“halkımızın rahatı için çok daha güzel projeleri devreye alıyoruz”

Rize’de 4 yıldır AK Partiden Belediye Başkanlığı yapan, kısa sürede hayata geçirdiği projelerle Rize’de büyük bir değişim başlatan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, fark oluşturmaya devam ediyor. Başkan Metin, “daha yapacak çok iş var” diyerek, yaptığı hizmetlerden yeni projelere ve Milletvekili aday adayı olup olmayacağı konusuna kadar Taka Gazetesi Rize Temsilcisi Alihan Telatar’a önemli açıklamalar yaptı. İşte Metin’in o açıklamaları:

KENDİMİ ÇOK ŞANSLI HİSSEDİYORUM

TAKA: Göreve geldiğiniz günden bugüne Rize’de yaşanan değişimi özetler misiniz?

RAHMİ METİN: Rize’ye aşkla büyük bir tutkuyla bağlıyım. Nereye gidersem gideyim koşa koşa geri dönüyorum. Bu şehrin insanı, tarihi, kültürü, iklimi, bitki örtüsü her şeyi çok özel, her şeyi beni cezbediyor, beni kendine çekiyor. Dolayısıyla kendimi çok şanslı hissediyorum. Hem bu şehirde yaşıyorum. Hem bu şehrin belediye başkanlığını yapıyorum. İnsanın bundan fazlasını isteyeceğini düşünmem. Doğduğum günden itibaren burada yaşıyorum ve kendimi buraya ait hissediyorum.

YIKARAK YAPIYORUZ

Şehir merkezini 2021’in Martında yıkmaya başlamıştık. Biz 20 ay diyorduk ama herkes bu kadar kısa sürede yapılabileceğine inanmıyordu, yapılamaz diyordu. 2022’in sonu demiştik. 2-3 sene bitmez demişlerdi ama şimdi 1-2 hafta içinde dükkan katlarını hazırlanıp esnafımıza vermek istiyoruz ki onlarda 1-2 ay içinde kendi tadilatlarını yapabilsinler. Zeminleri ve oradaki 2 kat temelleri, denizaltını, yer altı sularını düşündüğümüz zaman aslında mevcuttan çok çok ilerdeyiz. Biz buna rağmen en yakın tarihte inşallah hak sahiplerine buraları çok güzel bir törenle teslim etmiş olacağız. Önemli olan orada inşaatın bir iki ay gecikmesinden ziyade, alttan hiç su almayan, mükemmel fiziksel bir görüntüye sahip olan bir projenin ortaya çıkmasıdır.   Geçen hafta içini gezdik. İlk dört bloğun altındaki dükkanlar camlarda takılmış bitmiş ve zemin yapılıyor. Batı bloğunda da dört bloğun altı hazır gibi son iki tanesinin dükkanları yapılıyor. Bir iki hafta içinde dükkanları esnaflara vereceğimiz pozisyona getirmek istiyoruz. Ofis kısmı da mart sonuna yetişecektir diye öngörüyoruz. Önümüzdeki aylarda tamamen bitecek ve tamamıyla faaliyete geçecek bu binaların Rize’ye 100 yıl hizmet edecek olmasından mutluyuz.

MİLLET BAHÇESİ GELİYOR

TAKA: Deniz Dolgusu ile yapılan Millet bahçesi hızla yapılıyor. Ne zaman hizmete açılacak?

