Yaz dönemi geride kaldı. Trabzon halkı yazın tatile gidebildi mi? Yaz onlar için nasıl geçti? Tatilde neler yaptılar?

KPSS ÇALIŞTIM

Ayşe Danışmaz, “Atama bekleyen bir öğretmenim, yaz tatilimi maalesef ki KPSS çalışarak geçirdim. Daha sonrasında yazımı çay toplayarak geçirdim, yaz sonrası Van’a gitmeyi düşünüyoruz. Yaptığımız geziler ekonomik olarak bizi tabi ki de zorluyor, bir şekilde bütçeyi kısıtlayarak gezemeye çalışıyoruz ama bu da bizi zorluyor.” Şeklinde konuştu.

EMEKLİ MAAŞI NASIL GİDELİM

Mehmet Aydın, “Emeklilere bir para verilmedi, maaş alıyoruz o da eşimin hastane masrafları ile ilaçlarına gidiyor. Bu maaş ile gezmek mümkün olmuyor, elimizde para kalmıyor ki gezmeye gidelim. Biz geçinemiyoruz, emeklinin tatil yüzü görmesi mümkün değil” dedi.

FINDIĞIMIZ VAR

Bayram Güven, “Tatile ne ile gidelim cebimizde üç lira var, ne fındığımız ne de çayımız var, bir emekli maaşımız var. Şükür bile edemiyoruz, burada çay bile içemiyoruz, nasıl tatile gidelim. Önceden maaş bize yetiyordu, şimdi yetinemiyoruz. Tatile gitmeyi biz de isteriz, yaşlıyız ama gezmeyi severiz ama nasıl gidelim gezmek için bize otuz bin lira lazım“ ifadelerine yer verdi.

YOĞUN ÇALIŞIYORUZ

Orhan Kul, “Fındığa bile gitme şansımız olmadı, çalışıyoruz. Tüm yaz çalıştım, tatil yapma gibi bir fırsatım olmadı. Bu yaşıma geldim tatil nedir bilmedim, zaten tatile nasıl gidelim her şey çok pahalı, izin günlerimi de evde uyuyarak, dinlenerek geçiriyorum. İki çocuk olunca bir yerlerden kısmak gerekiyor, o yüzden tatil bizim için lüks kaçıyor. Çocukları da gezdiremiyoruz sadece parka ve denize gidebiliyoruz” açıklamasında bulundu.

TATİLDE YURT DIŞINDAYDIM

Mehmet Emin Ayar, “Bu yaz tatil için Batum’a gittim ama ekonomik olarak bizi biraz zorladı. Türkiye’de Aydın’a gittim ama ekonomik açıdan sıkıntı olduğu içi çok fazla gezebilme şansımız ne yazık ki olmadı. Herkesin gidip görmesi gereken yerler çok beğendim ama ekonomik açıdan sıkıntı yaşadık tabi ki “ ifadelerini kullandı

GEÇERKEN UĞRADIK

Mehmet Ali Kaya, “Bu yaz tatil yerlerinden geçerken bir uğradık sadece o şekilde gezme şansımız oldu. Hoca olduğumuz için tatille pek bir işimiz yok. Bizim tatil yerimiz hac ve umredir ama oraya da gitmek zorlaştı. Ben seyyahım iki ya da üç ayda bir Trabzon’a uğrarım.  Buraya geldiğimiz zaman Sümela, Ayasofya, Ayder, Uzungöl’e uğramayı seviyoruz. Arapların çoğu da saydığım yerlere gelmeyi seviyor, güzel yerler Trabzon halkı da çok iyi karşılıyor. Avmler ful dolu insanlar gezmeyi seviyor. Asgari ücret ile çalışanlar biraz zor tatil yapıyor, onun haricinde durumu iyi olanlar istedikleri yerlere gitme şansını yakalıyor” dedi.

TATİLE ÇIKAMADIK

Yusuf, “Tatile bu sene gidemedik bu ekonomide de gidemeyiz. Sadece il içinde gezebiliyoruz onun haricinde tarlalarda çay topluyoruz. Tatili bu şekilde geçiriyoruz burada gezmek bile bizi ekonomik açıdan zorluyor” ifadelerini kullandı.

ANTALYA’YA GİTTİK

Özlem Okan, “Beş günlüğüne Antalya’ya gittik, ancak gezme şansımız oldu. Güzel yerlerdi ama ekonomik açıdan tabi ki bizi zorladı, bu zamanda her şey bizi zorluyor. Burası zaten benim memleketim sık sık buralarda gezme şansımız oluyor. Eskisi gibi uzak bölgelere gitme şansımız olmuyor çünkü benzini, parası bizi de zorluyor. Devlet memuru olmama rağmen gezmek bizi bile zorluyor üç, dört ayda bir gezme şansımız oluyor. Önceden daha çok alım gücümüz vardı o zamanlar daha rahat geziyorduk, şuan da ister istemez bütçeyi düşünmek zorundayız. Tatil için kredi kartlarına güvendik özel bir bütçe ayıramadık.” Açıklamasında bulundu.

TRABZON’DA KALDIK

Cemal İlyas, “Bu yaz Trabzon’daydık tatile gidemedik, fındık topladık, bağ bahçe ile uğraştık. Çoluk çocuklar geldi, tatil onlar ile yapmış olduk, köyümüz güzeldi oralarda vakit geçirdik“ ifadelerine yer verdi.

EKONOMİK ŞARTLARDAN ÇIKAMADIK

Özkan Usta, “Bu yaz tatile gidemedik maalesef, ekonomik şartlar nedeni ile yüksek dağlarda fındık bahçelerinde dallarında spor yaptık. Geçtiğimiz yıllarda gidiyorduk, ara verdik. Çocuk okuttuğumuz için ara verdik ve ekonomik sıkıntılardan dolayı fındığa gitmek zorunda kaldık. Emekli olarak biraz unutulduk, geçinmekte bile sıkıntı yaşarken tatile gitme imkanımız nasıl olsun? Tatile gitmek için cebimizin milyarlarla dolması gerekiyor, o da bizde yok” dedi.

ŞANSIMIZ OLMADI

Ayşe, “Tatile gitme şansımız olmadı, daha önceden il dışlarına çıkabiliyorduk ama bu sene çıkamadık. Yoğunluk ve iş dolayısı ile gidemedik. İl içinde gezdik Sümela gibi yerlere gittik, önceki yıllarda gidiyorduk, gezmeyi seven sosyal bir insanım. Pahalılık çok ama yine de ekonomi bizi çok zorlamıyor” şeklinde konuştu.

EVDE GEÇİRDİK

Gonca Nur Gönül, “Bu yaz tatile gidemedik, tatili ev ve Trabzon ile değerlendirdim. Genellikle buralarda gezdim, öncekine oran ile baya bir pahalılık var. Şehir dışı olarak Gümüşhane’ye gittim oralarda gezdim” ifadelerine yer verdi.

ŞARTLAR ZOR

Pınar Arduç, “Tatile gidemedik Türkiye şartlarında çok zor, önceki yıllarda bir yere gitmek daha rahattı. Şimdi ise dolar aldı başını gidiyor, bir yere gidemedik ekonomimizin yettiği kadar buralarda gezmeye çalışıyoruz. Trabzon’un Sümela gibi turistik yerlerine gidiyoruz. Asgari ücret ile geçinenler için gezmek bile zor” dedi.