Ulaştırma ve Altyapı Bakanı hemşehrimiz Abdulkadir Uraloğlu, bakanlığının meclisteki bütçe görüşmelerinde esti savurdu. Adeta şov yaptı.

Meclis kürsüsüne çıkan Uraloğlu bakanlığına ait yatırımları gururla anlatırken meclisin sıralarında alkış tufanı yaşandı.

Türk Milli takımının maç süresi 90 dakika, İstanbul-Ankara arası 80 dakika diye esprili bir konuşma yapan Abdulkadir Uraloğlu bakanlığıyla ilgili hizmetleri de fotoğraflarla gösterirken adeta dudak uçuklattı.

Bu kadar hizmeti nasıl yaptı dedirtti herkese.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerinde TBMM Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada, 21 yılda 198 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımları gelecek 30 yıl için planladıklarını söyledi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dört bir yanında yapılan yatırımları tek tek sıralarken AK Parti ve MHP sıralarından uzun süreli alkış aldı.

Niye yalan söyleyeyim bir hemşehrisi olarak gurur duydum.

2023 yılında 230,4 milyar lira değerindeki 57 projenin tamamlanıp hizmete açıldığını ifade eden Uraloğlu toplamda 223 bin kişinin görev aldığı 2 bin 751 projede çalışmaların devam ettiği söyledi.

Bakan Uraloğlu demiryolu ağı uzunluğunun 2028 yılına kadar 663 kilometreye çıkaracaklarını da belirtirken her bir yatırımın da devrim niteliğindeki olduğunu kaydetti.

Geleceğin Türkiye’sini inşa etme adına 2053 yılı hedefleri belirlendi.

Karayollarında; bin 714 kilometre olan otoyol ağı 3 bin 722 kilometreye, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağı 29 bin 283 kilometreye, 50 kilometre olan tünel uzunluğunu 725 kilometreye, 311 kilometre olan köprü ve viyadük uzunluğunu ise 765 kilometreye çıkarılması hedefleniyor.

Demiryollarında; 10 bin 948 kilometre olan ağını 13 bin 919 kilometreye, 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğunu 8 bin 46 kilometreye, 2 bin122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu 7 bin 142 kilometreye, Hızlı Tren Ağını da 2 bin 251 kilometreye çıkarmayı hedefliyor

26 olan havalimanı sayısını 57'ye, 55 milyon olan havayolu terminal kapasitesini 337 milyona, 60 olan toplam yurtdışı uçuş noktasını 343'e, 150 olan uçak sayısını 658'e çıkaracaklarını da ifade eden Bakan Uraloğlu, Denizcilikte de 152 olan uluslararası liman sayısını 190'a çıkaracaklarını ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığı o kadar geniş ki.

Haberleşmede de 23 milyon olan mobil abone sayısını 91 milyonun üzerine, 81 bin 304 kilometre olan fiber hat uzunluğunu 536 bin kilometreye çıkartarak ülkenin kalkınmasına katkı sağladı.

Yerli ve milli elektrikli otomobil araç TOGG'un sayısı yüzde 351 ve elektrikli araç şarj soketi sayısı yüzde 289 oranında artırılmış.

Uzun lafın kısası Ulaştırma ve alt yapı bakanlığı 2023 yılında yatırım bedeli 230,4 milyar lira olan 57 projeyi tamamlayarak hizmete aldı.

Bu müthiş bir çalışmadır.

7/24 uyumadan çalışıyorlar.

Bölünmüş yollardan tutun da tünellere kadar, köprüden viyadükten demiryolundan havayoluna kadar her alanda büyük projelere imza atan Abdulkadir Uraloğlu ve ekibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da en gözde bakanı oldu.

İstanbul Havalimanı, metro hatları, hızlı tren hattı, tramvay, tren tünelleri, Avrupa'nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Zigana Tüneli ve sayısız projeleri tamamlayan bakanlığın 2024 yılı yatırımları da projelendi.

Afyonkarahisar-Burdur, Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray, Şanlıurfa-Mardin, Malatya-Elazığ-Diyarbakır, Gölbaşı-Adıyaman-Kahta, Nurdağ-Kahramanmaraş hızlı tren hatlarının etüt proje çalışmaları tamamlanacak olan projeler arasında.

Rize İyidere Lojistik Limanı, Demre Yat Limanı hizmete açılacak İskenderun balıkçı barınağı onarımı tamamlanacak. Bin 100 köye daha 4.5G teknolojisi ile mobil genişbant hizmeti götürülecek, Erzurum-Kars bölgesel Turistik tren seferleri başlatılacak.

Çeşmeli- Kız Kalesi Otoyol ve Akdeniz Sahil Yolu'nun yapım çalışmalarına devam edilecek.

Aydın-Denizli Otoyolu, TEM Edirne-Karaağaç, Bergama-Soma, Ankara-Çankırı, Çayırhan Köprüsü Erdemli-Silifke-Taşucu, Osmaniye Batı (Sakızgediği) Kavşağı, Çiğdemli-Kadışehri, Ordu-Topçam-Mesudiye, Kahta-Narince-Nissibi Yolu, Siirt-Kurtalan, Yusufeli Viyadüğünü, Tatvan-Bitlis-Baykan Yolunu, Van Çevre Yolunu, Bursa Çalı Yoluı, Balıkesir Kuzey Çevre Yolu, Yenişehir-Bilecik, Simav Çevre Yolu, İznik Çevre Yolunu ve Aşık Şenlik Tünelini ile birçok proje tamamlanarak hizmete açılacak.

2024 yılında bu ve buna benzer daha çok sayıda yatırımlar yapılacak.

Bu yatırımları tek tek sıralamamın sebebi şudur

Trabzonlu hemşehrileriniz olarak soruyoruz;

Hani bizim Güney Çevre yolumuz

Hani bizim Kanuni Bulvarımız

Hani bizim Hafif raylı sistemimiz

Hani bizim havalimanımız

Hani bizim tren yolumuz sayın bakanım

Hani bize…

Meclis konuşmanızın içinde Trabzon’da yapılacak olan saydığım projeler de yer almalıydı.