Bir antrenör tüm analizleri yaptıktan sonra bir maç planı hazırlar ve sahaya takımını sürer. İşler istediği gibi gitmediği zaman antrenörün dört şey yapma şansı vardır.
Birincisi oyun oynanırken, oyunu içeriden bir dizi taktiksel değişikler yaparak değiştirmeye çalışır. İkincisi yedek oyunculardan sahaya dahil ederek, oyuncu değiştirerek, oyunu kazanmaya çalışır. Üçüncüsü gelecek maça kadarki süre içinde takımını hazırlayarak oynanacak maçı kazanmaya çalışır. Dördüncüsü tüm uygulamalarda da başarısız olduğu durumda artık yapılacak tek şey var, o da kendini değiştirmektir. Yani istifa etmektir. Maalesef hocamız Bjelica’nın yapmış olduğu planlama sonucunda oynanan iki maçta da taktiksel ve oyuncu değişikliği ile oyuna müdahale etme açısından başarısız olmuştur. Oynanan iki maçta da takımın sahada 10 kişi kalması bir dezavantajdır. Bu doğru, fakat Sivasspor karşısında 4-1 yenilmemiz bir yana takımın en iyilerinden biri kaleci Uğurcan Çakır olması son derece düşündürücü bir durumdur. Bundan sonra, sezon sonuna kadar ki süreçte hocamız Bjelica’nın maç maç takımı iyi hazırlaması gerekiyor. Tabi ki burada Bjelica hocanın işi çok zor. Çünkü oyuncularda bir motivasyon kaybı, aidiyet duygu eksikliği var. Çünkü bundan önce başarı diye takımın önüne (ilki şampiyonlar liginde gruplara kalma, ….
Sonuncusu ise Türkiye Kupası) konulan hiçbir hedefe ulaşılamamış. Maalesef tüm kulvarlarda hayal kırıklığı yaratılmış. Trabzonspor yeni teknik direktörü Bjelica ile artık geleceğin planlaması içinde olunacağı ilan edilmiştir. Bundan sonraki süreçte sezonun geri kalan maçları oynanırken bir yandan da gelecek yılın kadro mühendisliği yapılacaktır. En önemli, en zor iş takıma yeni oyuncu katmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, gelecek oyuncuları çok titizlikle seçerken, gönderilecek oyuncuları da değersizleştirmemek gerekir. BURADA YÖNETİMİN ÇOK ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİR. KATILACAK OYUNCULAR KULÜP YÖNETİMİ TARAFINDAN BELİRLENMELİDİR. Transfer hocaya bırakılmamalıdır. Hocadan sadece fikir alınmalıdır. 12. oyuncum olsun diye yüksek maliyetli alternatif oyuncu alınmamalıdır. Alternatif oyuncular genç oyunculardan olmalıdır. Bu yıl Trabzonspor’u çok yüksek maliyetli yedek oyuncular batırmıştır. Herhangi bir maçta yedek oyuncuların toplam maliyetini çıkarırsanız bunu rahatlıkla görürsünüz. Trabzonspor’un yapacağı bir hata daha, onu felakete gitmesini hızlandırır.
ALT YAPI VE GELECEK
Sayın Başkan Ertuğrul Doğan seçim sürecinde her şeyin şeffaf ve birçok yapılan işin kamuoyu ile paylaşılacağını beyan etmişti. Ayrıca alt yapıya büyük önem vereceklerini Double Pass diye bir Belçikalı şirket ile anlaştıklarını ve bu şirketin raporları doğrultusunda hareket edeceklerini söylemişti. Edindiğimiz bilgilere göre ramazan bayramı öncesi nisan ayı içerisinde dördüncü kez Trabzon’a gelen Double Pass şirketi bir dizi görevlendirmeler yapmış ve bunu da tüm katılan hocalara bildirmiş.
Double Pass Şirketinin yapmış olduğu görev dağılımı; Yarışmak ve üretmek sorumlusu (İhsan Derelioğlu), A takıma geçiş ve uyum sorumlusu (Turgut Kural), Sağlık sorumlusu (Yağış Piyale), Performans sorumlusu (Ali Bulut), Futbol ve hocalar sorumlusu (Mustafa Ramazan), Oyuncu refahı sorumlusu (İlker Erdem), Yetenek kimliği ve bünyeye katma sorumlusu (Ayhan Alemdaroğlu) olarak belirlenmiş.
GERÇEKTEN BU GÖREV DAĞILIMINI, BU SORUMLULUK ALANLARINI DOUBLE PASS ŞİRKETİ Mİ BELİRLEDİ? YOKSA BU SORUMLULUK ALANLARI, GRUP İÇİNDE YER ALAN BİR KAÇ KİŞİ TARAFINDAN MI BELİRLENDİ? BİLDİĞİMİZ KADARI İLE YUKARIDA ADI GEÇEN KİŞİLER BENZER GÖREVLERDE ZATEN ÇALIŞIYORLARD!!!!
Yine sormamız gereken; Avrupa’da ki kulüplerin alt yapısında böyle görev ve sorumluluk alanları var mı? Double Pass şirketi başka hangi kulübe bu uygulamayı yapmıştır? Yani dünyada örneği var mı? Ne kadar enteresandır ki kulüp içerisinde biraz daha kalabilmek, iş yapıyor görünmek, fazladan para kazanmak…. İçin YENİ GÖREV TANIMLARI oluşturulmuş. Araştırdığım kadarı ile yukarıda ismi geçen kişilerden bir çoğunun sorumluluk alanlarında Trabzonspor’a yakışır, uygun iş deneyimleri yoktur. Daha deneyimli insanlara ihtiyaç vardır. Bu yüzden çok deneyimli ve Trabzonspor’a genç oyuncu yetiştirmekte kariyer yapmış SADİ TEKELİOĞLU alt yapıya katarak genç oyuncu yetiştirme yoluna gidilmelidir. Tüm organizasyonun başına Sadi hoca getirilmelidir. Uzun vadede Trabzonspor’un kurtuluşu budur.
