Yavaş yavaş havaların ısınması yükselerek devam ediyor. Belki de Türkiye’nin bu bağlamda en şanslı bölgesi Karadeniz bölgesidir dense yerinde ve isabetli olur. Memleket dahilinde yağmur ve dolunun beklenmedik bir zamanda görülmesi vatandaşın bazı tedbir almasını da zora soktu.

Başta çevre kirliliği, doğanın dengesinin bozulması gibi etkenler olumsuzluğu tetikleyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bağ ve bahçelerin bu dengesiz hava koşullarına karşı yapılabilecek fazla da bir şey yok. Meyve ağaçları bir türlü yok olmayan sis karşısında çiçeklerini meyveye dönüştüremeden döktüler. İnatçı duman nedeniyle karayemiş, kiraz, armut gibi meyvelerde meyve görmek oldukça zor.

Havaların yağışlı gitmesi ister istemez fındıkların altındaki yabani otların boy atmasını tetikliyor. Hele fındık toplamaya en az iki ay daha var. Otlar zamansız biçilmekle karşı karşıya. Pas ise patatesleri kuruttu bile. Tarım ile geçinen vatandaş ektiği patatesi bu yılda kaybetti. Tek aksamadan çalışan danaburnu oluyor. Eskiden çimenleri kaplayan kelebeklerin insan gönlüne naif bir hava veren görüntüsü de yok.

Çocuklar kendi aralarında tartışıyor. Gugu öttü duydunuz mu? İki üç kere duyan pek az. Çünkü batıl itikate göre kim aç karına guguyu iki kere duyar ise onun işleri iyi gitmez. Ona göre de tedbir olarak çocuklar erken saatlerde ellerine bir parça ekmek alıp yerler. Buna guguyu yenmek denir. Guguyu yenen çocukların o yıl pek hastalanmayacağına inanılır.

Artık bahar tüm görkemi ile kendini hissettiriyor. Yavaş yavaş festivaller başladı bile. Ören yerleri şenlenmeye yüz tuttu bile. Fırsat bulan ve imkanı olanlar soluğu yaylalarda alıyor. Amma bu sanıldığı kadar kolay değil elbette. İşin ekonomik yanı can yakıyor, nefes kısıyo. Üç kişilik bir aile düşünün böylesi bir kır dinlencesi için en azı üç bin lirayı gözden çıkarmalı. Bunu ise her babayiğit göze alamıyor. Değil insanlar, mangal bile köfteye hasret duruma düştü. Tavuk kanadı eskiden kimsenin değer vermediği bir yiyecekti, şimdi baş tacı oldu. Ne yapmak gerek bilinmez. Bu yılda devlete çalışıldı. Seneye mi Allah kerim.