Trabzon’un eğitim ve sporuna nesiller boyu yaptığı katkılarla tarihe geçen gönüllerdeki efsane..
Eğitim ve spor hayatına yaptığı olağanüstü hizmet ve katkılarla Trabzon’un yarım asırdan fazlasına damgasını vurup, öğretmenliğini yaptığı şanslı nesillerin gönlündeki erişilmez yeriyle geleceğinde de yaşayacak olan merhum Hayri Gür, 1912 yılında babası Hulki Gür’ün son belediye başkanı olduğu Yunanistan'ın Limni Adası'nda doğdu.
Küçük yaşta mübadele uygulamasıyla ailesiyle birlikte İzmir Foça'ya yerleşen Gür, 3. sınıftan sonra ilkokulu burada tamamladı, liseyi öğretmen okulunda yatılı okuyup; Gazi Beden Eğitimi Bölümü'nden mezun oldu.
Almanca da öğrenen Gür; 12 Ekim 1939 tarihinde Trabzon Lisesi'ne atandı. Trabzon'a atanmadan önce ‘Ege Manevrası’ ödülünü bizzat Atatürk'ün elinden alan Gür, Trabzon’da Beden eğitimi öğretmenliğinin yanında tenisten voleybola, güreşten atletizme, yüzmeden kürek yarışlarına kadar birçok sporu Trabzonlulara öğretti.
Hüseyin Avni Aker Stadı'nın inşa edilmesi ve bu stadın adının verilmesini için yoğun çaba harcayıp bunu gerçekleştirdi.
Benim ve biz yaştaki kuşağın büyük bir çoğunluğunun öğrencisi olma gururunu yaşadığımız Hayri Gür, Trabzon Lisesi'nde beden eğitiminin yanında, coğrafya, müzik ve Almanca öğretmenliği de yaptı. Trabzon İdmangücü'nde futbol oynadı, hemen hemen bütün amatör takımları çalıştırdı. Trabzon Lisesi'ni adeta spor yurdu haline getirdi.
Yetiştirdiği başka alanlarda zirveye çıkan sayısız öğrenci yanında, profesyonel takımlarla yarışacak düzeyde bir futbol takımı oluşturan Gür, başta Şenol Güneş ve Ali Kemal Denizci gibi yıldızlar olmak üzere pek çok ismin ortaya çıkmasına da zemin hazırladı.
Ve zamanında öğrencisi olan Ömer Eyüpoğlu’nun müdürlüğü sırasında ismini hayattayken okulun spor salonuna ve futbol sahasına verilerek gösterilen vefa duygusu Hayri Gür’ün gözlerini yaşarttı.
Trabzonspor'un ilk başkanı Ali Osman Ulusoy'un isteği ve dönemin valisi Celal Kayacan’ın da ricasıyla 1966 yılında Kırmızı-Beyazlı renklerle kurulan Trabzonspor'u çalıştırdı ve bu kulübün ilk teknik direktörü olarak kayıtlara geçti.
5 yıl Beden Terbiyesi Asbaşkanlığı da yapan Hayri Gür aynı zamanda Trabzonspor'un en yaşlı divan kurulu üyesiydi.
Trabzon eğitim ve spor tarihinin önünde saygıyla eğilesi ismi olan Hayri Gür, 2010 yılının Nisan ayında 98 yaşındayken Erdoğdu’daki evinde hayata gözlerini yumup Bahçecik Mezarlığına defnedildi.
Ölene dek Trabzonspor'un en yaşlı divan kurulu üyesi unvanını taşıyan Gür’ü vefatından kısa bir süre önce zamanın Trabzonspor teknik direktörü ve liseden öğrencisi Şenol Güneş evinde ziyaret ederek bu özelliğinden dolayı bir plaket takdim etti.
Gür'ün öldüğü hafta Beşiktaş ile oynayan Trabzonspor bu maça oyuncularının kollarında siyah kurdele ile çıktı, tribünlerdeki Trabzonlular da Hayri Hocalarına saygıda kusur etmedi..
Bu arada eşi Hacer Gür’de 25 Temmuz 2011'de vefat edene dek; Trabzonspor Divan Kurulu üyesi olarak Bordo-Mavili kulübe hizmet etti.
Kendisini bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve büyük bir özlemle anıyoruz..
Ruhu şad mekanı cennet olsun..