Karadeniz’in en önemli hasadı çay, tütün ve fındık idi. Ancak Reji İdaresi’nin tütünün canına okuması sonucu tütün piyasadan kalktı.
Ardından fındık için akıl almaz politikalar yürütülmeye başlandı. Bu olumsuz politikaların nereye varacağı belirsizliğini korumaktadır. Eskinin bolluk bereketi, görsel ve işlevsel özellikler de kalmadı artık.
Eskiden fındık ayı gerçek bir bolluk ve bereket ayı idi. Fındık, tüccarların mevsimlik konularını oluştururken, köylünün umutlarının yeşerttiği heyecana dönüştüğü bir mevsim olarak hafızalarda yer etmiştir. Hatta umutlar öyle bir heyecan yaratır ki, tıpkı Giresun’da olduğu gibi fındık çuvallarının ilk tüccara teslimi sonrasında Fransız, İtalyan ve Alman konsoloslarının ve büyük tüccarların hazır bulunduğu tören düzenlenirdi. Fındık Bayramı şeklinde dillendiren bu bayramda törene katılanlara sigara ve dondurma gibi küçük ikramlarda bulunulur, Halk Evi bandosun tarafından marşlar çalınırdı. Kuru fındık çuvalları büyük bir coşku ile motorlara yüklenirdi.
O günler (1933’lar) şehrimizi ziyaret etmiş olan İbrahim Allattin Gövsa’nın kayıtlarında fındık bayramı ile ilgili şöyle der:” Bizi karşılamaya gelen dostlardan öğrendik ki, Trabzon’un hakikatten bir bayramı varmış; bu yılın ilk fındık mahsulü bugün şu küçük ve süslü küçük vapura verilmiş, yirmi sene fasıladan sonra Trabzon’da fındık bayramı neşesi içinde kavuşmuş olmak bir kaç saat evvel Yoroz’da duyduğum tatsızlığı teselli etti”.
Karadeniz tarım üreticisinin umuduna dönüşmüş olan fındık halk folkloruna da konu olmuş. Fındık toplayanların ya da genç sevdalıların gönüllerine tercüman olmuş, fındık adeta Karadeniz insanı ile birlikte anılır olmuştur. Fındık diyarı olan Karadeniz’de, şehrimizde bu üründe de popülerliği ile dikkatleri çekmiştir.
1916 ‘da Trabzon’un Ruslar tarafından işgali sırasında bu değerli tarım ürünü dikkatleri üzerine toplamış olup, Trabzon’da çıkmakta olan Rus askeri yayın organı “Voennıy Listok” gazetesinde yer alan makaleler silsilesinde fındık ile ilgili bilgilere yer verilir. Gazetedeki malumata göre: ”Trabzon’da fındık ağaçları 25 verstten (1 vest 1066.8 metre) büyük bir araziyi kaplar. Toprak fındık ürünü için uygundur. Fındığın gelişmesine katkı sağlamak için kök taraflarına kimyevi gübrenin yanısıra, hamsi ve hayvan beyninden yararlanılır”mış.