Şampiyon Kireçhanespor’un Başkanı Temel Uzun, tarifi olmayan bir mutluluk yaşadığını Taka gazetesi muhabiri Salih Bıyık'a anlattı

20 yıllık aranın ardından yeniden mücadele ettiği Trabzon 1.Amatör Küme’de şampiyonluğa ulaşarak Bölgesel Amatör Lig’e yükselmeye hak kazanan Kireçhanespor’un Kulüp Başkanı Temel Uzun, şampiyonluk serüvenini TAKA Gazetesi’ne anlattı.

Şampiyonluk sürecine dair samimi açıklamalarda bulunan Uzun, babası Sebahattin Uzun’un eski bir Kireçhanespor başkanı olduğunu ve babasının Play-Off maçları nedeniyle olması gereken ameliyatını ertelediğini açıkladı. Gelecek sezon şampiyonluk hedeflediklerini ifade eden Uzun, Bölgesel Amatör Lig’de Trabzon şehrinden destek beklediklerini cümlelerine ekledi. 

TEK BAŞIMA BİR ŞEY BAŞARMADIM

TAKA:  Kireçhanespor, 20 yılın ardından Trabzon 1.Amatör Küme’de şampiyonluğa ulaştı ve de bu da sizin başkanlığınız döneminde gerçekleşti. Öncelikle ‘Şampiyon Başkan’ sıfatıyla duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyim?

Temel Uzun: ‘Şampiyon Başkan’ olmak, bunlar çok özel duygular. Şampiyon başkan olmaktan ziyade şampiyon kulüp olduk diyelim. Çünkü tek başıma bir şeyi başarmadım. Sezon başında kurduğumuz yönetim Trabzon’da çok ses getirdi. Kurduğumuz yönetimin niteliği ve kalitesi itibarıyla insanlar bize çok yüksek teveccüh gösterdiler. Sağ olsun yönetim kurulu üyelerimizin hemen hemen hepsinden, uzman olduğu alanlardan çok fazlaca yararlandık. Onların katkıları bu süreçte bizim başarıya ulaşmamız için önemliydi. Hepsine sizler aracılığı ile teşekkür etmek istiyorum. Teknik ekibimiz, büyük özveri ile çalıştılar. Onlar için de şöyle bir durum söz konusuydu; amatörü çok iyi bilmeyen isimlerden oluşan bir teknik ekibe sahiptik. Ama biz sezon başında bize bunu söyleyenlere şunu söyledik: “Futbolun doğrusu birdir. Futbol artık bilimin ışığında ilerleyen gelişim gösteren bir endüstridir”. Dolayısıyla Premier Lig için futbolun doğrusu ne ise Türkiye’de amatör ligler için de futbolun doğrusu budur. Biz, teknik ekibim futbolun doğrularını çok iyi bildiğini, modern futbolu güncel olarak çok iyi takip ettiklerini, müşahede ettiğimiz bir ekipten oluştuğunu zaten biliyorduk. Dolayısıyla buna bir de fedakarca çalışma eklenince başarı kaçınılmaz oldu. Üçüncü ve en önemli konu ise bu başarıda paydaş, tabi ki futbolcu grubu. En büyük teşekkürü onlar hak ediyorlar. Profesyonel liglere belki biraz daha bu işler anlaşılabilir imkanlar açısından biraz daha kolay sanki. Oyuncularımız büyük özveri gösterdiler. Dolayısıyla ‘Şampiyon Başkan’ değil, ‘Şampiyon Kireçhanespor’.

TARİFİ OLMAYAN BİR ANDI

TAKA: Erdoğduspor maçında hakemin son düdüğü ile beraber şampiyonluk artık tescillenmiş oldu. O anları anlatır mısınız? Neler yaşadınız? Neler hissettiniz?