RAHMİ METİN: Millet Bahçesi de Şubatın 15’inden sonra ihaleye çıkar. Hazırlık aşamasındayız şimdi. Orası da başlarken bazı muammalar oldu. Biz tabii ki ilk başta mevcut yeri mi yapalım burayı dolgu mu yapalım. Taş olmasın beton bloklarla yapalım ki insanlar buraya yosun ve deniz kokusunu hissede hissede kenarın geçsinler dedik. Rize sahilinin düzenlenmesi, vatandaşlarımızın denizle bütünleşmesi ve şehrimizin daha fazla açık yeşil alana kavuşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleri ile Rize sahilinde 330 bin metrekarelik alanda Millet Bahçesi projesi yapılmaya karar verdik. Biz eş güdümlü olarak o temiz  sahili oluşturmak için de dere ıslahlarıyla beraber kanalizasyonu da engellemiş olduk. Öncesinde direkt denize ulaşan bir kanalizasyon sistemi vardı. Temiz bir sahilde dolaşılması için ciddi bir dolgu gerekmekte burada. Deniz yüzeyinden beş metre yukarıyı dolduruyorsunuz.  Denizin altından bahsetmiyorum. Şimdi bunlar toparlanıyor. 7-8 tane menfez çalışmaları başlanıyor bir taraftan. Uçları bağlanmaya çalışıyor. Proje içerisinde açık yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, Bilim Merkezi, Kent Müzesi, engelsiz yaşam merkezi, İskele, su gösterisi alanları, cafe, restaurant alanları ve cami yer alacaktır. Ayrıca gençlik merkezinin spor tesislerin olduğu bir saha büyüklüğünde festival alanının olacağı akabinde çay çarşısının ve sosyal donatı alanlarının mevcut olacak.

YENİ PARKLAR YAPACAĞIZ

TAKA: Şehir merkezindeki yeni düzenlemeler neler olacak?

RAHMİ METİN: Orası kalkacak. Hızlı bir şekilde. Oradaki arkadaşlarımıza bu binalardan takas olarak yerlerini verirsek daha hızlı aksiyon alacağız.  Ben esnafın hepsiyle konuştum. Oradaki arkadaşlarımıza bu binalardan takas olarak yerlerini verirsek bir sıkıntımız yok. Bir iki dükkan transferi dışında da sıkıntımız yok. Ofis ve ticari katlarda problem yaşamıyoruz zaten. Önümüzdeki haftalarda bizim buranın değerleri oranın değerlerine gelecek.  Ona göre bir oranlama yapacağız. Devamı park olacak.  Gazeteciler derneğinin olduğu yer ve özel idare de bu süreçte etkilenecek. Orası valilik binasına kadar tetiklenecek. Burada önemli olan burada yaşayan esnafın ticaretini döndürebileceği yeni alanlar vaat ettiğiniz sürece itiraz edecek bir durum kalmaz. Burası Rize’nin kalbi. Buranın bir mağduriyeti var mı? Yok. Aksine bir kazanımdır. Bir iki sene sonra oralara yerleşeceğiz. Sakat olan bu binaların yıkılmasında bir sorun görmemeliyiz. Orta Caminin önünü de park olarak düşünüyoruz mesela bu iki yeri de aynı anda eşgüdümlü götürüyoruz.

KURALLARA HERKES UYMALI

TAKA: Tevfik İleri Caddesindeki yeni düzenlemeler esnafı mutlu etti.

RAHMİ METİN: Orada şunu uyguladık. Mobesa kamerası koyduk ve hem içeriyi hem menderes caddesini kontrol ediyoruz. Uygulama başladı. Uyarılar yapılıyor.  Cezalarda konuyor. İnsanlar kamusal alandan çok daha fazla yararlanmak istiyorsa oraları işgal edenleri cezalandırmamız lazım. Trafiği çözmek istiyorsak keyfi paklanmaları cezalandırmamız lazım. İnsanoğlu mutlak özgür mutlak cezada yaşamaz. Yüzde 50 ceza varsa yüzde 50 özgürlük vardır. Bunun ikisini dengede getirmek lazım. Burası eleştiri konusu oluyor. Bizim lehimize. Esnaf memnun ticari sirkülasyon var ama kim memnun değil orada araba park edemeyen vatandaşlarımız.  Ekrem Orhon Mahallesi içinde çok üzülüyoruz. Tamamıyla ticari aks olmuş oralar. Bir çok dükkan var ama önlerinde arabalar kontrolsüzce park etmiş. Kargo arabalarına kadar. İçim gidiyor. Kaldırın bu arabaları deyip de göstereceğimiz yerler yapamadığımız sürece de sıkıntı oluyor. Otoparkın kapısın park yapıyorlar mesela. Bunlar Rize’nin ve Türkiye’nin sorunu. Araçlar artıyor yol genişletemiyoruz.  Sanayinin içinde dükkan olmayınca kenarda köşede kalmış yıkamacılar lastikçiler yaya akslarını da rahatsız ediyorlar. Bunların farkındayız müdahale ettiğinde alternatif sunmayınca olmuyor maalesef. Zamanla bu alternatiflerin yeni projelerde ortaya çıkacağına ümit ediyorum.

