Karadeniz'in incisi Trabzon şair, yazar, ressam; genel anlamda söylemek gerekirse sanat erbabı bakımından Türkiye'nin en bereketli topraklarının başında geliyor. Bu şehir her alanda olduğu gibi sanat alanında da farkını fark ettiriyor büyük küçük herkese. Trabzon'un sanat alanındaki önemli isimlerinden, kalem erbaplarından biri de, yazdığı birbirinden kıymetli kitaplarla bu alandaki rüştünü herkese ispatlayan Bahaettin Kabahasanoğlu'dur.

Türkçeyi ustaca kullanan Kabahasanoğlu bugüne kadar hikâye, roman, deneme, şiir, tiyatro (oyun) ve hatıra türlerinde birbirinden değerli onlarca eser bıraktı bu ülkenin okumayı seven güzel insanlarına. Dilerseniz onu, siz kıymetli okurlara kısaca tanıtmaya çalışalım.

           

Birçok türde kalem oynatan Bahaettin Kabahasanoğlu, 1959 yılında Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı Çınarlı Köyü'nde doğdu. Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bölümünü bitirdikten sonra öğretmen ve idareci olarak Kahramanmaraş, Trabzon ve İstanbul’da görev yaptı. Malatya, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinde bulundu. Görevi esnasında edebî çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Kültür, sanat ve turizm hakkındaki yazıları yerel ve ulusal basında yayımlandı. Haftalık radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. "Yuva" adlı TV dizisinde senarist olarak yer aldı. "Tatlı Şubat", "Haskız", "Beşik Kertmesi", "Yağmurcan ile Bircan" ve "Ormanya" (Devlet Tiyatrosu repertuarında) adlı oyunları sergilendi. "Gelibolu/Son Kahramanlar", "Meddahın Gözyaşları", "Karadeniz/Dansın Doğduğu Deniz", "Bir Bakanın Randevu Defteri" ve "Anka" yazarın diğer kayda değer eserleridir. "Bu Toprağın Çocukları" müzikali İstanbul AKM, Mydonose Showland ve Ankara MEB Şûra Salonu'nda sergilendi, 30 binin üzerinde izleyiciye ulaştı.
           

Eğitimci-yazar Kabahasanoğlu edebî değeri olan özgün eserler üretmeyi seven başarılı bir insan, başarılı bir ediptir. Kalemin hakkını fazlasıyla veriyor kendisi. Öğretmenlikten geldiği için Türkçe hassasiyeti üst düzeyde olan ve yazdığı her cümlede bunu kanıtlayan eğitimci-yazar Bahaettin Kabahasanoğlu'nun bugüne kadar  yayınlanmış eserlerini şöyle sıralayabiliriz: "Aksüt" (Hikâye, MEB Yarışma, 1993), "Denizlerin Dağların Çocukları" (Deneme), "Nesini Seviyorsun" (Şiir), "Yetişmeyen Yetişkinler" (Araştırma -İnceleme), "Toplu Oyunlar" ( Oyun), "Dün Çok Kötü Bir Şey Oldu" (Fantastik Roman), "Fujiwara / Kubilay’ın Kılıcı" (Fantastik Roman), "Kurnaz Tilki ile Toprak Ana" (Çocuk Oyunu), "Altın Saçlı Kahraman" (Anlatı),  "Özgecan / Çarşamba Perisi" (Anı), "Thecla / Şifacı" (Roman), "Seni Sevdiğimi Kimseye Söylemedim" (Roman), "Naz Makamı" (Fıkra-Köşe Yazıları), "Kalbim Seninle 61 Kere" (Fıkra-Köşe Yazıları)

           

Eğitimci-yazar Bahaettin Kabahasanoğlu, kamu hizmetleri gereği uzun yıllar doğduğu topraklardan uzaklarda gurbet hayatı yaşamak mecburiyetinde kaldı. Kırk yıllık kamu hizmetinin ardından o artık emekli oldu ve çok sevdiği topraklara, maviyle yeşilin sarmaş dolaş olduğu Trabzon'a kesin dönüş yaptı.  Günebakış gazetesindeki köşe yazısında bu durumu şöyle ifade etmiştir: "Zaman zaman kitap fuarları, imza günleri ve söyleşiler için ayrılsam da yerim yurdum "Şana Taka" artık. Gemi gibi bir köy kütüphanesi... Köşe yazılarımı, romanlarımı, oyunlarımı burada yazıyorum. Kırk yılı aşkın yurdumuzun değişik bölgelerinde görev yaptıktan sonra memleketteyim. Dünyanın en güzel köşesinde."

           

Eğitimci-yazar Kabahasanoğlu okumayı ve yazmayı temel ihtiyaç olarak gören ve bu yolda bir ömür harcayan velut bir kalem olarak dikkat çekiyor. Kendisi bunu ispatlarcasına doğduğu köy olan Çınarlı’da "Şana Taka "adlı bir kütüphane binası inşa ettirmiş, bugüne kadar biriktirdiği kitaplarını orada, okumayı seven herkesin istifadesine sunmuştur. Evli ve iki çocuk babası olan yazar; büyük zorluklara katlanarak, kendinden fedakârlık ederek inşa ettiği taka görünümlü "Şana Taka" adlı kütüphanede edebî çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.