Prof. Dr. Kemal Timur ve Bayram Kayabaşı tarafından kaleme alınan "Hayatını Şiire Adayan Ses: Arif Eren" adlı kitap Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel'in "Şiirin Başkenti Unvanına Bir Katkı Daha" adlı yazısıyla başlıyor.
Yazısında Kahramanmaraş'ın değerlerine ve değerlilerine vurgu yapan Belediye Başkanı Fırat Görgel satır aralarında şu görüş ve düşüncelere yer veriyor: "Şair Arif Eren’in bütün eserlerinden seçmelerin yer aldığı bu biyografik çalışma da kültür dünyamıza önemli bir katkı olacaktır. Maraşlı şairlerinin kendini ifade etmedeki her türlü sorunlarını bir alt yapı sorunu gibi ele alıp ilgilenmek mecburiyetindeyiz. Şiirin şehri Kahramanmaraş geçmişte yetiştirdiği sanat insanlarının yolunda, gelecekte de edebiyatın yegâne adresi kalmaya devam edecektir. Bu sebeple, belki de kültür alanında en çok etkinlik ve yayın yapan, kitaplar çıkaran belediye olmaktan memnunuz. Bizim bu kültür meşalesini halkımızın bilgiyle, sanatla, kültürle kaynaşması için sürekli taşımak ve geleceğe ulaştırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluğun bilincinde olarak, Arif Eren gibi yaşayan şairlerimizin eserlerini, fikirlerini ve ulusal düzeyde sanat adamlarının çalışmalarını sürekli gündemde tutuyoruz, halkımızla buluşturuyoruz. Şair Arif Eren’in hayatı ve eserleriyle ilgili bu çalışma onun yarım asrı aşan sanat yolculuğunda ortaya koyduklarını sizlerle buluşturmayı amaçlamaktadır. Kitapta şairin hayatı, sanatı ve şiirimizdeki yeri titiz bir çalışmayla incelenmiştir."
"Hayatını Şiire Adayan Ses: Arif Eren" isimli kitap "Takdim, Giriş, Hayatı, Dostlarının Kaleminden Arif Eren, Şairin Sanatını Değerlendiren İsimler, Dergicilik Faaliyetleri, Sanatı, Beslendiği Kaynaklar, Klasik Türk Şiiri ve Kültürü, Arif Eren ve Selimiye, Arifçe Şiirler, Poetikası, Şiirlerinde Öne Çıkan Temalar, Dil ve Üslup, Şiirde Dış Yapı, Nazım Birimi, Vezin, Şiirde İç Yapı, Edebî Sanatlar, Eserleri, Diğer Eserleri Hakkında Yazılan Kitap Çalışmaları, Sonuç" olmak üzere 22 bölümden oluşuyor.
"Hayatını Şiire Adayan Ses: Arif Eren" adlı kitabın bölümlerinin de alt bölümleri var. "Hayatı" adlı bölümde şairin "Doğum Tarihi, Aile ve Yakın Çevresi, Annesi, Eşi, Öğrenim Hayatı, Öğretmenlik Hayatı, Askerlik Yılları ve Evliliği, Şiirlerinin Yer Aldığı Antolojiler, Katıldığı Etkinlikler ve Aldığı Ödüller, Yapılan Röportajlar, Biyografisinin Yer Aldığı İnternet Siteleri" hakkında ilgi çekici, doyurucu ve doğru bilgiler veriliyor. "Şairin Sanatını Değerlendiren İsimler" bölümünde "Bahattin Karakoç, Mustafa Özçelik, Şevket Bulut, Abdülkadir Güler, Nuhuz Olcay Kılıç, Sevinç Çokum, Mustafa Ceylan, Prof. Dr. Mehmet Kaplan, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Talat Sait Halman, Prof. Dr. Kemal Timur" gibi, edebiyat deyince yakından tanıdığımız kişilerin şair Arif Eren'le ilgili görüş ve değerlendirmelerine yer veriliyor. "Dergicilik Faaliyetleri" kısmında "Mevsimler Dergisi, Mevsimler Dergisiyle İlgili Değerlendirmeler, Şair Eren'den Arifçe Sözler" alt başlıklarına değiniliyor. "Sanatı" kısmında "Sanatının Kaynakları, Zaman ve Mekân, Aile Çevresi, Okul Çevresi, Doğup Büyüdüğü ve Yaşadığı Çevre" geniş bir biçimde irdeleniyor.
