Kişiliğin yapısını belirleyen kurallar, görüldüğü gibi antrene yaptırdığı sporcuyu tanımadan çalışan antrenöre fazla bir yarar sağlamamaktadır. Antrenör daha kesin ve kullanabileceği bilgilere gereksinimi vardır. Bunlar kişilik kriterleridir.

Bütün bunların spor açısından incelenmesinin önemi sporcu kişiliğinin sportif performans ile ilişkilerden ileri gelmektedir. Bazı verilere dayanarak sporcu kişiliği şöyle tanımlanabilir; sporcunun sportif performansı ile ilgili olarak sahip olduğu kişilik özellikleri bütünün spor dünyasında devamlı görülen durumlardır.

Spor dünyası, sürekli olarak en yüksek performans kavramı üzerinde kurulu olduğu için sporcu kişiliğinin ruhsal ve fiziksel bütün güçlerini kullanarak en yüksek performansa ulaşmaya hazır ve buna ulaşmak için gerekli fedakarlığı yapmaya uygun "bir kişilik olması gerekir."

Burada gözden kaçmaması gereken önemli bir husus vardır; toplumlar sürekli bir değişim içerisindedir. Bu değişimin içinde olmak spor içinde geçerlidir. Buna göre doğal olarak toplumdan topluma ve aynı toplum içinde olduğu gibi, devirden devire, sportif performansın taşıdığı önem değişmektedir.

Bütün bunların yanında, sporcunun sahip olması gereken performans sporuna uygun kişilik özelliklerini de değiştirir. Bugün için geçerli veya yeterli olan kişilik özelliklerinin 5-10 yıl sonra nitelik ve niceliklerini değiştirebilir.

Sporcu kişiliğinde ki farklılık ve özellik maksimal performans oryantasyondan ibaret değildir. Kendi başına toplumsal bir kurum olan sporun toplum geneline bireylere yaptığı etki ve zorlamalar, yani yeni uyum süreçleri gerektirir çünkü yüksek performans için bazı değişik kişilik özelliklerine gereksinim vardır. Tabii ki sporcu bu kişilik özelliklerini kazanmak zorundadır.

Sonuç olarak, sporda kişilik özellikleri sporun yapılış amacına göre farklılık gösterir. Performans sporunun neden olduğu bedensel ve ruhsal zorlama ile amatör sporun neden olduğu zorlama hem nitelik hem de nicelik açısından çok farklıdır. Bu nedenle bir performans sporcusundan amatör bir ruha sahip olmasını beklemek ve istemek hiç normal değildir. Yıllar yılı bu kriterlerle sporcular yetiştirmişizdir.