Piri Reis Denizcilik Vakfı Başkanı iş insanı Vehbi Koç ile Türkiye ve Trabzon üzerine…

AK Parti’nin 2018 seçimlerinde 5.sıra milletvekili adayı olan Vehbi Koç, 2023 seçim çalışmalarına hiç ara vereden devam ediyor. Piri Reis Denizcilik vakfı başkanlığını da yapan Koç, TAKA gazetesini ziyaret ederek önemli tespitler yaptı. Koç, Trabzon’a 20 yılda 45 milyar TL’lik yatırım yapıldığını, Türkiye ekonomisinin 800 milyar doların üzerine çıktığını söyleyerek Erdoğan’ın dünyada  mazlumların sesi olduğunu ifade etti.  İşte Vehbi Koç ile çok özel sohbetimizin özeti:

VATANDAŞ DEĞERLENDİRME YAPACAK

TAKA: Sayın Koç, sahadan  ayrılmadınız. STK’larla diyalogları kesmediniz. 2018’den günümüze bir değerlendirme yaparmısınız?

VEHBİ KOÇ: 2018 seçimleri akabinde mahalli seçimler yapıldı. Bu senede aynısı olacak. 2023 genel seçimlerinden sonra seçim takvimi bitmiyor. Birkaç ay sonra mahalli seçimler yapılacak. Yılbaşı itibari ile ülkemiz aktif bir seçim sürecine girecek ve 15 ay sürecek. Bu 15 ayda geçtiğimiz 5 yılın vatandaşa hesabının verileceği bir dönem olacak. Genel seçimlerde vatandaşlarımız bir değerlendirme yapacağız, akabinde mahalli seçimler olacak.

BİR FOTOĞRAF ÇEKTİM

Son 5 yılda kentin sokaklarında, kurumlarında, STK’larında, çarşısında, pazarında, hastanesinde bulunmamın amacı, kentimizde neyin ne olduğunu kendi gözümle yaşayarak, görerek, dokunarak bilgi birikimi olması idi. Gelinen noktada bir seçim arefesine girdik. Vekil aday adaylığım olacak. Vatandaşımızın arzularını, isteklerini, taleplerini biliyorum. Bunlara ayaklarım yere basarak cevap verebilirim. Sorunları ilk elden vatandaşımızdan aldım. Kentimizin iş, ekonomi, sosyal hayatının birkaç kez fotoğrafını çektim. Hayata dair ne varsa bilgilere ulaştım. İleriki dönemlerde nasıl bir reaksiyon, çözüm noktasında neleri ortaya koymamız lazım, hangi kurumlarda kimlerle nasıl muhatap olacağımın durum değerlendirmesini yaptım.

TRABZON TÜRKİYE’DE KENDİNİ HİSSETTİRDİ

TAKA: Gördüğünüz ve bilinenlerin dışında bir şey var mı?    

       

VEHBİ KOÇ: Yaşayan her toplumda ihtiyaçlar zaman içinde oluşur. Bir dönem sağlık, bir dönem eğitim, bir dönem ekonomi, bir dönem ulaşımla ilgili ihtiyaçlar ortaya çıkar. Kentimizin insanı heyecanlı, canlı, sabırsız. Türkiye’de her yönü ile kendini hissettirtmiş iddialı bir toplumdur. İddialı toplumlarda hedefler her zaman yüksektir. En iyiyi en kısa zamanda görmek ister. Başarı da buradan geliyor. Bir şey yapılacaksa vaktinde saatinde yapılmasını ister. Haksızlığa karşı da toleranslı değildir. Trabzon için öne çıkan en önemli beklenti yatırım adası ve Demiryolu. İkisinin de yapılması elzemdir ve yapılacaktır.

BİR KALEMDE ÇÖZÜLMEZ

TAKA: İşsizlik öncelikli sorun, çözüm var mı?

VEHBİ KOÇ: Vehbi Koç olarak gelen talepleri de dikkate alarak hangi meseleleri kısa zamanda çözmemiz lazım. Bir kalem de çözmek mümkün değildir. Öncelik sırasına göre bakılacak. Kentimizde ağırlıklı olarak işsizlik sorunu var. Bu konuyu ilgililer ile çok konuştum. Trabzon’da iş deyince vatandaş ne anlıyor, bunu anlamaya çalıştım. Vatandaşımız, devlet kapısını arıyor! Trabzon’da üniversiteyi veya liseyi bitirmiş bir vatandaşımızın büyük şehirlerdeki gibi fabrika, tersane, sanayi alternatifi yok. Kentimizde ise hep devlet kapısı aranıyor. İş demek devlet kapısı demek. Vatandaşımız da haksız değil. Özel sektörde istihdam çok düşük. Çay fabrikalarında mevsimlik işçiler var. Fındık üretiliyor, endüstriyel hale gelmesi için alt yapı yok. Birkaç küçük sanayi sitemiz var. Küçük ölçekte oralar da. Bugüne kadar böyle geldi, böyle mi gidecek? Devletin ihtiyacı bellidir. Emekli olur, yerine alınır. Büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ne kadar istihdam yapabilir. Vasıfsız eleman noktasında saha elemanı, yardımcı hizmetler toplanda birkaç bin kişi olur. Bunda da inanılmaz rekabet ve dedikodu oluyor. Sıkıntılı bir durum oluyor. Kentimizde iş imkanı olmalıdır. Yetenekleri ile özel sektörde işe girebilir. Türkiye’de organize sanayide büyümüş illerde böyle oluyor. Organize sanayisinin çok olduğu yerlerde negatif işsizlik var. Oralar da eleman bulunamıyor.

