Trabzon köklü geçmişine paralel olarak eski kültürel birikimin de izlerini taşımaktadır ki, bu kültürel olgulardan birisi de resim sanatıdır. Tarihler boyu stratejik ve ticari önemi kadar sosyo kültürel yaşamıyla da batılıların dikkatini çekmiş olan Trabzon’un barındırdığı kültür hazinesi içerisinde resim sanatı da vardır.
Kyriakos, Miltiadir Thrasyvoulos (Kakoulis) adlı kardeşler Trabzon’da fotoğrafçılık sanatının gelişmesinde ciddi katkıları olmuştur. Doğal olarak Trabzonlu ressamlar yıllar boyunca şehrin en önemli esnafı konumunda olup, sadece Trabzon’da değil, tüm Doğu Karadeniz bölgesinde uzun yıllar sanatlarını icra etmişlerdir. Ünlü fotoğrafçıları, Kyriakos Kakoulis tarafından 1870 yılı başlarında Mernoir, Karadeniz adlarıyla şehrin ana caddesinde mesleklerini icra ediyorlardı. Miltiadis Kakoulis Paris’te fotoğrafçılık üzerine eğitim almışlardır.
Bu albümlerin bilinmekte olan ilk örneği 1934 yılına ait olup, Trabzon, Samsun, Giresun ve Platana’ya ait manzara ve anıtlara ait 48 fotoğraflardan oluşmaktadır. İkinci albüm ise bir Pazar yerine ait olup, 1989 tarihini taşır ve Trabzon, Giresun, Samsun, Kotyora, Polita (Soğuksu), Platanon (Akç), Kordylis (Kordil/ Akçakale), Oinois ve geleneksel giyimlerden oluşmaktadır.
İsa’nın havarilerinden Lukas tarafından yapılmış olan Kara Meryem İkonası önce Atina’ya geçmiş fakat Theodosius zamanında, IV. Yüzyılda söz konusu bu resim kendiliğinden buradan ayrılmak istemiş, bir gün melekler tarafından gökte uçurularak Trabzon’da Meryemana vadisinde yükselmekte olan kayalardaki mağaraya getirilip bırakılmıştır.
Trabzon’da ilk fotoğrafhanenin 1868 yılında Ermakov adlı bir Gürcü fotoğrafçı tarafından
açıldığı belirtilir. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında fotoğrafçı olarak görev yaptı. Rus ordusu ile birlikte birçok tarihi şehirlerde bulunarak araştırma ve kazılar ile alakalı resimler çekti. Bir süre sonra Tiflis’e dönerek orada bir fotoğrafçı dükkanı açtı. 1860 yılında Rus ordusuyla Trabzon’a gelmiş olan Ermakovun burada savaş yıllarında çekmiş olduğu resimler Gürcistan Mili Müzesinin wep sayfalarında yayınlanmıştır.
Trabzondaki ilk fotoğrafhaneler hakkında gerekli ve yeterli bilgi yoktur. Jean Cezarites adl şaha ait fotoğraf stüdyosudur. (1875) Bir başka fotoğrafhane ise K. E. Kakoyah’tır (1898). İç şüphe yok ki Trabzon’a en iyi ve popüler fotoğrafçısı Kakuli (Cacouli- Fres) kurmuşlardır. Uzun sokakta kurulmuş olan bu fotoğraf stüdyosunda yüzlerce resim çekilmesinin yanı sıra bütün Doğukaradeniz (Rize, Giresun ve Samsun illerine resimler çekmişlerdir.
Sanksen’de [=Masuka] olan Theodora Kilisesi’nin duvarlarında olan tasvirler kendine özgü bir şekilde folklor sembolleri esasında yapılmıştı. Örneğin horoz-kurt ile sohbet eder, onların sohbeti ise orada freskin üst tarafında yazılmıştı.