SOSYAL BELEDİYECİLİĞE DEV  BÜTÇE

TAKA: 4 yıl bitti. Rize’nin dokunmadığınız yeri kalmadı? Sosyal belediyeciliği de önem verdiniz? Neler söylemek istersiniz?

RAHMİ METİN: Sosyal belediyecilik anlamında epey bir bütçe ayırdık. Sosyal belediye ekonomisini düzelten belediyenin bir göstergesidir. Biz şunu hedef ettik. 3-4 ayda bir büyükçe festivaller, gastronomi hamsi gençlik festivalleri gibi bu tür etkinlikler yapalım dedik. Ayda bir de konuşmacılar getirelim. Alanında önemli yetkin uzman kişileri gençlerle buluşturalım. Tiyatro etkinlikleri, arabalı sinema gibi etkinlikleri daha çok yalpalım. Spor faaliyetlerinde başta basketbol hentbol gibi bir atraksiyon oluşsun. Rize’de böyle bir kültür otursun diye bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Bir taraftan da sosyal tesislere gençlerimiz giderek biraz daha sosyalleşmelerini sağlamış oluyoruz. Sanat ve spor insanların sivriliklerini törpüler.  Vatandaşla toplumla barışmalarını sağlarlar. En çok konuşulması gereken yer burası. Eğitim… Milli Eğitimle ilgili çok destekler veriyoruz.  Başarılı öğrencilere destek veriyoruz.  Şu an 400 öğrenci her ay bizim aldığımız kitapları okuyor bir ay sonra bunun mütalaasını yapıyoruz okuyanlara hediye çeki veriyoruz,  kitap alsınlar okusun diye.  Yılda 6 kez yapıyoruz bunu. Rize’de 8. Sınıfta ilk 50 ye girenlere Rize’de okul tercih etsinler diye bir kereliğine mahsus 5 bin lira teşvik veriyoruz. Başka şehirlere gitmesinler. Biz bu gençliği ıskaladığımız zaman gençliği bekleyen başka bir sürü sahalar var oralara kaçırmamamız lazım. Siz tarlanızın bakımını yapmıyorsanız yabani otlar yanda bekliyorlar dokunmadığınız anda orayı ele geçirir.

HAYALDİ GERÇEK OLDU

TAKA: Hayal olarak görünen birçok proje yapılıyor. Sizin hayaliniz ne?

RAHMİ METİN: Eğitimde niteliğin arttırılması. Bu aslında hayal değil somut yapılan bir şeydir. Buraya atanan öğretmenlerin 3-5 yıl değil de 10 yıl burada kalmasını sağlamak lazım. O tecrübenin burada kalması lazım.  Onların sosyal ve ekonomik anlamda geçinebilirlik katsayılarını arttırmakla olur. Bununla ilgili birçok proje konuşula bilir. Yarının problemlerini yarına eğitimini hazırladığınız gençler çözecektir. Bu şehrin vizyonu; eğitimi en iyi üniversitelerden bitirmiş nitelikli gençler yapacaktır. Rize’nin doğu kapısının sonuna kadar açık olması gerekir. Ardahan en kısa mesafeden Karadeniz’e bağlanmalı buradan ticaretini yapması lazım. Hinterlant olarak Rize merkezli hayatını devam ettirmesi lazım. Batum’a sağlık hizmeti vermek lazım. Rize lojistik üst olacak. Gerek Orta Doğudan gerek batıdan gelecek gemilerin Batum üzerinden Orta Doğuya, buradan İyidere’den Kafkaslara gidebilen bir lojistik üst düşünmeliyiz. Bu beraberinde tren yolunu getirecek. Bir şekilde buraya uğrayacak. Biz eğitimi ele aldığımızda o eğitimli gençler Rize için bizim düşünemediğimiz şeyleri ortaya koyacaklar katma değer sağlayacaklar. Biz eğitimi ön plana aldığımız zaman bunlar olacak. Rize’nin hayallerini ortaya koyacaklar.