Temel Uzun: Benim için çok özel bir andı. Aslında maçtan önce böyle bir duygum hiç yoktu. Çünkü garantilemiş gibiydik. Biraz olayın organizasyonuyla ilgilenen, onun telaşesi içerisinde olan taraftaydım. Ama nihayetinde hakem düdüğünü çaldı ve stadyumda bir müzik açıldı; ‘We are the champions’. O an sahaya iniyordum, durdum. Şöyle ne oluyor diye etrafıma baktım. Gerçekten tarifi mümkün olmayan bir an. Çünkü ardında çok büyük emekler var. Şunu net ifade etmeliyim ki; vicdanen bu işi en çok hak eden, bu işe en çok emek harcayan kulüp olduğumuzu, belki gecenin gündüze karıştığı günler, kendi şahsi işlerimizin aksatıldığı çokça günler, Kireçhanespor’u kendi hayatımızın merkezine oturttuğumuz, belki ailemize ayırmamız gereken günlerden çaldığımız birçok gün ve an var. Ama nihayetinde ortaya ilk senede müthiş bir başarı çıktı. O an tüm bunların gözünüzün önünden bir film şeridi gibi geçtiği bir an oluyor. Bir müddet sonra hayat devam ediyor. Şampiyon olmak sizi mutlu ediyor ama üç gün sonra yeni sezon stresine giriyorsunuz. Biz 1 ay önce ne kadar yoğunsak, şimdi yoğunluğumuz giderek artıyor. 

İDDİA SAHİBİ OLMADAN BAŞARAMAZDIK

TAKA: Şampiyonluğun ardından ne gibi tepkiler aldınız?

Temel Uzun: Sezon boyunca 31 maç ve namağlup şampiyonluk elde ettik. 31 maçta 87 puan topladık. Müthiş bir başarı. İlk senede böyle bir başarıyı ortaya koymak hakikaten takdir edilesi bir durum. Çok olumlu tepkiler aldık tabii. Şu konuda çok mutluyum; namağlup şampiyon mottosu Trabzon özelinde herkesin zihnine kazınan bizi sokakta cemiyetten nerede olursa olsun gören herkesin bir şekilde bizi bu mottoyla karşıladığı bir durum haline geldi. Biz bundan çok memnunuz. Çünkü sene başında şampiyon olacağız demiştik ama ilk yönetim kurulu toplantımızda ‘Hedefimiz ne?’ diye sorduklarında ben şöyle demiştim: ‘Arkadaşlar ben hayatımın her evresini iddia sahibi bir insan olarak yaşadım. Bugün de bu iddiayı ortaya koyuyorum. Biz sadece şampiyon olmayacağız. Göreceksiniz namağlup şampiyon olacağız’ demiştim. İddia sahibi olmadan bu işleri yapmanız mümkün değil. Tekraren teknik ekibimize, oyuncu arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

BABAM MOTİVASYON KAYNAĞIMDI

TAKA: Babanız Sebahattin Uzun, Kireçhanespor Kulübü eski başkanı. Bir maç öncesi konuşmanızda ‘Babam şampiyonluk için ameliyatını erteledi’ diye bir cümleniz olmuştu. Şampiyonluğun ardından babanızın da büyük bir sevinçle şampiyonluğu kutladığını gördük. O anlar için neler söylersiniz?

Temel Uzun: Babam, Kireçhanespor Kulübü’nde 6 sene başkanlık yaptı. Bu hikayenin, Kireçhanespor’un benimle olan kısmının nirengi noktası babam. Ancak şunu net bir şekilde ifade etmeliyim ki babam bu işten çok memnun olmadı. Babam, işimi aksatacağımı, amatör futbolun zor olduğunu, başarının bu ligde çok zor olduğunu, ilk senede şampiyonluğun başarılamayacağını, maddi ve manevi olarak çok emek verileceğini düşündü. Bu sorumlulukları üzerime almamı çok istemedi. Başarısızlığı öyle kolay kabul edebilen bir karakterim yok. Zannedersem başarısızlık durumunda psikolojik olarak bir sıkıntı içerisinde olacağımı tahmin ederek bu işten çok memnun olmadı. Gün geçtikçe kazanmaya devam ettik. Bir yerden sonra da başarabileceğine dair umutları arttı. Ardından babam bir omurilik rahatsızlığı geçirdi. Ciddi bir rahatsızlık yürümesine engel olabilecek bir durumdu. Doktorlar, hemen yatması gerektiğini ve ameliyat olması gerektiğini iletti. Babam, profesöre ‘Ameliyatı geciktirme şansımız yok mu?’ diye sordu. Doktor, ‘Belki fizik tedaviyle biraz erteleyebiliriz’ dedi. Babam da, ‘Lütfen erteleyelim fizik tedavi yapalım’ dedi. Doktor neden diye sorunca babam da ‘Play-Off maçlarımız var bunu ertelememiz lazım’ deyince profesör şaşkınlıkla bu durumu karşıladı (Gülerek). Nihayetinde babam Play-Off dönemini fizik tedavi şeklinde geçirdi. Bu durum benim için çok ciddi bir motivasyon kaynağıydı. 

