Mevlâna “Allah’ım koluma kuvvet, kalbime kudret ver” ver diye dua ederken kalbinde kudreti olmayan kişilerin kolundaki kuvvetin işe yaramayacağını çok iyi bilmekteydi.
On yaşındaki bir çocuğun kendinden binlerce kat güçlü olan hayvan sürüsünü tek başına istediği yere yönlendirmesi onun kudretli olduğunun göstergesidir.
Kudreti olmayan kişi iktidar olsa da muktedir olamaz. Kudret bilgiyi beceriye dönüştüren, içinde güç, teknik, irade, zekâ, akıl, güven, iş bitiricilik vb. yetileri barındıran bir nevi yetenektir.
Kudret irade ortaya koyabilmektir. İrade ise yapabilmenin, muktedir olabilmenin işaretidir. Kudret yaratıcı olmayı beraberinde getirir. Hedefe varmak için gerekli şartları oluşturma, onu yaparken de karşı tarafın tahmin edemeyeceği hareketleri yapma becerisidir. Kudret teknik, kuvvet, akıl, estetik, çabuk karar verme ve uygulama becerilerini kapsar. Bir kişinin topu kale direğinin çok ötesine atabilmesi kuvvetini; ama defansa, kaleciye ve bütün engellere rağmen topu kalenin içine, istediği noktaya atabilmesi kudretini gösterir.
Kudretin ihtişam anlamı da vardır. Modern manada buna aura denilmektedir. Kudretli kişi duruşu ile dosta güven, düşmana korku salar. Kudreti olan takıma rakip oyuncular saldırma yerine vurup kaçma taktiğini uygulayarak istemeden defans yapma ihtiyacı hissederler. Bu tip takımların kudretli takımlar karşısında yenilgiye uğraması da genelde kaçınılmaz olmaktadır.
Kudreti olmayan kuvvet, ilgili alana göre işe yaramazken kuvveti olmayan kudret ise çaresizlik içindedir. Piaget bireyin bilişsel gelişimini etkileyen faktörlerin başına fiziksel olgunlaşmayı yerleştirmiştir. Fiziksel olgunluğa erişemeyen bireyin zihinsel kapasitesini, kabiliyetini ortaya koyması imkânsızdır. Kudret fiziksel ve zihinsel gelişimin dengede olmasını ister.
Bir kişiyi kudret sahibi yapmak kuvvet sahibi yapmaktan zordur. Bazı kişilerin zihinsel gelişimi fiziki gelişimlerinden önde gider. Bu bireylerin yaptığı iş bir de fiziksel eylemleri barındırıyorsa birey hayatı dengelemede zorluk yaşar ve düşündüğü ile yaptığı arasında uyumsuzluk meydana gelir.
Aynı zamanda fiziksel özelliği zihinsel gelişiminden önde olan kişilerin davranışlarında anormallik, becerisizlik ortaya çıkar. Fiziksel durumları karşı tarafın beklentisini artırdığı için onların beklentilerini gerçekleştirmede sorun yaşayabilirler. Eskilerin boyu tavil (uzun) olanlara ahmak benzetmesinin yapılmasında fiziksel ve zihinsel uyumsuzluğun etkisi fazla olmuştur.
Bir futbol takımı gol pozisyonuna girip gol atamıyor ya da çok basit gol yiyorsa bu takımda kudret eksikliği var demektedir. Bunu gidermenin yolu da çok çalışmak, kabiliyetli futbolcularla yola devam etmek, daha da önemlisi futbol grubunun psikolojisini sağlam tutarak kendilerine, takımlarına güvenmelerini sağlamakla mümkün olacaktır.
Korku ile kudret aynı kapta barınamaz. Taktik olarak geri çeklime ile korkudan geri çekilme aynı şeyler değildir. Birinde pusu kurma, diğerinde av olmama düşüncesi vardır.