:
“Bir daha çekirdekli meyve yemem. Hocam beni kurtardı, çok şükür iyiyim artık.”