ARSİNSPOR MAÇINDA ‘ŞAMPİYİZ’ DEDİM

TAKA: Hangi karşılaşmada, ‘Evet biz şampiyon’ olduk dediniz? Sizin için kırılma maçı hangisiydi?

 

Temel Uzun: İlk üç maç 9 puanın bizi şampiyon yapacağını biz dahil olmak üzere herkes diyordu. Biz üçüncü maç Arsinspor’u yendiğimiz maçtan önce bir gün önce takımla birlikte yemek yedik. Oyuncu arkadaşlarımıza, ‘Yarın bir maça çıkacağız. Şunu size söyleyebilirim: Bu maçı yenersek şampiyon değiliz elbette önümüzde daha 6 maçımız daha var ama şampiyiz’ demiştim. Maç sonu da arkadaşlara soyunma odasında, ‘Bugün itibarıyla şampiyiz’ dedim. Arsinspor maçından sonra çok güçlü bir hissiyatla şampiyon olacağımızı hissettik.

BİZİ MOTİVE ETTİ

TAKA: Trabzonspor sizin için bir tebrik paylaşımında bulundu. Bu size neler hissettirdi? Bu paylaşım sizce amatörde neyi ifade ediyor?

Temel Uzun: Bana göre bu tebriğin çok ince düşünülmüş, çok doğru, çok motive edici, duygulandırıcı, enerji yükleyen bir anlamı var. Şunu net ifade etmeliyim: Amatörde günümüz modern endüstriyel futbolda çok önemsenmeyen gözlerin çok üzerinde olmadığı bir platform. Dolayısıyla Trabzonspor gibi bir dünya kulübünün böyle bir paylaşım yapması ve dünyaya mal olması, dünyada milyonlarca taraftarı olan bir kulübün amatör futbolla ilgili böyle bir paylaşım yapması bana göre sadece Trabzon amatörüne değil Türkiye’deki tüm amatör kulüpleri motive edici bir unsurdur. Bizim için ise ifade ettiği anlam şu şekilde: Trabzonspor, her Trabzonlunun ya da Trabzon sınırlarını aşan birçok insanın sevdası, hayali, tutkusu, aşkı, hepimiz için böyle anlamlar içeriyor. Trabzonspor Kulübü, sadece bir futbol kulübü değildir. Trabzonspor Kulübü duyguların kulübüdür. Trabzonspor Kulübüne çok teşekkür etmek istiyorum.

BİR AN ÖNCE PROFESYONEL OLMALIYIZ

TAKA: Sezon öncesi ‘Hedef BAL’ demiştiniz. Şimdi ki hedef nedir?

Temel Uzun: Biz iddialı bir kulübüz. İddialı yöneticilerden oluşan bir kulübüz. Çok net hedefimiz bir an önce profesyonel olmak.

KİREÇHANESPOR ÖRNEK TEŞKİL ETTİ

TAKA: Sezon başında, “Kireçhanespor, amatöre yeni bir yüz, yeni bir heyecan katacak ve Trabzon şehrinin sporuna katkıda bulunacak” ifadesini kullanmıştınız. Sizce bu hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?

Temel Uzun: Kireçhanespor’un Trabzon amatör futboluna önemli ölçüde katkı yaptığı söyleyebilirim. Kireçhanespor duruşuyla, planlamasıyla, yönetimiyle, amatörün amatör gibi yönetilmemesi gerektiğini ortaya koyan bir kulüp olmuştur. İsmi amatör de olsa futbolda başarının profesyonel yaklaşımlardan geçtiğini kendi şahsında örneklemiştir. Dolayısıyla Kireçhanespor’un yaptıkları ve sonunda başardıkları sezon başında biraz amatöre fazla mı sorularını akıllara getirse de başardıkları itibarıyla bana göre tam yerli yerinde örnek teşkil edecek davranışlar ve hareketler olmuştur. Bu planlamanın örnek alınması Trabzon amatör futbolunu bir şekilde profesyonelleşme açısından yukarıya çıkaracaktır. İnşallah bir şekilde örnek olabilmişizdir. Amatöre destek olmaya çalıştık. Bu desteğimizi önümüzdeki sezon Trabzon’u amatörde temsil eden bir kulüp olarak artırarak devam ettireceğiz.

