Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşına ilişkin çalışmalar yaptığını ifade etmişti.

Şimşek’in yaptığı açıklamalardan sonra emekliye verilen zammın ne kadar olacağı ise gündem konusu oldu.

Taka Gazetesi’de Akçaabat sokaklarında en düşük emekli maaşının en az ne kadar olması gerektiğini emeklilere sordu.

VERİLEN EMEKLİ MAAŞINI İNŞAATÇILAR 3 GÜNDE KAZANIYOR

Turan Başar, “Emekli maaşını bile alamıyoruz ki, emekli maaşı 7 bin 500 lira yeni bir maaş düzenlemesi gündemde en az 10 bin lira olmalı. Bu maaş ile hiçbirşey alamıyoruz” dedi

Veysel Başaran, “Emekli maaşının en az 15 bin lira olması lazım, emekli maaşı bize yetmiyor, verilen maaş 7 bin 500 lira bu bize yetmiyor. O kadar parayı inşaatta çalışan kişiler 3 günde alıyor” ifadelerine yer verdi.

EMEKLİLER 10 BİN LİRAYA BİLE ŞÜKREDİYOR

Osman Özer, “Ailemizde babam emekli, kirada oturuyoruz, çoğu kişi kirada oturuyor. Bu evin su, doğalgazı, elektriği herşeyi var, bende çalışamıyorum iş yok. Babamın aldığı emekli maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. Agari ücret bile 11 bin 402 lira olan yerde babam 7 bin 500 lira alıyor. Bakanlar asgari ücret ile ilgili görüşmeler yapmışlar, emekli maaşının 10 bin lira olacağı söyleniyor. Çevremizdeki emekliler ise keşke 10 bin lira olsa diyorlar,o paraya bile şükrediyorlar.  Maaşlar artınca pahalılıkda artıyor, umarım yine aynı şeyler olmaz” şeklinde konuştu.

GİDERLER HESAPLANIP ONA GÖRE BİR ZAM YAPILMALI

Sami Birinci, “Aldığımız emekli maaşı 7 bin 500 lira verilen ev kirası da 7 bin 500 lira hesaplayamıyoruz. Evden 200 lira ile çıkınca elimizde birşey kalmıyor, eve dönemiyoruz. Emekli maaşlarına zam gelecekse eğer bütün giderler hesaplanıp öyle bir rakam verilmeli. Bana göre bir emeklinin maaşı 15 bin lira olmalı” açıklamasında bulundu.

Orhan Markaloğlu, “Ben maaşı düşünmem ben memleketin gidişatının iyi olup olmadığına bakarım. Biz 70’ler de yaşadık, bir avuç yağ için günlerce kapılarda beklediğimizi bilirim. O yüzden şükretmek lazım ama inşallah emekli maaşlarına bir miktar daha zam gelecek” ifadelerini kullandı.

MEMURLARA VERİLEN ZAMDAN EMEKLİLERDE YARARLANMALI

Mehmet, “Emekli maaşları 10 bin lira olsa çok iyi olur. Bu zamanda 10 bin lirada yeterli değil ama en azından idare etmeye çalışırız” dedi.

Halem Bayraktar, “Ben Almanya’dan emekliyim ama çevremden duyduğum kadarıyla çevremdekiler oldukça şikayetçi, ben çok şikayetçi değilim, emeklilere zam geleceği de söyleniyor. Emekli maaşları en az 15 bin lira olmalı çünkü çok pahalılık var. Devletimizi, devlet büyüklerimizi çok seviyoruz ama isterim ki memurlara verilen zamdan emeklilerden yararlanabilsin. Almanya’dan aldığımız maaş ile burada geçinebiliyoruz, ama burada ki emekliler geçinemiyor” şeklinde konuştu.

EMEKLİ MAAŞI EN AZ 15 BİN LİRA OLMALI

Hasan Yılmaz, “Aldığım ilçalar bile olmuş 200 lira ne olacağını bilmiyoruz. Verilen maaşlar bizlere yetmiyor, verilen maaşlar en az 15 bin lira olacak ki en azından bir işe yarasın. Köyde para yeterli ama şehir için verilen maaşı yeterli görmüyorum. Yapabileceğimiz birşey yok, verilecek olan zammı bekliyoruz, bu gidişle mezara kadar bekeleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Ahmet Ali Şahinoğlu, “Emekli maaşı kesinlikle yeterli değil verilen emekli maaşı ekmek parasına bile yetmez. Memura güzel zam verildi, emekliye verilen zam da en az 15 bin lira olmalı, emekliye verilen zam yetersiz emekli sadece ekmek yese o para ona yine yetmez. Küçücük ekmek 15 lira, 1 kişi zaten 1 tane ekmeği yer. Bu pahalılık aşırı halk pahalılık yüzünden isyanda”  ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE DENGESİZ MAAŞ DAĞILIMI VAR!

Şeker Altunbaş, “Verilen emekli maaşından memnun değiliz, verilen emekli maaşının en az 15 bin lira olması lazım. 15 bin lira bile yetmez de en azından verilse emeklilerin geçinmesi için normaldir. Devlete o kadar hizmet ettik aldığımız maaş ortada dengesiz maaş dağılımız var” dedi.

Erol Şahin, “Verilen maaş yetmiyor ki, verilen emekli maaşlarının 15 bin olması lazım. Ben 11 bin emekli maaşı alıyorum inanın ki o bile bize yetmiyor. Maaş eve aldığımız kumanyaya bile yetmiyor, verilen maaş az bize para kalmıyor. Bir yemek bile kaç lira oldu” şeklinde konuştu.

EMEKLİLER ANCA EVDE NE BULURSA ONU YER

Mustafa Burnaz, “Emekli maaşlarına en az 4 bin lira zam gelmeli, şuan verilen  maaş yeterli değil emekliye zaten zam verilmedi. Eyt’lileri 40 yaşında emekli ettiler, parayı da onlara verdiler, memur maaşlarını 22 bin liraya çıkardılar, öğretmenleri sınıflandırdılar, sınıflandırmaya göre en az 22 bin en fazla 40 bin lira gibi maaş aldılar. Bu kadar zamdan sonra emekliye ne verecekler ki? Bana para lazım değil ben 70 yaşındayım, para gençlere lazım. Gençlerin yemesi, içmesi, gezemesi lazım, bizler ancak evde oturur ne bulursak artıkonu yeriz. Vatandaş sınıflandırılmıştır, Türkiye’de vatandaşın yüzde 10’u adam gibi yaşıyor diğerleri yılan gibi yerde sürünüyor” şeklinde konuştu.

Faturaları Nasıl Ödeyeceğimizi Düşünüyoruz

Hikmet Polat, “Yapılan zamlardan hiç memnun değiliz, maaşa ne kadar zam verilecek bilmiyoruz, inanın ki ev kirasını verince mutfak ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağımızın hesebını yapıyorum. Daha sonra elektrik, su faturasını bile nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Kira 7 bin, doğalgaz, elektrik, su, mutfak masrafı, çoçuklar okuyor 5 bin liraya yakın dershane parası veriyorum. Bunların tümünü hesapladığımız zaman en az 20 bin lira para gerekiyor. Emeklinin cebinde en az 20 bin lira olması lazım ki Türkiye’de rahat bir şekilde geçinsin, maaş 10 bin olsa bile kimse geçinemez”açıklamasında bulundu.

AYŞE SANCAK