Türk- İslam mabedi olan cami Trabzon’ da yapılıyor. Karadeniz’in en büyüğü olma özelliğini taşıyor. 9600 m2 lik alana kurulmuştur. 2023 yılına tamamlanmış olacak. Kubbe çapı 22 m, yüksekliği ise 43m dir. Dört minaresi de ulvi akımlarını tüm evrene yayacaktır.
Caminin ibadet alanı yanında ücretsiz hizmet verecek olan kütüphane, aşevi, sağlık ocağı, kadınların el sanat atölyeleri, sanat, kültür alanları, bilim salonları, yapay zeka ve bilgi işlem merkezi, parklar, konferans salonu da bu külliyede yer alıyor.
Bu ulvi eser Trabzon’ da Ayasofya, dünyaca ünlü Ortahisar Camii ve Meryem Ana Manastırı ve çeşitli kültürlerle yapılmış eserlerle kucaklaşıyor.
Her minaresi insanlığa samanyolu gibi ışık saçıyor. Trabzon’ a ister hava, ister kara, ister deniz yoluyla, hatta yapımı Atatürk’ ün vasiyet ettiği demiryolu ile gelenler önce dört minareli bu camiyi göreceklerdir; farklı inanca sahip turistler bile hayranlık duyacaklardır.
Böylece Faroz-Moloz yarımadası Karadeniz’in simgesi olacaktır. Trabzonlular atalarının amel defterine büyük sevap yazmışlardır.
Fatih Sultan Mehmet 558 yıl önce Trabzon’u çetin savaşlarla fethedip Pontus’a son vermiştir. Bu savaşta çok şehit verilmiş, Zağnos Paşa gibi sağ kolunu kaybetmiştir.
Şimdi Zağnos Paşa vadisi ona yakışır bir şekilde imar edilmiştir. Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman Şehzadelerinin yetiştirdiği Trabzon, onlara layık şekilde bilim, sanat, kültür ve doğayı korumaları ile dünyaya ışık saçan fener olmuştur.
Camide kalp, vicdan, akıl, iman ve doğa zenginliği coşacaktır. Peygamberimizin dilinden düşürmediği bilim aşkının ifade edildiği dua, cami minarelerimizden evrene daima yayılacaktır.
“Sübhanelleziminel mizan ve müntekel ilmi ve meblagal rıza ve zinnetel arş.”
‘Allah’ım, kürsünde sonsuz olan bilimden bize de nasip eyle.’
Benzer olarak Atatürk’ de bilimin değerini şu sözlerle öne çıkarmıştır: ‘Şayet benim fikirlerim bilime ters düşerse, bilimi tercih ediniz.’
Bu İslam- Türk felsefesi Ulu Camimizin feneri olacaktır.
Kalp, vicdan ve akıl üçgenindeki inancımız bu camide coşacak, insanlığa ve gelecek kuşaklara mutluluğu sunacaktır.
Bu eserin hamisi yapımcısı Çevre ve Şehircilik eski Bakanı, Kürkiye’yi imar eden adam Dr. Erdoğan BAYRAKTAR, tasarımcısı Dr. Ercan SİNANER ve ekibi insanlık övüncesi bu eser ile gönülleri fethetmiştir.
Yaptıklarını bir gruba değil, Trabzon halkına maletmekle hümanizm anlayışına taht kurmuşlardır. Onları tanımak, onlarla sohbet etmek beni mutlu etti.
NE MUTLU BU GÜZEL İNSANLARA.