Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, TAKA Gazetesini ziyaret ederek, önemli mesajlar verdi.

Başkan Usta, 2002 yılında alınan il trafik komisyon kararının büyükşehir yasası ile geçersiz olduğunu kaydederek, “2002 yılında taksi dolmuştan minibüs sistemine geçtik. İl trafik komisyonu kararında ortaklar arasında anlaşmazlık olursa taksiye dönülebilir kararı var” dedi.

KARAR BELLİ

Usta, Büyükşehir yasası ile kararları UKOME’nin aldığının altını çizerek, “Büyükşehir yasası ile taksiye dönecek olanlar UKOME’nin yetkisinde olduğundan karar almadan dönüşe engel olundu. 2002 yılında alınan karar yok hükmünde kalmıştır. Taksiye dönmek isteyenler belediyenin aldığı kararla dönebilir. 2002 yılındaki karara göre herkes taksiye dönmek istese dolmuşta sıkıntı olacaktı. Belli bir sınırlamasının olması gerekiyordu. 2015 yılında bizden önceki yönetim zamanında alınan karardır. 5393 sayılı belediyeler kanunda açık ve net şekilde yazılıyor. Tüm işleyişler belediyenin yetkisi doğrultusunda karar alınıyor” diye konuştu.

DÖNÜŞÜMÜ YAPTIK

Trabzon’da dönüşüme ihtiyaç vardı. Önceden çalışan araçlar ekonomik ömrünü tamamlamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile durumu masaya yatırdık. Esnafımız için de durum zordu. Koltuk artırıldı ücret artırılmadı. Gelir seviyesi az olan duraklardan 40 dolmuşu azaltarak taksi yaptık. Trabzon’daki taksi ihtiyacını da bu şekilde giderdik. Finansman yönünde arayışa girdik. O dönem 6 bakanımızla irtibat halinde olduk.

BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Trabzon için büyük değişime imza attık. En büyük desteği olan büyükşehir belediye başkanımız Murat Zorluoğlu’na teşekkür ediyorum. Pandemi gibi bir zor dönemde değişim yaptık. Esnaf elini taşın altına koydu. Kentimize yeni bir ivme kazandırdık.  Gelinen noktada diğer iller veya kentimizin ilçelerinden olumlu sonuçlar aldık. Halkımıza daha iyi hizmet yapabilme noktasında çalışmalarımızı yaptık.

COĞRAFYAMIZ ZOR

Trabzon coğrafi yapısı dolayısı ile kısıtlı bir alana sahip. Maraş Caddesi kapandıktan sonra bir kısım araçlar postane önüne bir kısım araçlar da meydana konuşlandırıldı. Karagöz Meydanında araçlara depolama alanı yapıldı. Büyükşehir belediye başkanımızın bir projesi var. Proje üzerinde çalışıyoruz. Alanı değerlendireceğiz.

ŞEVKİMİZ VE AZMİMİZİ KAYBETMEYİZ

Şoför esnafımızın takdiri ve değerleri olacak. Yarım kalan işlerimiz var. Devam ettirme noktasında çalışmalarımız olacak. Esnafımız sandıkta kimi isterse görevi ona devreder. 6 senede güzel işlere imza attık. Odamızın yüklü borcunu kapattık. Sigorta işlerini yaptık. Çekicimiz yoktu aldık. Kontrol aracı devreye soktuk. Üyelerimiz odaya misafir olarak değil kendi evine geliyor. Orası üyenin kendi yeridir. Üst seviyede hizmet etmeye çalışıyoruz. Şevkimiz ve azmimizi kaybetmedik.

TAKSİLER YETERLİ

Dönüşüm sürecinde 40 dolmuşu 80 taksi yaptık. Mevcut 89 taksi vardı. 169 taksi kent içinde çalışıyor. 20 dolmuşu 40 taksi yaptık. İlerleyen zamanda 20 dolmuşu 40 taksi yapmayı planlıyoruz. Trabzon şehir içinde taksi kültürü yoktu. Bu algıyı yendik. Dönüşümlerle vatandaş kapısının önünde veya yakınında taksiye binebiliyor. Taksi kültürü oluştu. Nüfus planlamalarına göre taksileri mahallerimize dağıttık. Taksi ihtiyacı yeterlidir.

EĞİTİM ÖNCELİĞİMİZ

İki aşamalı planımız vardı. Biri dolmuşları değiştirmek. Onu başardık. İkinci planımız da şoförlere eğitim. Şoförlük mesleğini üst çıtalara çıkarmak için mücadele ettik. Şoförlerle olan şikayetler yüzde 90 oranında azaldı. Whatsapp ihbar hattına gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz. Trabzon’da ticari araçta faaliyet gösteren tüm şoförlere büyükşehir belediyemiz ile eğitim veriyoruz. Ortahisar’da bin 500 şoföre eğitim verdik. Şoförlerden eğitimden sonra sabıka kaydı, sağlık raporu isteyecek. İşimizi resmiyete döküyoruz. Gerekirse şoförün çalışma kartı iptal edilecek. Velinimetimiz yolcularımıza daha iyi hizmet yapmak için çalışma yapıyoruz. Geniş bir camiayız. Bu camianın içerisinde sıkıntı olabiliyor. Orta yolu buluyoruz.

ÇABAMIZ ESNAFIMIZ

Şu anda hizmet verdiğimiz bina kendi öz malımız. Şoför esnafınındır. Pandemi ve ekonomik krizlerden yeni bir bina işini erteledik. Ankara’da federasyon başkanımızla sürekli irtibat halindeyiz. Güzel bir yer yapma çalışmasını yapıyoruz. Şoför esnafımıza daha iyi hizmetin çalışmasını yapıyoruz.

İSTİŞAREYE ÖNEM VERİYORUZ

Hiçbir zaman şoför esnafı bize kayıtlı veya değil ilkesi içinde olmadık. Trabzon il sınırları içinde herkesle diyalog halinde olduk. UKOME’de şoförlerimizin temsilcisiyiz. Onların hak ve menfaatlerini savunuyoruz. İlçe oda başkanlarımızla sürekli istişare halindeyiz. Yapılması gerekenleri ele alıyoruz. Oda başkanlarımızla bir sıkıntımız yok.

HALKIMIZIN TALEBİNİ KARŞILIYORUZ

Maraş Caddesinin kapatılmasından dolayı doğu batı aksı konuşlanması oldu. Süreç içerisinde vatandaşlardan da talepler geldi. Bir kısım araçları meydana gönderdik. Köprü altına konuşlandırdık. Vatandaşımızı mağdur etmedik. Depolama alanı olarak hem Karagöz meydanı hem de Pazarkapı’da alanlar aldık. Meydan bölgesinden Çömlekçi’ye sadece dolmuşlara yol vererek, hem zaman hem yakıt tasarrufu yaptık. Esnafımız trafiğe girmeden seferini tamamlıyor. Esnafımızın gelir seviyesini artırmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Görev süremiz içerisinde daha çok projeyi yapıp hayata geçirmeyi planlıyoruz.

AYŞE SANCAK