Trabzon’da kirada oturan vatandaşlar ev sahiplerinin yaptığı artışlardan şikayetçi

EVDE DEĞİL PARKTAYIM

TAKA Gazetesi olarak mikrofonlarımızı kiracılara uzattık. Evlerine kira ödeyerek oturan vatandaşlar, aşırı yüksek kiralarda oturduklarını dile getirdiler.

Gülseren Zorlu, “Normal şartlarda oturulmayacak bir eve 3 bin TL kira ödüyorum. Evde durulmadığı için gelip parkta vakit geçiriyorum” dedi. Vatandaşlar, kiraların insanların rahatlıkla ödeyebileceği seviyelerde olmasını ifade ettiler.

SORUN ÇIKARSA KİRADAN ÇIKAR

Vatandaş, “İleride bir sorun çıkarsa eğer bu kira tartışmaları yüzünden çıkar.  7 bin 500 lira kira 7 bin 500 lirada maaş eee biz ne yapacağız? Çoğumuzun maaşı 7 bin 500 lira biz bu maaş ile ne yapacağız? Çocuğun okul masraflarını mı karşılayacağız o para ile kira mı vereceğiz? Bizlerde nerelere para vereceğimizi şaşırdık” dedi.

UCUZ EV BULSAM O GÜN ÇIKARIM

Ömer Aygün,  “Şu anlık kira konusunda bir sıkıntı yaşamıyorum, emekli maaşlarına zam yapılırsa kiralarda artabilir. 2 bin 500 lira kira ödüyoruz. Mal sahibini tanımıyoruz bile bu tür konuları mal sahibinin oğlu ile hallediyoruz. Eğer kiralar artarsa bu durum bizi de oldukça zorlayacak. Bugün ucuz bir ev bulsam bugün o evden çıkardım ama başka yerde kiralar en az 5 bin lira. Kiralık ev olmadığı için bizde mecbur kalıyoruz” ifadelerine yer verdi.

40 SENEDİR KİRACIYIZ

Sabri- Mevlüde Kaynar, “4 bin lira kira ödüyoruz, ev sahibi ile şu anlık herhangi bir anlaşamamazlık durumu söz konusu değil. 40 senedir aynı kişinin kiracısıyız. Aynı zamanda o binanın da yöneticisiyiz. İdare ediyoruz , kira artışları olacak tabi ki, Trabzon’da kiralar çok kötü insanlara bakıyoruz ev de yok ki kiraya çıksınlar. Bizim durumumuz iyi ama durumu iyi olmayanlarda var, her şey çok pahalı” şeklinde konuştular.

KİRALAR EN FAZLA 4 BİN OLMALI

Gülseren  Zorlu, “Kiralar çok arttı, millet fakir fukara , millet aldığı parayı kiraya mı versin? Yesin mi ? içsin mi? Bu duruma ailen bir çare bulunmalı. Kiralar evden eve fark gösteriyor, Trabzon’da kiralar en fazla 4 bin olmalı. Bizim en çok şikayet ettiğimiz tek konu bu kiralar, bende bir kiracıyım. Benim oturduğum yer ev değil oraya 3 bin lira kira veriyorum. Bütün gün oturduğum yerde marangoz sesi dinliyorum, darlandığım için parklara geliyorum” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN SORUNU

Sinan Kutay, “Kira sorunu sadece Trabzon’un sorunu değil tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir sorun haline geldi. Büyükşehir konumunda olan Trabzon’da kira sorunundan nasibini aldı. Bu kira artışları enflasyonun bir yansıması, bu yaşanılan pahalılığı kiralar ile sınırlandırmamızda çok doğru değil. Yaşamın her alanında her şey ateş pahası, kiralar çok olduğu ve toptan olarak verildiği için daha çok dikkat çekiyor. İnsanlar yemek için bir simit bile alamıyor, böyle bir durumda sorgulanması gereken bazı şeyler var. Yanlış politikaların sonucu oldu, bir sürü insan kira artışları nedeniyle evliliğini bile erteledi. Düzelmesi için sorunun köküne inilmeli, burada halk ve tüketici dernekleri bir araya gelerek örgütlenmeli. Sermaye için bütçe değil de halk için bütçe önceliği olursa sorunun çözüleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

MAL SAHİBİ ÇIKARABİLİR

Yaşar Tuncer, “Kiralar çok uçuk, kiraya ödediğimiz rakamlar önemli değil de, yılbaşından itibaren şuanda ödediğimiz kiranın yüzde 150’si isteniyor. Devletin belirlediği yüzde 25 oran vermesi benim için bir avantaj değil, ben evde 14 yıldır oturduğum için verilen bu kiraya itiraz etsem mahkeme kararı ile beni ev sahibi rahatça çıkarma hakkına sahip, ev sahipleri bizlere nasıl bir kira sunacağına bağlı ona göre verilen kirayı karşılayabileceğiz. Her şey mahkeme kararına bağlı” dedi.

KİRALAR HADDİNDEN FAZLA !

Yalçın Gömleksiz, “Benim ev sahibimden Allah razı olsun, benim ev sahibim ile hiçbir problemim yok. Ev sahibim ile güzel geçiniyoruz, o benden ben ondan memnunum. Allah herkese böyle bir mal sahibi nasip etsin. Trabzon’a baktığımız zaman kiralar gerçekten haddinden fazla yüksek, adam 7 bin 500 lira maaş alıyor, 6 bin 500 lira kira veriyor emekli bu para ile nasıl geçinecek?” şeklinde konuştu.