31 Mart seçimlerinde AK Partili belediyeler arasında en yüksek oyu alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığına aday oldu. Rakibi ise başka bir Trabzonlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ydu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve son olarak da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın iki dönemdir başkanlığını yaptığı Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı 31 Mart seçimlerinden sonra çoğunluğun CHP’ye geçmesi üzerine aday olmak istemediler. Gerçi Yücel Yılmaz 31 Mart’ta yeniden seçilemedi.
CHP’nin 14, AK Parti’nin 12 ve DEM’in 3, Yeniden Refaf Partisi’nin de 1 Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığı 31 Mart seçimlerinden sonraki ilk ciddi sınavın Türkiye Belediyeler Birliği seçimleri olduğunu söylemek mümkün.
Çünkü uzun dönemdir AK Parti’nin elindeydi.
Türkiye Belediyeler Birliği’nin tüzüğüne göre delege sandalye sayısı partilerin son yerel seçimde aldığı oy oranıyla orantılıdır.
Büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu 100 bin ve üzeri olan belediyelerin belediye başkanları
TBB meclisinin doğal üyesidir. Doğal üyeler dışında kalan meclis üyeleri ise her ilden belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin kendi aralarından seçeceği o ilin milletvekili sayısı kadar üyeden oluşur.
Bu durumda 31 Mart seçimlerinde CHP Türkiye’nin yüzde 65 nüfusuna sahip ve bununla oranlı olarak da toplam 868 delegenin 448 tanesine sahip olurken AK Parti, MHP, DEM ve Yeniden Refah Partisi’nin toplam delege sayısı 420’de kalmıştı.
Aslında ittifaksız dahi CHP’nin adayı tek başına kazanabileceği Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı seçimine medeni bir cesaret örneği göstererek Ekrem İmamoğlu karşısına aday çıkan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç olmuştur.
İki aday da Trabzonlu.
Her ne olursa olsun bana göre bu seçimlerde Trabzon kazançlı çıkmıştır.
Her ne kadar ayrı partilerden de olunsa bir Trabzon milliyetçiliği, Trabzon pozitif ayrımcılığı olacaktır, olmalıdır.
Türkiye’deki AK Partili 12 Büyükşehir Belediye Başkanı arasında Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına aday olması bana göre önemli bir çıkıştır.
2001 yılında aktif siyasete 28 yaşında iken giren ve 35 yaşında da Trabzon İl Başkanı olma başarısını gösteren Ahmet Metin Genç’in aradan geçen 23 yıllık zaman diliminde sürekli yükselen bir trendi vardır.
Ahmet Metin Genç cesaretli bir siyasetçidir.
2006 yılında il başkanlığı yarışında Hurşit Bıyık’ı yenen 6 Temmuz 2009 tarihinde de her türlü engelleme ve telkinlere rağmen dik durup seçim kazanan bir siyasetçidir.
Daha da açıkçası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a rağmen seçim kazanan il başkanı oldu.
23 yıldır da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uyumlu bir yol arkadaşlığı yapıyor.
Korkmaz, yılmaz, cesaretle yürür.
31 Mart seçimleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği şampiyonluk sözünü de yerine getiren sözünde duran tek belediye başkanı oldu.
CHP’nin tek başına ittifaksız kazanabileceği Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığına kendine olan bu özgüvene istinaden çekinmeden aday olup kendisine yakışanı yaptı.
O’nun cesaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir kez daha görmüştür.
Elbette kazanmasını Trabzon’da yaşayan bir Trabzonlu olarak arzu ederdik.
Olmadı, sağlık olsun.
Ama asıl burada bir sıkıntı var.
765 delegenin oy kullandığı seçimde CHP’nin 448 delegesi olduğu halde Ekrem İmamoğlu’nun 515 gibi bir oyla kazanması kafaları kurcalayan soru oldu.
Belli ki İmamoğlu sadece CHP ittifakı DEM ve Yeniden Refah Partisi’nin oylarıyla değil, AK Parti’den hatta MHP’den de aldığı oylarla başkan seçilmiştir.
Zaten İmamoğlu teşekkür konuşmasında da bunu ima etmiştir.
Yani AK Partili aday Ahmet Metin Genç’e AK Partili ve MHP’li delegelerin bazılarının oy vermediği gerçeğini ortaya çıkarıyor.
Yani hala Ak Parti’nin içinde İrlandalı’lar var.
Yani hala AK Parti’nin içinde sorunlar var.
Asıl üzerinde durulması ve düşünülmesi gereken konu bu bence
Cumhurbaşkanı Erdoğan iyi bir temizlik yapmalı.