Sağlık Turizminin Trabzon’daki güvencelerinden birisi de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farabi hastanesidir. Hem Avrupa ülkelerinden hem de Kafkaslardan gelen ve Trabzon’da tedavi olmak isteyen hastaların ilk durağı özel hastaneler olsa da büyük operasyonlar bu merkezlerde yapılamamaktadır.

Bütün branşların olduğu ve her ana dalda 5’in üzerinden Doçent ve Profesörün görev yaptığı merkez olarak Farabi hastanesi garantördür.

Sağlık turizmine yönelik Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç,  KTÜ rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Sağlık Müdürü Hakan Usta,  TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Doğu Karadeniz Sağlık Turizm Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz büyük çaba içindeler.

İş dünyası ve TTSO’dan Mehmet Çelebi, Mehmet Üçüncü, Hülya Ulusoy, Ahsen Aydın ve Gülşah Helva çözüm odaklı çalışmaya devam ediyorlar.

4 gün süreyle Tiflis’te kaldılar.

Ve önemli görüşmeler yaptılar.

Bu görüşmelere katılan KTÜ’nün rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’yı ziyaret ettim.

Hem ikinci dönem için hayırlı olsun dedik, hem de ‘Sağlık turizminde umut var mı’ sorusu sorduk.

Prof. Dr. Çuvalcı ikinci döneme moralli başlamış. Türkiye’nin ilk yapı sağlığı izleme merkezinin KTÜ’de oluşturulması çok ama çok önemli bir adım dedi.

KTÜ’nün  mühendislik fakültelerinin Türkiye’de hızla kendini göstermesi gerçeği var. TUBİTAK Başkanlığına Prof. Dr. Orhan Aydın’ın atanması da KTÜ’nün yapacağı deneysel çalışmalar için önemlidir.

Hamdullah Çuvalcı biz makamda iken görüştüğü ve makine mühendisi olarak aynı dili konuştuğu Prof. Dr.Aydın’ı Trabzon’a davet etti.

Sohbetimizde, Rektör Hamdullah Çuvalcı, Sağlık turizminin bölgedeki kamu ve özel hastaneler için önemli olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir olmalı dedi.

Ve Farabi hastanesi üzerinden de şu açıklamaları yaptı:

‘Gürcistan Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle konuştuk. KTÜ ile Sağlık bakanlığı arasında bir protokol yapmak istiyoruz. Trabzon’a Farabiye gelecek olanların Sağlık Bakanlığı aracılığıyla gelmesi güvence anlamında önemlidir. Burada mesafe aldık. İmzalar atılırsa güzel olacak’

Bir de uyarı yaptı, ‘Trabzon’da sağlık turizmi  birinci gündem oldu. Medya ve Basın hep bunu işliyor. Gürcistan tarafında böyle bir tanıtım kampanyası göremedim. Böyle uçak nasıl dolacak.’

Sabah erken saatlerde Trabzon’da özel hastanelere gittiğinizde Gürcistan’ın dört bir yanından gelen hastaları görüyorsunuz.

Bu hastalar Trabzon’a nasıl geliyor?

Aracılar ve karayolu ile.

Bu aracılar sağlık etiğine sadık kaldıkları sürece sorun yok.

Ancak. körfez turizminde araya giren Suriyeli tercümanların zamanla turizmciliğe soyunmasının kenti getirdiği noktayı da unutmamak gerekli.

Sağlık turizmindeki aracılar, yani korsan isimler çok ama çok yakından takip edilmelidir.

Esasen, KTÜ rektörü sayın Çuvalcı’nın Gürcistan Sağlık Bakanlığı ile protokol çalışmalarının özünde de güven ortamına zarar gelmemesi var. Muhatabımız Gürcistan makamları olsun istiyor.

Sağlık turizmi çok ama çok önemli.

.En azından burada hata yapmamalıyız

Antikacı Abdullah Tabakoğlu ile konuştum.

Trabzon’da bir aileye suit odanın bir gecelik(2022 yılı) 700  Euro’dan satıldığını bildiğini söyleyerek, ‘Şikayetçi olundu. Gidip incelendi. 200 Euro diye kayıt altına alınmış, diğer 500 Euro kayıtlarda gösterilmemiş’ dedi.

Çok dikkatli olmalıyız.

Sağlık turizmi, Rus ve körfez turizmi gibi elimizde patlamamalı.

Oto kontrol önemli. Aracılar kim, çok daha önemli.