Bu ülke eğitimi genel itibariyle Fen liseleri ve Anadolu liseleri üzerindedir. Aileler çocuklarını bu okullarına kaydettirmek için var güçleriyle yarış halindedirler. Ne ki çocukları iyi bir okula kayıt yaptırıp kendilerini kurtarsınlar.
Fakat burada ki sıkıntı sonuç genel itibariyle böyle olmaz. Şöyle ki bu çocuklardan ancak yüzde beş civarında ki çocuk üniversiteden mezun olduğunda iş bulma imkanına sahiptir. Sebepte bu ülkede ancak KPSS sınavına girmeden atanma hakkına sahip olan tek okul tıp fakülteleridir. Diğer fakültelerin hemen hepsi KPSS sınavıyla atanma yapmaktadır.
Sorun nerede sorun bu okullara giden çocuk ya okuyacak yada boş gezecek. Başkaca bir sonuç yok. Çünkü bu Fen ve Anadolu liselerine giden çocuk elinde bir meslek olmadan okullarından mezun olup üniversiteye gitmektedir. O yüzden ya okuyacak yada boş gezecek diyorum.
Tıp fakültelerinden başka atama olmadığından bu diğer fakültelerden mezun olan çocuklarımız okulları bitiminden sonra iş bulamadıklarından ya limon satıyorlar yada çay satmaktadırlar. Kamuya eleman alınmamaktadır ki.
Ama meslek liseleri öyle değil. Meslek liselerinden mezun olan çocuklarımız daha ömürlerinin baharında staj yaptıkları yerlerden okul bitimi çağırılıp iş sahibi yapıldıklarını birinci elden bilmekteyiz.
Ben Trabzon Ortahisar Borsa İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeniyim. Yani okulumuz kız meslek lisesi. Okulumun Müdüre Hanım , Müdür Yardımcılarım ve Öğretmen Arkadaşlar can siper hane bizlere emanet edilen kızlarımızı ailelerine ve ülkemize hayırlı evlat olsunlar diye çalışmaktayız. Okulumuz bir fabrika gibi çalışmaktadır. Okulumuzda tam yedi alan mevcuttur. Her bir alanda öğrencilerimiz yeterlilik alarak mezun olmaktadır. Bu alanlardan üç tanesini sizlere vereyim. Adalet alanı,Çocuk Gelişimi alanı ve Güzellik alanı gibi…Benim sınıfım Yiyecek İçecek Alanı. Benim sınıfımın alanında kızlarımız aşçılıkta yetişmektedir.
Okuttuğum kızlarım staj yaptıkları yerlerden iş yeri sahipleri tarafından okulları bittikten sonra maaşlı olarak kendilerini çağırdıklarını bizlere söylemekteler. Bu ne büyük bir mutluluktur. Mezun olduğun gibi iş sahibi oluyorsun.
Şimdi bana nasıl bir şey diye sorduğunuzu duymaktayım. Bakın üniversitelerden mezun olan çocuklarımız kendi işlerine giremediklerinden asgari ücretle iş bulmaktalar. Fakat bizlerin kızlarımız daha liseden sonra kendi işlerini asgari ücretle yapma fırsatı bulmaktalar. Boş yere masraf ve vakit geçirme yok.
Aslına bakarsanız ara eleman olarak isimlendirilen meslek liselerinden mezun olan çocuklarımızın yaşam şartları iyileştirilirse inancım odur ki yakın bir gelecekte bu çocuklar daha kolay iş bulma imkanı bulacaklardır.
Bakınız Almanya’da çok güçlü ara eleman sistemi vardır. Adamlar ara eleman ihtiyacını meslek liselerinden gidererek işsizliğe çok büyük çözüm bulmuşlardır. Ara eleman ihtiyacında ara elemanların yaşam şartlarını güçlendirerek meslek liseleri aranan okullar arasında olmuştur. Bizlerde bunu yaparsak bunun doğal sonucu olarak Anadolu ve fen liseleri önünde yığılmaların önüne geçilmiş olacaktır. Bunun doğal sonucu olarak hem ara elemanlar kaliteli yetişip iş güç sahibi olacak hem de yüksek öğrenimde tıp dışı diğer okullardan da mezun olanlar rahat işe girme fırsatı bulacaklardır. Bir örnek vereyim ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Daha düne kadar beş on ilimizde kurulmuş olan hukuk fakültelerimiz bugün hemen her ilimizde kurulduğundan hukukçularımız hukuktan mezun olan çocuklarımızın asgari ücret köle gibi çalıştırıldığından yakınmaktadırlar. Daha neyi konuşmalıyız?!
O zaman şunu yapmalıyız. Meslek liselerini öyle cazip bir hale getirmeliyiz ki bu okullara sadece zayıf öğrenci değil zeki çocuklarından gitmesi sağlanırsa bu işsizlik büyük oranda çözüme kavuşacağını düşünmekteyim.
Meslek liseleri mezunlarına hem diploma verdiğimiz gibi ucuz kredi de vererek iş yeri açması sağlanırsa bu durumda bu çocuklarımız hem bir başkasının yanında çalışma fırsatı bulacaklar hem de kendi işyerlerini açma fırsatını da bulduklarında daha bir teşvik edici olacaktır.
Meslek lisesi meselesi memleket meselesidir...