Süreci iyi yönetemeyen ve bu sezon hayal kırıklığı yaşatan Trabzonspor yeni sezon öncesi beyaz bir sayfa açtı.

İlk transferini de Yunan ön libero Dimitris Kourbelis’i alarak gerçekleştiren Bordo-Mavili ekip, Hırvat teknik direktör Nenad Bjelica yönetiminde kaliteli bir kadro kurup önümüzdeki sezon yeniden zirve yarışının içinde yer almanın planlarını yapıyor. 

TAKA Gazetesi olarak yeni sezon öncesi taraftarların beklentilerini öğrenmeye çalıştık. Bordo-Mavili renklere gönül verenlere sorduk, çarpıcı cevaplar aldık. İşte Trabzonspor aşıklarının mesajları;

TAKIMIN İYİ OYUNU TARAFTARI ATEŞLER

Trabzonspor Çılgınlar Taraftar Derneği Başkanı Muammer Osman Kılınç; “Dimitris Kourbelis orta saha oyuncusu, hocanın izlediği bildiği bir oyuncu sanırım ama bize ne kadar yararı olacak bilemiyoruz. İnşallah iyi sonuçlar alırız transferler açısından, şampiyonluktan sonra çıtayı yükselttik. Kötü bir sezonunun ardından iyi bir sezona ihtiyacımız var, beklentimiz bire bir mücadeleci, hırçın, agresif ve kanının son damlasına kadar oynayacak iyi oyunculardır. Yediğimiz gollerden sonra mücadeleyi bıraktılar.

 Taraftar takımı ateşlemez takımın iyi oyunu taraftarı ateşler bizde böyledir böyle de devam edecek. Hocanın oynatacağı oyuna göre nerelerde eksikliklerimiz olduğunu anlayacağız. Hugo gitti, büyük bir ihtimalle Denswil de gidecek. Bu bölgede stoper eksikliği, kanat oyuncular sağ ve sol bek yetersiz gibi görünüyor. Gomez iyi bir oyuncu, yalnız biraz ağır. Biz temaslı, mücadele gerektiren bir lig içerisindeyiz. Cornelius tarzında oyunculara ihtiyacımız var. İyi bir forvet oyuncusu, kalacak oyuncular da değerlendirilmelidir. Uğurcan’ın transferi halinde bünyemizdeki kaleciler yetersiz. Sezona başlarken beklentiler içinde başlıyoruz. Genç çocuklar bu beklentiler altında ezilebilir. Uğurcan kapatanımız inşallah kalır, diğer oyuncular da onun bünyesinde tecrübe kazanır. Altyapıdan kesinlikle oyuncular çıkmalı yetenekli oyuncularımız var. Profesyonel liglerde de yetiştirdiğimiz oyuncular var. Sadece eğitim de eksiklikler yaşanıyor, oyuncuları yukarı çıkarırken problemler yaşıyoruz. Bu sorunları yeni yönetimin aşacağına inanıyoruz. Transferlerde ihtiyaca ağırlık verilmeli, yabancı ve yerli ayrımı yapılmaksızın iyi ve karakterli oyunculara ihtiyacımız var. Bjelica’nın demeçlerini ve oyunlarını takip ediyoruz. İstediğimiz oyun yapısını oynatacağının ışığını aldık. Hazırlık maçların da daha iyi göreceğiz.  Çok ümitliyiz, şehrimizin de buna ihtiyacı var, onun başarısı şehrin başarısı bizleri mutlu eder.

ÖN PROTOKOL İMZALAYAN 3 FUTBOLCU VAR

Trabzonspor Çılgınlar Taraftar Derneği Tribün Lideri Tuncay Kara; “Transferler konusunda, benim bildiğim 3 tane ön protokol imzalamış olan futbolcular var.  