YAKIN ZAMANDA BAŞLAYACAK

Çay mesela. Elimiz ayağımız. Çayı bir tarım ürünü olmaktan çıkarıp sanayi ve hizmet sektörüne getirdiğimiz de katma değeri yüksek bir ürün haline getirdiğimizde bambaşka bir sektör ortaya çıkacaktır. Bu da eğitimli gençlerle olacak. Terminal yeri alındı.  12 dönümlük bir alanı şehrimize kazandırma projesi yapıyoruz. Önümüzdeki haftalarda kazık çalışmaları başlayacak. Yakın zamanda başlayacak bir projemiz.  Mevcut terminal 8 bin metrekaredeyken burası 12 bin metre kare olacak. Mevcut terminal 1500 metre kare iken yeni terminal  2.500 metre kare olacak. Altı tamamıyla otopark olacak. Mevcutta 10 peron varken yenisinde 16 peron olacak. Bu projeyi bir buçuk senede yaptık ama Rize’de yerin kamulaştırılması süreci sıkıntılı. Yakında bunun da resimlerini kamuoyuyla paylaşırız. Mezbahana için girişimlerimiz var. İncelemeleri yaptık. Mevcut hayvan satış olan yer ya da Fatih Mahallesinin altında temizlik işlerini taşıdığımız yerde taş ocağının yan tarafını iki yeri çalışıyoruz. DOKAP’la beraber yapıyoruz. Rize ve ilçelerine hizmet edecek bir tesis olması hedefimiz. En az günde 80-100 hayvanın kesileceği bir tesis düşünüyoruz. Bunu kazandırmayı düşünüyoruz.

DOKAP DESTEKLERİ

Tabii ben yatırımları yaparken yatırım maliyetini değil işletme maliyetini daha çok düşünüyorum. Önemsiyorum.  Kültürel yatırım haricinde diğer yatırımların kafa kafaya çekmesi lazım ya da en az düzeyde size zahmet vermesi lazım. Teleferik ile ilgili DOKAP üzerinden Avustralyalı bir firmayla çalışıyoruz. Çay çarşısından Ziraate, Ziraatten de Şahin tepesine şeklinde düşündük. 15 euroluk bir projeydi. Rakamlar yükselmiştir tabii. Rize’nin kendi içinde o kadar çok işleri var ki. Hadi bunu yaptık  finansmanı bulduk ve çözdük diyelim. Bunun işletmesi yapılırken günde kaç kişi bunu kullanacak öngörmek lazım. Şunu ben de biliyorum yapılması muhteşem olur. Turizmi canlandırır. İşletmesi için rantabl olması lazım.  Sadece yazın kullanılmasıyla olmaz.  Bu işletme maliyetinin çok yükselmesi demek. Hatta bazıları öte gidiyor. Bizim şu an Dağbaşına kadar olan yerimiz 1500 metre. DağbaşındanIsırlık 2500 metre daha uzun mesafe. Şimdi Dağbaşına kaç kişi gelecek ve onu kullanacak. Ziraat yolu daha mantıklı bir güzergah. Bu ihtimal üzerinden devam ediyoruz ama bu bizim orta vadede bir proje olarak kaldı. İleriki yıllarda gündeme gelebilir.   Rize’de alt yapı ile ilgili çok işimiz var. Bunları bitirmemiz lazım. Isırlık ciddi bir mesire alnı. Orada bitki yapısını çeşitlendiriyoruz. Kuş gözlem evi koyduk. Zıplayn, salıncak düşünüyoruz. Çocuklar için oyun alanları olacak. Genç çocuk ve büyüklerin 3-5 saat vakit geçireceği bir alna olmalı. Belli hayvanları da orada tutacağımız bir yer olacak. Kafesler olacak.  Şelaleleriyle birlikte bir tane de gölet yaptık.  Nisan mayısta bitirmeyi hedefliyoruz. Yazın nefes alma yeri olacak orası.

HİZMETE ODAKLANDIM BAŞKA DÜŞÜNCEM YOK

TAKA: Rahmi Metin’le önümüzdeki dönemde TBMM’de bir röportaj yapabilecek miyiz?