Arif Eren'le ilgili doyurucu bilgiler içeren "Hayatını Şiire Adayan Ses: Arif Eren" adlı kitapta şairin "Beslendiği Kaynaklar" şöyle sıralanıyor: "Genel Kültür ve Edebî Kaynaklar, Türk Tarihi ve Kültürü, Din ve İnanç, Gönül Coğrafyası Anadolu, Halk Şiiri ve Kültürü, Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin, Âşık Garip, Hurşit ile Mahmihrî, Dede Korkut Hikâyeleri"
Kitaptaki "Klasik Türk Şiiri ve Kültürü" adlı bölümde "Leylâ ile Mecnun, Batı Şiiri ve Kültürü, Romeo ve Juliet" alt başlıkları; "Arifçe Şiirler"de "Göz Bahçesinde Seyran, Umut Kapısı, Çözülür Düğümler, Alevler İçinde Ufuk, Yaralar Sevgiyle Sarılmalı, Havuz, Benlik Çıkmazı, Umduğunu Bulamayan Ağaç, Görkemli Denge" alt başlıkları; "Poetikası" bölümünde "Şiirin Tanımı ve Özellikleri, Şiir ve Gelenek, Şair, Şair ve Otorite, Din ve İnanç Algısı, Şairin Misyonu" alt başlıkları; "Şiirlerinde Öne Çıkan Temalar" bölümünde "Çocuk, Doğa Tabiat, Ölüm, Ayrılık ve Yalnızlık, Aşk, Kadın, Toplumsal Olaylar, Ev ve Aile, Zaman Kavramı, Din ve Tasavvuf, Tarih, Mekânlar, Tarihî Şahsiyetler" alt başlıkları; "Nazım Birimi" bölümünde "Beyit, Dörtlükler, Bent (Üçlük, Beşlik, Altılık, Yedilik)" alt başlıkları; "Vezin" bölümünde "Hece Vezni, Serbest Ölçü, Uyak ve Redif, Uyak Düzeni, Uyak Çeşitleri" alt başlıkları; "Edebî Sanatlar" bölümünde "Teşbih, Mübalağa, Telmih, İstiare, Teşhis ve İntak, Tezat, İstifham" alt başlıkları; "Eserleri" bölümünde ise "Şiir Kitapları, Bu Kent Sende Kalsın, Yurt Tespihi, Hayatı Huzura Ayarlamak, Görkemli Denge, Zaman Yerinde Durmaz, Ses İpine Asılan Sözler (Seçme Şiirler)" alt başlıkları bulunuyor.
Belediyeler sadece fiziksel altyapıyı değil kültürel altyapıyı da düşünmek ve imar etmek zorundadırlar. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi gerek deprem öncesinde gerekse deprem sonrasında bunu en güzel gerçekleştiren belediyeler arasında bir/incidir. Diğer belediyelerimizin de kültürel altyapıyı düşünme ve geleceğe aktarma sorumlulukları vardır. Bunu ihmal edersek, zihinlerde büyük hasarlara neden olan kültürel depremler nesillerimizin yarınlarını tehdit edecektir. Bu da geçmişle olan köprüleri atılan geleceğimizin çalınması demektir. Tebrikler Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi! Onlar bütün zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen yine kendilerine yakışanı yaptılar. Bu arada kitaba konu olan kıymetli şair Arif Eren Ağabeyimize de, bu medeniyetin bir ferdi olarak Türk şiirine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyor; kendisine sağlıklı, uzun ve bereketli bir ömür diliyorum.