Önemli olan Trabzonspor’dan gidecek olan futbolcular, Trabzonspor’dan futbolcu gitmediği sürece transfer yapılması söz konusu değil. En fazla 1 veya 2 tane yapabilirsin, en az 8-9 tane futbolcu almamız lazım, yedek oyuncular da gerekli. Trabzonspor Karadeniz dalgasıyla beraber hırçın ve birden bire durulan bir yapıya sahibiz. Koşturacak, bağıracak, gerektiği zaman savunma yapacak, kendini ezdirmeyecek. O agresiflik taraftara yansıyacak, taraftarda o coşkuyla beraber daha fazla etki edecek diye düşünüyorum. Santraforumuz ünlü Gomez’imiz var ama sağdan soldan orta gelmedikten sonra Gomez ne yapacak. Satılmayacak topu yoktur, yerini de dolduracak topçu vardır. Takımdaki herkesin yerine futbolcu alınabilir. Parasını değerini bulduktan sonra alma ve satmada sorun olmaz diye düşünüyorum. Altyapıdan oyuncu çıkması hakkında da rahmetli Özkan Sürmen’in çok güzel bir sözü var 18 yaşına kadar hiçbir futbolcunun bir yer ile anlaşması olmamalı, şu anda 12-13 yaşındaki çocukların menajerleri var. Trabzonspor’un altyapısında oynuyorsa, oraya hizmet ediyorsa 18 yaşına kadar menajerleri araya sokmadan da A takımına oyuncu çıkar. Genç yaşta menajerlerin hezimetine uğrayıp 2. veya 3. Ligde oynamak zorunda kalıyorlar. Yerli oyuncu mutlaka olmalı çünkü yabancı parasına bakar, milli duygululuk çok nadir gelir, Bakasetas ve Hamşik gibi oyuncular mili duygumuzu benimsediler. Yerli, halkın içinden gelenlerin milli duyguyu daha iyi yaşatacağını düşünüyorum. Bjelica’ya baktığımız zaman sahaya etki edebiliyor. Bjelica 7-8 maç olarak geldi. Elinden geldiğince oynatmaya da çalışıyor. Seneye ilk 5 maç içerisinde daha net şeyler göreceğimize inanıyoruz.”

UĞURCAN’IN GİTMESİNİN ZAMANI GELDİ

MESUT AYDIN; Yunan ekolü Trabzon’da tuttu. Siopis olsun Bakasetas’ın iyi bir futbolcu olduğuna inanıyorum. Dimitris Kourbelis’in uyum sağlayacağına inanıyorum. Trabzonspor’un ekip işi sağlaması gerekiyor. Bütünleşme olduğu zaman çok daha güzel şeyler olacağına inanıyorum. Trabzonspor’a stoper gerekiyor, oyun kurucu, sağ ve sol beke kesinlikle oyuncu alınmalı. Strafor da alınırsa Trabzonspor’un önün de kimse daha duramaz ama nokta atışı olması lazım. Uğurcan Trabzonspor’a yeterince katkı sağladı. Trabzonspor kalesi Şenol Güneşlerden gelen, Uğurcan’larla şampiyonluk yaşatılan bir merkezdir. Gelecek olan altyapı kalecileri ve kaleci transferleri illaki olacaktır ama ben Muhammet Taha Tepe’ye güveniyorum. Altyapısı olan bir kaleci zaten, Uğurcan’ın gitmesini de destekliyorum, zamanı gelmişti. Altyapıdan kesinlikle A takımına oyuncu çıkmalı. Yerli ve yabancı oyunculara yer verilmeli şans tanınmalı. Bjelica’nın referansları çok kuvvetli, iyi bir teknik adam diyebilirim.

BJELİCA’DAN PEK BİR IŞIK GÖREMEDİK

İBRAHİM USTA; “Dimitris Kourbelis gazetelerde okuduğumuza göre iyi bir orta saha olduğunu biliyoruz. Beklentilerimiz geçen seneki hataların yapılmaması, direkt katkı sağlayan oyuncular istiyoruz. Stoperlerin yenilenmesi lazım diye düşünüyorum. Uğurcan’ın transferi söz konusu olduğunda bünyemizde bulunan kaleciler yetersiz kalacaktır. Transferlerde kaliteli oyunculara ağırlık verilmeli.  Bjelica’nın geçmişini bilmiyoruz. Pek bir ışık göremedik.

