Ali Osman Ulusoy, Özkan Sümer, Ahmet Suat Özyazıcı, Nizamettin Algan, Mehmet Ali Yılmaz, Salih Erdem ve Şamil Ekinci… Trabzonspor’un temel direkleri bir bir aramızdan ayrıldı. Yukarıda saydığım isimler biri hariç Trabzon’da doğmuş bu kentin ekmeği ile büyümüş insanlar.

Şamil Ekinci ise zamanında Ankara’ya bağlı olan sonradan Kırşehir’e kalan Keskin ilçesinden olup İstanbul’da büyümüş ve 30’lu yaşlarda Trabzon’a gelerek fabrika kurmuş akabinde de çuval fabrikası inşa etmiştir.

Trabzonspor’a kazandırdığı kupaların yanında onu farklı kılan insanlığı ve kibarlığı olmuştur. Karadeniz Gazetesi’nde 10 yıl onun Yazı İşleri Müdürü olarak çalışmak benim için büyük onurdu. Kızı Eda da babası kadar kibar bir insandır. Şamil beyi biz değil. Size Gençlik yıllarında Trabzonspor sevdası ile büyüyen ünlü yazar Nihat Genç anlatsın:   

Söz Nihat Genç’te

‘Trabzonspor'a ilk şampiyonluklarını kazandıran başkan Şamil Ekinci vefat etti, Allah rahmet eylesin! Trabzon'a dışardan gelip çok ama çok sevilen onlarca futbolcu-futbol adamı olmuştur ancak Şamil Ekinci en başta gelir!

Henüz 19 yaşındayım, Trabzon İzmir Alsancak'ta Göztepe'den bir puan alırsa Anadolu'ya ilk şampiyonluk gelecek, heyecandan öleceğiz!

Cepte beş kuruş yok maça nasıl gideceğiz kara kara düşünüyoruz, derken arkadaşlara 'gelin Şamil başkana çıkalım' dedim ve un fabrikasına gittik, bizi hemen içeri aldı ve ayaküstü 'Başkanım taraftar maça gitmek için otobüs istiyor' der demez telefona sarıldı ve Kanberoğlu'nu aradı, 'arkadaşlara bir otobüs verin!' talimatı verdi!

Hemen araya girdim 'başkanım bir otobüs yetmez iki tane' dedim, Şamil başkan telefonda 'otobüsler iki olsun' dedi ve sonra  'İzmir'den arkadaşları sağ salim geri getirin!' diye tembihledi

Yine devreye girdim, 'başkanım İzmir'den İstanbul'a geçmeliyiz çünkü Galatasaray'la kupa maçımız var' dedim!

Telefonda talimata devam etti  'İzmir'den İstanbul'a gideceksiniz', deyince sevinç çığlıkları attık ve heyecanla yola çıktık, çok sonraları 'En Büyük Taraftar' başlığında hikayesini yazdım!

Bu küçük anı sizler için bir şey ifade etmeyebilir ama Şamil Başkan sayesinde hayatımda ilk defa Trabzon'dan çıktım ve başka şehirler gördüm! Şamil Başkan Trabzon'u öyle sevdi ki nüfus kaydını bile Trabzon'a aldırdı ve hayatı boyunca Trabzonspor'da Trabzon'dan yetişen özbeöz yerli topçuları destekleyen millici bir politika izledi!

Ve Şamil başkan reklamı hiç ama hiç sevmezdi hayatı boyunca kendini ve yaptıklarını hiç öne çıkartmadı!

Ve Şamil başkan her Trabzonlu gibi 'savaşçı ve harbi futbolun' ölünceye kadar aşığı oldu!

Trabzonspor camiasının başı olsun!

Henüz futbol endüstrileşmemişti ve onlar ne güzel ne samimi ne temiz ne dürüst adamlardı,

‘TRABZONSPOR SEVGİSİ ANLATILMAZ YAŞANIR’

Ramazan Kalkan Aslen Gümüşhaneli. İzmir de dünyaya gelen 23 yaşındaki genç iş adamı doğuştan Trabzonsporlu.

Yıllar önce ailesi İzmir’e gelerek yerleşen aile bireyleri ile bugün 300 haneyle başarılı işlere imza atarak ekonomik olarak da başarılı olmuşlar. Ancak ailenin tüm bireyleri fanatik Trabzonsporlu olunca haliyle Ramazan Kalkan da fanatik derece de Trabzonsporlu ve Çankaya da bulunan 6 katlı binalarının üzerine ‘ŞAMPİYON TARBZONSPOR’ yazılı bayrağı asınca olumlu tepkiler aldı.

Konuyla ilgili konuşan genç iş adamı Ramazan Kalkan ”biz aslen Gümüşhaneliyiz, ancak tüm ailemiz fanatik derecede Trabzonsporlu. Ben zaman buldukça tüm Trabzonspor maçlarını izlemeye çalışıyorum. İşim ve Trabzonspor en büyük hobim ve sevdamdır. İzmir de doğup büyümeme rağmen ne köyümü ne köylümü ne de eşimi dostumu ihmal edemem. Biz büyüklerimizden böyle gördük. Amcam Trabzonspor şampiyon olduğunda otobüslerimiz vardı onlardan bir tanesi bordo mavi kaplatarak haftalarca İzmir de öyle dolaştı. Şimdi İzmir de Trabzonspor için çok güzel projelerim var. inşallah yakında onları hayata geçirmek istiyorum. Trabzonspor bir dünya takımıdır, dünyanın her yerinde mutlaka Trabzonsporlular vardır. İzmir de de azımsanmayacak taraftarımız vardır”dedi.

