Bugün okulumuzda vermiş olduğumuz konferans konusu "Sabır " üzerineydi. Önemine binaen bu haftaki makalemi bu konuya ayırmayı uygun buldum.
Sabır başa gelen sıkıntılara karşı dayanma gücüdür. En büyük sabır Peygamberlerde vardır. Kendilerine verilen dini tebliğ adına karşılaşmış oldukları sıkıntılara karşı hiç isyan etmeden sabretmişlerdir. Peygamberimiz Allah tarafından Peygamber seçilmiş ve halkına gönderildiğinde halkı tarafından akıl tutulması işkencelere muhatap olmuştur. Tüm bu sıkıntılara karşı sabrı elden bırakmamış ve Allah'tan aldığı Peygamberlik görevini yerine getirmiştir. Durum o boyutlardadır ki öldürülmeye bile çalışıldı ve ASLA PEYGAMBERLİK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDE GEVŞEKLİK YAPMAMIŞTIR.
SABIR ÜÇ BOYUTLUDUR. İBADETLERE DEVAMDA SABIR, GÜNAHLARDAN UZAK KALMADA SABIR VE BAŞA GELEN SIKINTI BELALARA KARŞI SABIR OLMAK ÜZERE ÜÇ ÇEŞİT SABIR VARDIR.
Şimdi bunları tane tane açıklayalım.
İbadetlere devam da sabır. Müslüman bir ömür boyu ibadetle yükümlüdür. Ergenliğinden ölünceye kadar Rabbimize karşı ibadet etmekle yükümlü olduğumuzdan bazı kardeşlerimize bu iş zor gelebilir. Ondan dolayı Müslüman ölünceye kadar namaz kılacak oruç tutacak ve diğer ibadetleri yapacak. Bunda sabır gereklidir. Bazı kardeşlerimiz bu işin zorluğundan dolayı ibadetlerinde gevşeklik yapmaktadırlar. Bakınız Rabbimiz Hicr suresinde 99. ayette ne buyurmaktadır. " Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et." Bu ayetten anladığımız biz Müslümanlar ergenliğimizden ölünceye kadar ibadetle mesuluz ve Rabbimizin huzuruna günde beş defa çıkmaktan uzak durmamalıyız.
Ölünceye kadar ibadetlere devam da kişinin nefis muhasebesi yaparak devam etmeli ve namazlarında gevşeklik yapmamalıdır.
Günahlardan uzak kalmada sabır. Günahlar nefse hoş gelir. Bundan dolayı imanı zayıf olanlar günaha kolay dalarlar. Çevremde onlarca insan içki kumar ve zina hastalığından dolayı yaşlandıklarından tevbe ettiler ve kendilerine bir çeki düzen verdiler. Bakınız şunu açık olarak yazmak isterim ki Müslüman günahlardan uzak durmaları ve her zaman diliminde haramlara yaklaşmamalıdır. Haramlar nefse hoş geldiğinden dolayı MÜslümanın haramlardan uzak durması zor olmaktadır. Cehennemin yolu nefse hoş gelen haramların işlenmesindendir. Özellikle zina günahından uzak kalmak erdemli insanların işidir. Günümüzde zina günahına bulaşmayan Müslümanların sayısı bir elin sayısını geçmemektedir. Bundan dolayı Rabbimiz ayette zina yapmayın diye emir buyurmamış zinaya yaklaşmayın diye emir buyurmuştur. Burada şöyle bir durumda var. Günümüzde zina yapmanın haram olduğu yasağın kaldırılmasından dolayı zina günahı alenen işlenmeye başlanmış durumdadır. Zina haramlığını hayata geçirmek için eğitimin yanında yasa olarak haramlığı tekrar hayata geçirilmeli ve yasak edilmelidir. Aksi durumda aile müessesesi temelden yıkılmayla karşı karşıya kalabilir. Aile müessesesini ayakta tutabilmemiz için zinanın yeniden yasak kılınması lazım gelmektedir.
Bela sıkıntılara karşı sabır. Bu dünya bir imtihan dünyası. Allah azze ve celle biz kullarını her zaman bollukta imtihan etmemektedir. Bazı zamanlarda da sıkıntı ve belalarla imtihan etmektedir. Bu imtihanın hakkından gelebilmek için bela ve sıkıntılara karşı sabır etmeli ve isyan etmemelidir. Bu gibi durumlarda hemen sabır ibadetine yapışmalı ve isyanı akıldan geçirilmemelidir.
Allah sabredenlerle beraberdir...