Kurani bir kavramdır tövbe. Allah muhafaza günah işlenirse hemen peşinden bir daha işlememek üzere Allah azze ve celleden af dilemek. Burada esas olan hiç günah işlemeden kişinin Rabbine kavuşma isteğidir. Böyle kimseler cennetin en üst derecesi olan firdevs cennetine gideceklerdir.

İnsanoğlu Peygamber değildir. Yeryüzünde sadece Peygamberler günah işlemez. Çünkü Allah tarafından korunmaktadırlar. Biz diğer insanlar Allah muhafaza günah işleyebiliriz. Biz insanlar hem sevap hem de günah işleyebilecek şekilde yaratıldık. Allah azze ve celle  biz kullarının dünya ve ahiret mutluluğu için Peygamberler ve Peygamberlerin şahsında kutsal kitaplar göndermiştir. Son Peygamber Hz. Muhammet son semavi kitapta Kuranı Kerimdir.

Allah azze ve celle biz insanların imtihanda olduğumuzu açıklamıştır. Ergenliğimizden ölünceye kadar imtihandayız. Bakınız Zariyat suresi 56. ayette Rabbimiz ne buyurmaktadır;" Ben insan ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım." Ayet açık ve net. Rabbimiz biz insanları imtihan amaçlı yaratmıştır. Şeytan ve nefsi de insanı baştan çıkarmak için yaratmıştır.

Ölçü belli dünya ve ahiret mutluluğu için Peygambere ve Kurana yapışmamız lazım gelmektedir. Fakat buraya gelmişken şeytan ve nefse tabi olanların durumları nedir diye bir soruyla devam edersek bu kişiler eğer tövbe ederseler hiç günah işlememiş gibi olurlar Peygamberimiz konu hakkında Ebu Davut'ta şöyle buyurmaktadır;" Tövbe eden kişi hiç günah işlememiş kimse gibidir." Peygamberimiz müjdeyi vermektedir.

Peki günah işleyipte tövbe etmeden ölenlerin durumu nedir diye sorduğumuzda onların durumu Kurana ve Peygambere baktığımız zaman eğer imanlı iseler günahları kadar cehennemde azap edilirler yok eğer iman ehli değilseler cehennemde ebedi kalıp azap göreceklerdir. Burada iman ehli olmayıpta iyi insanların durumu ise Peygamberimizin açıklamasıyla bu insanların İslama girip cennete iman ehli olarak gidebilmesi için Allah azze ve celle tarafından pek çok defa İslamla şereflenmeleri için fırsatlar çıkarmaktadır. Allah'ın izniyle bu fırsatlardan faydalandıkları zaman kaç yaşlarında olursalar olsunlar cennete gidecekleri ifade edilmişlerdir.

Bizler insanız Peygamber değiliz. Ondan dolayı bazen hata yapabiliriz. Hemen hatamızın akabinde tövbe edersek hiç günah işlememiş gibi olacağımız ifade edildiğine göre bilip bilmediğimiz günahlarımız için her namazın peşinden tövbe etmemiz lazım gelmektedir. Bakınız Peygamberimizin geçmiş ve gelecek günahları affedildiği halde günde yetmiş defa tövbe ettiği rivayet edilmektedir.

Günümüzde bir hastalık var. Yaşlanıncaya kadar günah işleyeyim yaşlandıktan sonra tövbe eder ve hayatıma devam ederim hastalığı. Bu doğru bir argüman değildir. Çünkü ölüm ne zaman geleceği belli olmadığından Allah muhafaza eğer nefsimize zulm edip günah işlersek hemen peşinden tövbe etmeyi ihmal etmemeliyiz.

Günümüzde insanlarımız günah işlemeye çok meyilli.İnsanımızın kiminde içki kiminde zina kiminde de faiz günahı bulunmaktadır. Allah muhafaza bu hal üzere ölürseler cehenneme gitme olasılıkları çok güçlüdür. Ölüm ne zaman geleceği belli olmadığından hemen tövbe edip günahtan kurtulmaları lazım gelmektedir.

Burada şunu da yazmak isterim. Rabbimiz nefsine zulmedip günah işleyipte tövbe eden insanları çok sevmektedir. Şöyleki Rabbimiz ayetinde "Ey iman eden kullarım! Bir daha geriye dönmemek üzere tövbe ediniz" diye buyurmaktadır. Ayeti hissedebiliyor musunuz Rabbimiz nefsine zulmedip günah işleyen ve akabinde de tövbe eden kullarını iman eden kullarım diye hitapta bulunmaktadır. Kuran yorumlayıcıları bu hitaptan Rabbimiz nefsine zulmedip günahından tövbe eden kullarını çok sevdiğini ifade etmektedirler.

Elimizden geldiğince günah işlememeye çalışacağız. İnsan olduğumuzdan dolayı eğer günah işlersek hemen peşinden tövbe etmemiz çok güzel bir ameldir. Burada tövbenin kabul görmesi için laşkalaşmamalıdır. Yani yap tövbe et arkasından yeniden yap tövbe et tövbe böyle olmamalıdır. Tövbe edildikten sonra günaha bir daha dönülmemesi lazım gelmektedir.

Tövbe iman gibi değildir. İman ölüm halinde yapılmazken tövbe ölüm vakti geldiğinde de yapılabilmektedir. Şunu unutmayın ki ahirette İslam davasının dışında hiçbir davanın cenneti yoktur. Çözüm Kuran ve sünnettedir.

Tövbeyi geciktirme...