BAŞARI YOK ÇÖKÜŞ VAR
2015-2016 sezonunda Türkiye geneli altyapı kategorilerinde Trabzonspor rüzgârı esiyordu. Sadi Tekelioğlu yönetimindeki alt yapı yaş gruplarında 6 kategorinin 3’ünde Türkiye Şampiyonluğu,2 kategoride Türkiye 2.liği, bir kategoride de Türkiye 3.lüğü elde etmişti. Bunun yanında o dönemde Trabzonspor’dan Milli Takımlara tam 19 oyuncu gidiyordu (Ondokuz)… 2022-2023 sezonuna gelirsek; 14,15,16,17 ve 19 yaş gruplarında bir tane şampiyonluk yok, finale kalanda yok.. Ne var?? Koskoca Trabzonspor’un sadece U17 grubu finallere gidebildi o da yarı finalde elenerek Perşembe günü Galatasaray ile 3.lük-4.lük maçı oynayacak. Şimdi aklınıza “Tamam başarısız oldular da acaba milli takımlara kaç oyuncu gitti?” sorusu gelebilir, hazır olun; 1 (yazıyla bir), yanlış okumadınız, bu sezon Trabzonspor’dan Milli Takım alt yaş kategorilerine sadece 1 (Bir) oyuncu gitti…
Tersten okuyalım koskoca Trabzonspor altyapısı Milli Takımlara tek bir oyuncu verebildi… Sadi hoca döneminde her yıl gruplarında final oynayıp şampiyon olan 14,15,16,17,19 takımları vardı sonraki sezonlarda sadece o zamanın U16’sı 2003 grubu finale kalıp şampiyonluk yaşadı, yaşadı ama buna rağmen o kadrodan A takıma bir tane oyuncu kazandırılamadı. Olmadı, yapamadılar. Sadi Tekelioğlu’nun oyuncu yetiştirme noktasındaki özelliklerinin yanında gerek kulüp içindeki yeri, tecrübesi ve vizyonu sebebiyle A takıma oyuncu önerme, arkasında durma ve oynatılması konusunda da ağırlığı vardı..
Geçmişten günümüze Trabzonspor altyapısından yetişen oyuncuları şöyle bir gözünüzün önüne getirin, aklınıza gelebilecek hemen hemen her oyuncuda Sadi Hoca’nın emeği ve katkısı vardır. Geçen sezon yaşanılan şampiyonlukta üstün performans sergileyen oyuncularımızda onun çok emeğinin olduğu bilinen bir gerçektir. Ayrıca Trabzonspor geçen sene ve bu sene izleme komitesinin raporları doğrultusunda 32 futbolcuyu bünyesine kattı. Peki sonuç?
Rakamlar ortada. Yapılan birçok iş havanda su dövmekten öteye gidemedi. Yerimizde sayıyoruz ve zaman geçiyor. Hal böyleyken yönetimin geç kalmadan ivedilikle altyapı konusunda geçmişe bakıp geleceğe karar vermesi gerekiyor…
YETKİLİ YÖNETİCİ LAZIM
Abdullah hocanın tavsiyesi üzerine Double Pass şirketi ile görüşülmeye başlanılmıştır. Aynı zamanda bu yıl sezon başında alt yapı İhsan Derelioğlu’ na bağlanmış ve Double pass şirketi ile yedi sekiz aydır bütün planlama birlikte yapmaktadır. Lütfen alt yapının haline bir bakın. Personel açısından, antrenör açısından, sporcu açısından, takımların durumu açısından, her şey karmaşa içerisinde olduğunu göreceksiniz. Başıboşluk almış başını gidiyor. Hani bir söz vardır saldım çayıra mevlam kayıra diye. Trabzonspor alt yapısı da aynı bu durumda, torpili olan partiden adamını bulan kapağı alt yapıya atıyor. Trabzonspor alt yapısı Türkiye’nin en ciddi futbolcu yetiştirme yeri olmalı, torpil yeri olmamalı, liyakatlı hocalar buraya alınmalı değerli başkan Ertuğrul Doğan yükün ağır, bu yükü hafifletmek istiyorsan alt yapıya sorumlu bir yönetici görevlendirmediğiniz sürece bu sorunları çözemezsiniz. Alt yapı yıllardan beri yerinde sayıyor. Birçok isim ise saman alevi gibi parlayıp söndü ya da hiç öne çıkamadı. Hala daha 2018’de Trabzonspor A takımına çıkan oyuncularla övünüp duruyoruz.
Alt yapıdan sorumlu, deneyimli, heyecanı olan, zamanının büyük bölümünü alt yapıya ayıracak bir idareciye ihtiyaç vardır. O isimde sizin yönetiminizde var. Verin bu arkadaşınıza görevi alt yapıya çeki düzen versin. Bu sıkıntıyı bu şekilde çözüme kavuşturun. Trabzonspor alt yapısı yine Türkiye’nin bir numaralı alt yapısı olsun rakiplerini dize getirsin tekrar Türkiye şampiyonluklar Trabzon’a gelsin. Milli takıma en fazla oyuncu yine Trabzonspor alt yapısından gitsin..