YATIRIM ADASI UZADI

TAKA: Trabzon’da seçilir de daha fazlasını yapamazsanız ne hissedersiniz?

VEHBİ KOÇ: Trabzon’da bir şey yapamazsam hem çok üzülürüm hem de kendimi başarısız addederim. Rakamlar belli. Mühendisim. Rakam ve matematik önemli. 4 işlemi iyi bilirim. Kentimizdeki işsiz genç sayısı belli. Büyük çoğu sorununu gurbete çıkarak çözüyor. Gurbete gidemeyip burada mağdur olan var. Trabzon’da işsizliği marjinal sorun olmaktan çıkarmamız lazım. Organize sanayideki arkadaşlarla konuştum. Arsin Yatırım Adası 6 senedir konuşuluyor. Yapılır. Usul esastan önce gelir. Hangi usullerle yapılacağı, günün şartlarına uygun olursa başarı sağlanır. Faruk Özlü ile istişare ettik. Takip de ediyor. O da üzüldü. Sonucunu görmek ister. Devlet araziye para ödemediği zaman iş çok hızlı yürüyor. Toprağa para, binaya para, ekipman para, işletme için kullanacağı hammaddeye para verecek. 4 aşamalı masraf yapınca malını satacak. Türkiye şartlarında çok zor. Devlet tarafından yapılması gereken bazı şeyler olmalı.

ÇAMBURNU YÜZ AKI

TAKA: Denizci ve tersanecisiniz, Çamburnu atıl mı?

VEHBİ KOÇ: Çamburnu’ndaki tersaneyi devlet yaparak, ücretsiz, kira almadan yatırımcıya tahsis etti. Bu böyle olmasaydı o yatırımlar orda yapılabilir miydi? Kimse o yatırıma girmezdi. Ben tersaneciyim. Kolay olmadı orayı hayata geçirmek. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan kararını verdi. Açıldı. Ülkemizin yüz akı. Binlerce istihdam yapılıyor. Büyük paralar kazanılıyor. Arazide kira yok. Kira olmayınca işi yürütmek daha kolay. Oradaki yatırımcılar kira verseydi orada hiçbir şey olmazdı. Devletin oluşturduğu arazide direk üretime geçtiler.

HEDEFİMİZ OLMALI

TAKA: Trabzon’un sorunu issizlik dediniz, çözüm nedir?

VEHBİ KOÇ: Trabzon’a en az 150-200 bin metre kare iş yeri kazandırılmalıdır. Bunu ya Arsin yatırım adası üzerinden şekillendirmemiz gerekiyor veya ilçelerde müsait olan yerlerde konuşlandırmak gerekiyor. Ortak akılla kentimizin dinamikleri, işi bilenlerle yaparız, konuşuruz. Ama bir hedefimiz olması lazım. Kentimizin bunu kazanması lazım. Yoksa sıkıntı katlanarak devam eder. Sadece kamu kuruluşları üzerinden işsizliğe çare bulunmaz. Sürdürülebilir bir durum değildir. Arsin yatırım adasında 5 senede bir adım atılamadı. Bir milyon 800 bin metre kare iş sahası oluşmuş olacaktı. Hesabı nasıl yaparsan yap 50 bin kişi istihdam edilecekti. Ayrıca yan sanayisi, lojistiği, destek hizmetleri, pazarlaması olacak. Bir sürü artısı olacak. İşsizlik rakamlarını aşağı çekiyorsun. Bir algıyı da bitirmiş oluyorsun. İş sadece devlet değildir. Fabrika demektir. İnsanlara bunu da öğretiyorsun.

DÜNYA MAZUMLARININ LİDERİ

TAKA: Seçim sürecine girildi. Cumhur İttifakının karşısında Millet ittifakı var. Ne görüyorsunuz, Cumhurbaşkanı seçim kaybeder mi?

VEHBİ KOÇ: Demokrasilerde yarış olacak. Başkanlık sistemi olan ülkelerde genelde ittifaklar şeklinde seçime girilir. Ülkemizde yarış ittifaklar arasında olacak. Kim kiminle yarışacak. 6’lı masa adayını göstermemiş. Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası siyasette bıraktığı ayak izleri ile bilinen bir isim. Dünyadaki 8 milyar insanın yüzde 80’ini Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini bilir, yaptıklarını bilir. Dünyaya müdahil olmuş. Haksızlıklara itiraz eden, mazlumun, mağdurun yanında olan bir liderdir. Ülkemizi yönetme sorumluluğunu üstlendiğinde milli gelir 2 bin 200 dolardı. 20 senede ise 10 bin dolara çıktı. 2002’de 10 Türk çalışıp bir Alman kadar üretiyordu. Bugün ise 4 Türk bir Alman kadar üretiyor. Bu tempoda dünyanın onuncu büyük ekonomi hedefi koyulmuş.

TAKA: Vehbi bey sizce Erdoğan ve hükümetleri ne kadar başarılı, yüzde verebilir misiniz?

VEHBİ KOÇ: 2002’deki hedefin yüzde 60’ı başarıldı. Dünyada ve çevremizdeki olaylar zamana etken oluyor. Bu ekip kesintisiz ülkemizi 10 yıl daha yönetirse bir Alman’ın ürettiği kadar üretip kazandığı kadar kazanmış olacak. Vatandaş eleştirir, eksik varsa itirazını yapar, yanlışa tepkisini verir. Ülkemizde yapılanları da görüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın rakibi belli değil. Saha ve sokağın havasına baktığımızda cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun yok. Allah’ın izni ile sıkıntı yok. Olmayan bir şey için de konuşulmaz. Adayları belli değil.