TRABZONSPOR’UN EMRİNDEYİZ

TAKA: Trabzonspor, ASKF’nin de denetiminde alt liglerdeki takımlarla işbirliği içerisinde olacağını duyurmuş ve ilk imzalarını da 1461 Trabzon Kulübü ile atmıştı. Siz bu anlaşmanın neresinde olacaksınız? Oyuncu talebiniz olacak mı?

Temel Uzun: Trabzonspor Kulübünün yeni yönetimini alt yapılara, alt liglerde bulunan Trabzon takımlarına ve amatöre göstermiş olduğu ilgi bence çok sevindirici. Bu ilgiden biz Kireçhanespor olarak çok memnunuz. Trabzonspor Kulübü, tek başına bir kulüp değil çünkü. Trabzon’daki tüm amatör ve profesyonel kulüplerin toplamı Trabzonspor’dur. Trabzonspor, tek başına bir kulüp değildir. Trabzonspor’un bu vizyonuna çok inanıyoruz. Her kulübün elinden tutacak ağabey rolünü üstlenmeye çalışmasını takdirle karşılıyoruz. Trabzonspor hepimizin üst kimliğidir. Trabzon’da faaliyet gösteren bir kulübün başkanı olarak söylüyorum: Kulübümüz tüm imkanlarıyla birlikte Trabzonspor’un emrindedir.

BİZİ DESTEKLESİNLER

TAKA: Şampiyon Kireçhanespor taraftarına neler söylemek istersiniz?

Temel Uzun: Bu sene camia olmak açısından da önemli bir duruş gösterdiğimizi düşünüyorum. Maçlar başladığı anda taraftarın ortaya koymuş olduğu o sahiplenici tavır bize camia olma yolunda çok büyük bir güç verdi. Kireçhane’de hiçbir maçı kaçırmamış en az 50 kişi var. Dolayısıyla hepsine çok teşekkür ediyorum. Kireçhanespor önümüzdeki sezon itibarıyla artık Trabzon şehrini temsil eden, profesyonel lige çıkma mücadelesi veren bir kulüp olacak. Taraftar, bizim için çok önemli. Bu sayıyı artırarak devam etmek istiyoruz. Artık Kireçhanespor, Kireçhane sınırlarını aşan Trabzon’u temsil etme sorumluluğuna sahip olan bir kulüptür. Tüm Trabzon’dan önümüzdeki sezon Kireçhanespor’u desteklemeye davet ediyorum.

TRABZON TAKIMLARINA RAKİP OLMAYACAĞIZ

TAKA: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Temel Uzun: Çok teşekkür ediyorum. Zorlu bir yolculuktu. Biz başardık. Amatör futbolda yöneticilik yapmak çok zor. Çok meşakkatli bir iş. Bu yolda mücadele eden tüm kulüplerimize ben başarı dileklerimizi iletiyorum. Önümüzdeki sene Kireçhanespor, Bölgesel Amatör Lig’de Trabzon’u temsil edecek. Şunu anlayışı sizin aracılığınız ile belki de ilk defa ortaya koymak istiyorum; Kireçhanespor’un rakibi Derecikspor, DSİ Karadeniz, diğer Trabzon takımları olmayacak. Kireçhanespor, Trabzon şehrini temsil eden bir takım olması hasebiyle Trabzon şehrinden bir şampiyon takımın idealleri olan doğru planlaması olan doğru yönetim anlayışı olan bir takımın 2023-2024 sezonunda 3.Lig’e çıkması için var gücüyle çalışacak olan bir kulüptür. İnşallah bir Trabzon kulübü bunu gerçekleştirir. Ve temenni ediyorum ki bu emekler Kireçhanespor’u bu sezon şampiyon yapsın.