RAHMİ METİN: Bu beklenti sağ olsunlar her seçim öncelerinde ki yakıştırmalardır. İnsanlar sevdikleri insanlara bu makamı layık görürler. Ben 2024 yılına kadar Rize Belediye başkanlığından başka hiçbir şey düşünmüyorum. Geleceğiniz anlamında bu tür cümlelere kurmakta zor. Ben belediye başkanlığım da da böyle oldu. Aday adaylığım olmadı. Ben sokak da gezince aman ha başkanım bırakmayın belediyeyi diyenler çok. Bu beni mutlu ediyor. Güzel işler yaptığımızın göstergesidir. Bana başka görevlerde teklif edildi ama ben buradaki görevimin başındayım. Belediye başkanlığı görevindeyim. Bize yakışanda budur. Cumhurbaşkanımız derse buradaki teşkilat derse başkaları derse o zaman mesele masaya yatırılır ve hangisi Rize için faydalıdır diye hesap edilir o zaman karar verme durumu değişir. Benim şahsi talebim yok. Diğer türlüsü farklı bir şey.

PROJELER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

ÇAYKUR’un satış mağazasını kurduk. Açılışı olacak. Deniz feneri de ayrı bir renk olacak. Sosyal projeleri ön plana çıkardık. Alt yapıyla ilgili ciddi işler yapıldı.  Postanenin arkasında kültür sokağı olacak mesela.  Atık su projesi devam ediyor. Açık denize ulaştırama. İki aşamada devam ediyor. Bir tarafta İslampaşa’da bir tanesi menderes Bulvarında boru hattını yaptığınız yer. Zemin kötü. Açtığınız zaman gerisi geliyor dolgu olduğu için . Tam formülü bulmadan sokmak istemiyoruz. Olunca o koku olmayacak artık. Atık Eskiden dalga vurdukça yüzeye çıkıyordu. Koruması olmadığından. Kanalizasyonla ilgili sıkıntı da İslampaşadaki yerde aşırı yağmurda  kanalizasyonda şişiyor. O akıntı yapıyor denize. Orası biştinceartıtmatertemiz şekilde denize karışacak. Zaman içinde olacak.  Alt yapıyla ilgili işlerlimiz de ciddi anlamda hızlı gidiyor.  Büyükşehirlerde büyük göletler var bizde o yok. Buradaki su azalınca yağmur kar yağmayınca Çağarankaya’dan gelen su azalacak. Şimdi kar yağmur yok ne olacak? Lüzumsuz su kullanımlarını günlük tüketimleri asgaride tutmamız lazım. Mart nisan da bakalım ne olacak. Gölet çalışması yapıyoruz. Bizim bu dönemlerde o gölet imdadımıza yetişsin diye planlıyoruz. Yeni yaptığımız depolarla su sıkıntısını 30 saate çıkaracağız bu bir şey değil ama kurtarıcı olacak göletle de bunu destekleyince 30 güne çıkarmış olacağız. Çok da kayıp kaçak engelledik. Merkez ve Çayeli’ne bu su artık az geliyor.

EYT VURANI EMEKLİ EDECEĞİZ

TAKA: Belediyedeki EYT durumu nasıl olacak?

RAHMİ METİN: Bizim emekliliği gelen personelimizi emekli edeceğiz. Ama yekün bir sayı çıkmadı. Bizim hangi alanlara dokunuyor henüz net değil. Kademeli mi yaparız ne yaparız bilmiyorum. Hangi grupları alıp almadığı prim günleri hepsi çıktığı zaman belli olur. 150’ye yakın personeli emekli ettik. İŞ-KUR’dan kısa dönem çalışma için aldıklarımız var. Bazıları artık standart kalacak mesela. Yeniden deneme çalışanı almaktansa yetkinliğini devam ettiren tecrübesini sağlayan nitelikli arkadaşları zaman içerisinde artık o 6 ayları kalıcı hale gelecek. Kademe kademe olacak. Gelir getiren işlerimiz de devam ediyor.  2023 teki bütçe 830 milyon..  Bunun 30 milyonu bizim enerji gelirimiz var.  Enerji gideri yok enerji geliri var mesela. Güzel bir gelişmedir bu.  Belediye bütçesine gelir olarak koyabildik. Yarısını at meydanındaki enerji santralinden kısmen de Kalkandere’dekinden yaptık ama onun potansiyeli ilerleyen zamanda daha fazla olacak. İki tane daha böyle HES yapıyoruz. 5-6 ay sonra satmaya başlayacağız.

ALİHAN TELATAR