Ama doğru ama yanlış Yıllardır hep konuşuruz, hatta eleştiririz KTÜ ile Trabzon şehri bir türlü bütünleşemedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisiyle, akademisyenleriyle ve idari personeliyle yaklaşık 80 bin kişilik nüfusla şehrin tam ortasında konuşlanan kapalı kutu görünümlü bir eğitim kurumu olarak görüldü.

Yıllarca bu böyleydi.

Kimi zaman suçu üniversite yönetimine arandı, kimi zaman şehrin dinamiklerinde.

Ama her ne hikmetse KTÜ ile Trabzon bir türlü iç içe giremedi.

Kampüsü ve yerleşkesi Trabzon şehir göbeğinde ancak hep köy statüsünde kaldı. Yıllar içinde zor da olsa belediye mücavir alanı içerisine dâhil edildi.

Hiç suçu kendimizde aramayıp yani şehrin yöneticilerine, valisine, belediye başkanına, sivil toplum kuruluşlarına, siyasetçilere hiç kusur bulmayarak hep üniversite yönetimini eleştirmişiz.

Yok, efendim üniversite şehrin gelişmesi ve kalkınmasına ışık tutacak projeler üretmeyip, şehrin yerel yöneticileriyle ortak projeler üretmeyip, şehre katkı sağlayamadı dedik durduk.

Üniversite rektörlerin çoğunluğunun Trabzonlu olamaması ve şehre yüzünü döndürememesi veya şehrin yöneticilerinin üniversiteye soğuk bakması her ne sebeple olursa olsun Trabzon ile KTÜ fiili anlamda ne yazık ki bütünleşememiş.

İşin özü şu KTÜ hep kapalı kutu kalmış, yüzünü çevirmemiş ve bu haliyle de dışa açılamamış.

Nereye kadar?

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın KTÜ rektörü olana kadar

Hamdullah hoca Trabzon’un Çarşı Mahallesi’nde doğan, şehrin sokaklarında top oynayan, şehirle büyüyen, sorunları bilen ve şehri yaşayan bir bilim insanı.

Yani onun yönetim şekli, yoğurt yiyişi gidenlerden farklı oldu.

Yaşadığı şehrin insanını çok iyi tanıyan, vereceği tepkiyi hatta yüzündeki mimikleri bile hesap edebilen, milli ve manevi değerlere önem veren kısacası Trabzon’un her bir özelliğini bilen ve yaşayan bir bilim insanıdır.

KTÜ ile Trabzon şehrini nasıl bütünleştireceğini hatta üniversiteyi kapalı kutu konumundan kurtarıp Türkiye ve dünyaya nasıl bir açılacağını da bilen bir bilim insanı.

Evet, Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı KTÜ rektörü olduktan sonra Trabzon’un her sorununda yol gösterici rolü ve projeleri katılımı ile diğer taraftan da Türkiye ve Yurt dışına açılması sürecini çok iyi yönetti.

Her konuda hassas davrandı.

Şehrin, ülkenin dinamiklerine değer vermiş ve her fırsatta onları üniversiteye davet ederek hem konferanslar verdirdi hem de öğrencilerini gelişen ve büyüyen dünyaya entegre edilmelerini sağlayacak bilgilerin edinimini sağladı.

Hem bilim insanlarını, hem Devlet Başkanlarını, Cumhurbaşkanlarını, büyükelçileri, siyasetçileri, işadamlarını üniversitede ağırlayarak öğrencilerinin bilgi birikimini artırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı KTÜ’ye davet ederek öğrencilerle buluştururken, senatonun fahri doktora unvanlarını takdim etti.

Sadece son 6 aylık gibi bir sürede 100’e yakın faaliyet düzenleyen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın KTÜ için ne kadar isabetli bir isim olduğunu görmek mümkün.

Ne yaptı son 6 ayda

Bir kısmını birer cümle ile hatırlatmak isterim.

KTÜ mezunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "KTÜ'den Başarı Hikâyeleri"nin konuğu oldu.

Türkiye’nin en kapsamlı ulaşım festivali U-Fest, etkinliğinde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Avrasya, Giresun, Gümüşhane, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi’nin paydaşı olduğu Doğu Karadeniz Kariyer (DOKKAF'24) Fuarını gerçekleştirdi.

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanlığı Üniversiteler Koordinasyon Toplantısına ev sahipliği yaptı.

"Türkiye Yüzyılında Üniversite Gençliği" sempozyumunu düzenledi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı KTÜ’de ağırladı.

Trabzon’a gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u makamında ağırladı.

Türkiye’de bir ilk olarak KTÜ öncülüğünde "Bağımsız Filistin İçin Kıyamdayız" yürüyüşünü gerçekleştirdi.

"Pontus Meselesinin Dünü ve Bugünü" Çalıştayı düzenlendi.

Üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşen "Karabağ Zaferi'nden sonra Türkiye Azerbaycan İlişkileri" konulu konferansıAzerbaycan Ankara Büyükelçisi Dr. Rashad Mammadov’un katılımıyla gerçekleştirdi.

KKTC'nin Kuruluş yıldönümü nedeniyle konferans düzenlendi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Uluslararası İlişkiler, Siyasi Tarih ve Uluslararası Siyaset çerçevesinde mercek altına alındı.

Trabzon Turizm Çalıştayı’nı yoğun bir katılımla yine KTÜ geçekleştirdi.

İran'daki Tebriz ve Bonab Üniversiteleri ziyaret edilerek hem KTÜ’nün tanıtımı yapıldı hem de iki üniversite ile akademik iş birliği protokolü imzalandı.

Gambiya Üniversitesi ile KTÜ arasında Yükseköğretim İş Birliği Protokolü İmzalandı.

Trabzon’un bütün Sivil Toplum Kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürdü.

Bütün bu faaliyetlerin yanında KTÜ'den 5 Proje, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenmeye hak kazanma başarısı gösterdi.

KTÜ Uluslararası tanıtım programı çerçevesinde 11 Ülke, 16 farklı üniversiteye 28 temsilci ile görüşme sağlanarak üniversitenin dışa açılımı sağlanmış.

İçerisinden 6 üniversite çıkaran Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde bugün 93 ayrı ülkeden 2 bine yakın öğrenci öğrenim görüyor.

Ve bizim KTÜ URAP Dünya alan sıralamasında en az 8 bilim alanında yer alan 17 Türk Üniversitesinden biri olma başarısını gösterdi.

Bilimsel yayın ve uluslararası yayınlarından bahsetmeye gerek yok bile.

Daha ne olsun.

Teşekkürler Hamdullah hocam, KTÜ sizinle başka ufuklara yelken açacak.