Fransa’nın Gard bölgesindeki Vergeze kasabasında üretimi yapılan Perrier marka maden suyunun 75 cl’lik bazı şişelerinde, insan ve hayvan dışkısından bulaşabilen enterobakteriler tespit edildi. Bölgesel sağlık ajansı ARS Occitanie’nin hazırladığı rapor, suyun "doğal saflığını" kaybettiğini ve artık "doğal mineralli su" olarak pazarlanamayabileceğini ortaya koydu.
"Kuyular artık saf değil"
Raporun ardından Gard Valiliği, Perrier’in kuyularının maden suyu statüsünü kaybettiğini belirtirken, yetkililer etkilenen şişelerin tamamen imha edilebileceğini duyurdu. Hidrologlara göre, Vergeze sahasındaki tüm sondaj kuyuları, artık orijinal saflığını taşımıyor.
1Nestlé: Üretim hattındaki teknik bir sorun
Perrier’in sahibi Nestlé Waters, kirlenmenin "üretim hattında yaşanan teknik bir müdahale" sonucu oluştuğunu ve tüm ürünlerin güvenli olduğunu savundu. Ancak Fransız sağlık otoriteleriyle şirketin test sonuçları arasında ciddi farklar bulunduğu bildirildi.
Filtre sistemi yetersiz
Uzmanlar, tesiste kullanılan 0.2 mikronluk filtrelerin bazı bakterileri süzmede yetersiz kalabileceğini vurgularken, bu durumun bakteriyel kontaminasyona neden olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yıl da Perrier’in iki milyon şişesi benzer bir kontaminasyon sebebiyle piyasadan toplatılmıştı.
Enterobakteriler nedir?
Enterobakteriler, bağırsak florasında doğal olarak bulunsa da, bazı türleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle E. coli, Salmonella, Shigella gibi türler; ishal, mide-bağırsak enfeksiyonları ve böbrek yetmezliğine kadar varan komplikasyonlara neden olabiliyor.