Neden kilo verilemediği açıklandı: İşte kimsenin bilmediği o detay Neden kilo verilemediği açıklandı: İşte kimsenin bilmediği o detay

Doğru Tanı ve Uygun Tedavi


KTÜ Farabi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Murat Erkut, “Murat Küçük’ün durumu bizim için önemli bir örnek teşkil ediyor. Yutma güçlüğü ve reflü şikayetleriyle kliniğimize başvuran Murat Küçük, yapılan manometri ve pH metre testleri sayesinde doğru bir şekilde teşhis edilerek, uygun tedaviye yönlendirildi” dedi.

Gastrointestinal Motilite Laboratuvarı


Dr. Öğr. Üyesi Murat Erkut, merkez hakkında şu bilgileri verdi: “Yutma güçlüğü, ağrılı yutkunma ve reflü hastalığına bağlı şikayetleri olan hastalarda, yemek borusunun normal çalışıp çalışmadığının manometri (basınç ölçümü) ile ve reflü düşünülen hastalarda, mideden yemek borusuna kaçan asit miktarının pH metre (asit ölçümü) ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde, büyük abdest kaçırma veya ilaç tedavisi ile düzelmeyen kronik kabızlık problemi olan hastalarda rektum ve anal kanal kasılmalarının normal olup olmadığının manometri ile değerlendirilmesi gereklidir” dedi.

Erken Tanı ve Ekonomiye Katkı


Erkut, “Gastroenteroloji Kliniği bünyesinde yer alan ve güncel teknoloji destekli tanı yöntemlerinin KTÜ Farabi Hastanesi’nde uygulanabiliyor olması büyük önem arz etmektedir. Bu sayede erken dönemde motilite bozukluklarını tespit edebiliyoruz. Gereksiz tetkik ve uygunsuz ilaç kullanımının önüne geçerek ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. İş gücü kaybı azalıyor. Bu laboratuvar, toplumdaki 5 kişiden 1’inde olan reflü ile ilişkili şikayetlerin modern teknoloji ile değerlendirildiği 'Reflü Tanı-Tedavi Merkezi' olma özelliği sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: BİROL SANCAK