İYİ Kİ DOĞDUN ÖZKAN…

Yaz tatili bitti, fındıklar toplandı, tatilciler döndü. Trabzonspor sevdalıları da sonbahar ve kış sezonuna girdiler. Buluşma organizasyonunun adresi bu kez havalimanında İbo’nun yeri oldu. Sebahattin Alemdar Ankara’da idi onun yerine de Ankara’dan misafirimiz vardı. İş bankası emeklilerinden, İbrahim İskender’in kuzeni Talat geceye neşe kattı. Gruptan ne haber derseniz buna da değinelim. Aziz Bahadır bu sıralar denize aşık olmuş. Teknesi ile Çinekok peşinde. Seyyah Efkan Sayitoğlu Viyana’dan yeni döndü, Ali Haydar Gedikli Bodrum’daki yatırımlarına odaklandı.

Sevdası Trabzonspor’a da hizmetten büyük keyif alıyor. Mali Sayman Sami Karaman, kulübün önemli görevlerinden birisini yapıyor. Bu sıralar gözler Dr. Seyit Hisoğlu’nda. AK Parti Trabzon il başkanlığına soyunması yönünde talep var. Ancak bazı arkadaşları da buraya talip olmayacaksan mutlaka yönetimlerde olmasını istiyorlar. Dr. Sezgin Mumcu devam ederse Hisoğlu onunla olabilir mi? İbrahim İskender doğum günü olan Özkan Öztürk’e mükemmel bir sürpriz hazırladı. Öztürk alkışlar arasında hazırlanan pastaya ve mumlara üfledi. Nice Yıllar diliyoruz. Akşam yemeğinde genelde Trabzonspor ve Şenol hoca tercihi konuşuldu. Şenol hocanın gelişine tam destek verildi ve pozitif futbolun hissedildiği söylendi. Fakat iki maç, Kayseri ve Antep FK maçlarının çok önemli olduğu konusunda da hemfikir olundu.

ALBAYRAK ADAY MI?

2006 yılında adaylığı konuşulmaya başlandığında Nuri Albayrak’ı ilk arayan ve ondan görüş alan gazeteciydim. Trabzon’da Aralık seçimleri yaklaştığında ortaya çeşitli iddialar atılır. Son duyduğum kulis şu, ‘Albayrak ailesi Pakistan ve Sudan’da çok ciddi işler yaptı. Trabzonspor’a verecek paraları var.  Nuri Bey yarım kalan hikayeyi tamamlamak istiyor’

Nuri Albayrak’la yönetimde bulunan Günhan Üçüncüoğlu İstanbul’dan arayınca bu iddiayı da kendisine sordum. Nuri bey aday mı? Şu cevabı verdi: ‘Nuri bey bir dönem daha yapmak istemişti. Trabzonspor’u denk bütçeye getirecektik. Zaten o bıraktığında ödenebilir bir borç vardı. Bırakmadılar. Trabzonspor’u şimdi yaşıyor. Şamil Ekinci’nin mezarına kadar gelip toprak attı. Ama Başkan adayı değil.’

ÇOCUKLAR SEROMONİDE

Arda Turanlar, Abdülkadir Ömürler, Yusuf Yazıcılar. Nereden geldi ve neredeler. Maçlara futbolcuların ellerinde çıkan, Top toplayıcı çocuk olanlar bugünün büyük futbolcuları. Trabzonspor Beşiktaş maçında da Trabzonlu minikler futbolcularla birlikte sahaya çıktılar. Bunlardan birisi de Temel Devrim Kıran oldu. Bordo-mavi formasıyla Akyazı’nın çimlerine çıkan Temel Devrim bakalım futbol adamı mı olacak yoksa bilim adamı mı? Her ikisi de kabulümüzdür.

KREM YAVUZ’UN YÜNLÜ KAZAĞI

Trabzon’un her yönü ile sevilen, tanınan (Krem) lakaplı Yavuz Yaylı’ya Antalya'dan Temel Karayunus ve Yeğeni Baykal Yaylı Marmarise (Selimiye) ziyarete giderler, esprileri ile tanınan Krem Yavuz bir anısını anlatır: 19 yaşında hiç görmediğim teyze çocukları Amerika’da (Miami) çorap işi yapmakta.

Beni yanlarına tanışmak, yaptıkları işi öğretmek için çağırdılar, yalnız gelirken mavi boğazlı kazak giymemi istediler, Miami’nin sıcak bölge olduğunu bilmiyorum. Uçağa bindiğinde yolcular bana bakıp, bakıp gülüyorlar, Miami’ye indiğimde herkes kısa kollu ben ise yün kazakla. Teyze çocukları beni gördü hemen yanıma geldiler. Bende kendilerine ‘böyle bir sıcak yere beni neden kazakla çağırdınız’ dedim. Onların verdiği cevap ise pes dedirtti: ‘Seni tanıyalım diye.”

BİRAZ DA NOSTALJİ

HEP DESTEĞİNİ GÖRDÜK

Muhabirlik yıllarımızın DYP Trabzon Merkez ilçe başkanı. İktidarda kılıcı kesen adam. Basına her zaman destek oldu. Sonraki yıllarda Trabzonspor yönetim kurulu üyesi ve ardından da Demokrat Partinin Genel İdare Kurulu üyesi seçildi. Evet Süleyman Aydoğdu da göçtü bu dünyadan. Bir yaz akşamı Uğurlu’daki villasındayız. Yusuf Keskin’de bizimle. Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun.