Fındık nerede ise toplanması bitmek üzere. Elbette bu işlerin bitmiş olduğu anlamına gelmez. Hele işin asıl zor tarafı hele arkadadır. Yapılması gereken çok iş var. Gelişigüzel çekilmiş ve yerlerine verilmemiş dalların düzeltilmesi, eşkinlerinin kesilmesi, sık olanların seyreklenmesi, çalı çırpının toplanıp yakılması gibi pek çok iş hele sırasıyla yapılması gereken şeylerdendir. Fındık içerisinde herhangi bir yabancı çalı çırpı bırakılmamalı ve yabani otların yakılmasında azami dikkat gösterilme

Bir dikkat konusu daha var ki, o da harmandaki fındığın iyice kurutulması sonrasında okulların açılması nedeniyle apar topar fındık getirilip tüccara teslim edilmemeli. Hele emanete fındık bırakılmamalı. Fındığın bekleme süresinde üzerine bir fark koyacağı asla akıldan geçirilmemeli. Uygun fiyat bulunduğunda satılmalıdır. Ancak üreticinin bu sıkışık durumu atlatabilmesi en zor meselelerin başında gelmektedir.

Fındık içerisinde dal ya da ot bırakılmamalı. Bu zararlı materyalin gelecek yıl doğuracağı zararın önü alınmalı. Özellikle yaprak mantarı ve kurt gibi zararlılardan temizlik yapılarak kurtulma imkanının olduğu unutulmamalı. Adapazarı civarlarında fındık toplanmasına yeni başlandı.

Fındık ayıklamada yaşlı ağaçların kesimi gibi yanlış bir algı var. Bu yanlıştan vazgeçilerek fındık ocakları iyice ayıklanmalı, bir ocakta dört ya da beş daldan fazla dal bırakılmamalı. Yöremizde bunun tam tersi uygulanmakta, yeni dallar bırakılıp, eski dallar kesilmektedir. Fındık eşkinlerinin kesimi ise azami dikkat edilerek yapılmalı. Eşkinler en alçak kısımlardan çevresindeki fındık dallarına zarar verilmeyecek şekilde yapılmalı. Üst üste gelen dallar birbirlerinden ayrılmalı, birbirlerine dayalı bırakılmamalıdır. Fındık çalı ve çöpler fındıkları haşlamayacak şekilde fındıklığın dışına çıkarılarak yakılmalı.

Fındık bakımı titizlikle yapılmalı ki seneye arzu edilen verim elde edilsin. Dikeni çör çöpü güzelce temizlenmeli. Kısaca yoğun bir iş gücü harcanması gereken bir zamanda gerekenler yapılmalı. Seneye yeni hasat için şimdiden gereken yapılmalı. Böylece üretici rahat bir nefes almalıdır.