HAMŞİK GİBİ BİR TOPÇUYA İHTİYACIMIZ VAR

SERKAN GENÇ; “Dimitris Kourbelis çok fazla takip ettiğim bir futbolcu değil. Çok yaralı olacağını sanmıyorum. Mevcut kadroda onun gibi oyuncuların olduğunu düşünüyorum. Bize kanat, bek tarzı topçular lazım. Futbolcular tribünlere oynamalılar. Özelikle taraftarlar bunu bekliyorlar. Bir Nwakaeme, Yattara ve Marcelinho gibi futbolcuların olmaları lazım. Sol bek, sağ bek, orta saha ve stopere ihtiyacımız var. Hamşik gibi bir topçuya ihtiyacımız var. Altyapıda bulunan kaleciler yetersiz, yeni kaleciler lazım. Altyapıda ki yetenekli oyuncular A takımında oynamalı. Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür gibi oyuncuları değerlendirmek lazım. Transferlerde yerli ve yabancı oyuncularda bulunmalı. Bjelica yeterli bir teknik direktör, kariyerini araştırdığımız zaman da görüyoruz. Taktik olarak iyi bir direktör bence, önümüzdeki sene önemli sayılı hocalar arasına gireceğine inanıyorum. Tekrar şampiyon olmak için iyi transfer müjdeleri bekliyoruz.

İNANDIKTAN SONRA HER ŞEY OLUR

SÜLEYMAN BULUT; Dimitris Kourbelis’i daha tanımıyoruz, ileride göreceğiz. Taraftarların beklentileri daha iyi bir futbol, daha iyi bir kalite başka ne isteyebiliriz ki zaten, takımda bir eksiklik görmüyorum. Son haftalarda Trabzonspor iyi bir çıkış elde etti.  İnandıktan sonra her şey olur. Uğurcan’ın gitmesi halinde alternatif kalecilerin olduğunu düşünüyorum. Altyapıdan futbolcu çıkmalı. Çıkarsa hem takıma hem de Trabzonspor’a sahip çıkarlar. Transferlerde yerli futbolculara ağırlık verilmeli her zaman yerli oyuncular tercih edilmelidir. Uyum sağlamak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bjelica geldikten sonra takıma hareket geldi, disiplinli bir hoca, inşallah böyle devam eder.

BU TAKIMDA SAĞ BEK DE SOL BEK DE YOK

ARİF MATARACI; Dimitris Kourbelis, Bakasetas ve Siopis’e ayak uydurursa birbirlerini tamamlarlar. 1977-76’daki Trabzonspor’u özlüyoruz. Şimdi hakem haksızlıkları çok eskiden böyle bir durum yoktu. 70’lerde vura vura alırdık. Trabzonspor dalga dalga geliyor derdik o zamanlar. Sıradan bir takım olduk.

Şampiyonluğa oynayan bir takım lazım. Eskiden Trabzonspor’un maçlarını izlemek için gişelerde yatardık.  Hakemin etkisiz kalması için çok güçlü olmamız gereklidir. Bu sezon Adana Demirspor ve Galatasaray iyi top oynadılar. Trabzonspor yan pas, geri pas yapıyor. Bu takımda sağ bek de yok sol bek de yok. Bjelica’nın basın toplantısını izledim 6-7 tane futbolcu alacağını söyledi. Al bir tane adam ama kaliteli olsun. İcardi gibi kaliteli bir adam lazım. Bu takımdan bir Ali Kemal geçti. Onun için yürüyüş bile düzenlendi ama yine de takım dağılmadı, gidenin yeri dolar. Şenol Güneş’te Trabzonspor’daydı o da gitti. Takım ve defans iyi olsun her türlü oynanır. Uğurcan çok maçlarda bizi kurtardı ama giderse de yeri dolar. Bizim takımda sağ ve sol bek yok, stoper yok, libero yok, orta saha yok hocanın dediği gibi 7 tane topçu lazım. Altyapıdan 2 tane futbolcu lazım. Ali Kemal, Turgay, Kadir, Necati, Şenol hepsi Trabzonspor’un altyapısından geldi. Hoca faktörü takım için çok önemli. Oynayamadığımız için maçları bile seyretmek istemiyorum.  Yabancı ve yerli alınacaksa kaliteli iyi top oynamalı. Bjelica’nın kendine güveni tam zaten başarılı olamazsa duracağını sanmıyorum.

YABANCILARDA NOKTA TRANSFERLER OLMALI

METİN SARIMEHMET; Dimitris Kourbelis’in faydalı olacağını düşünüyorum. Bakasetas, Siopis’le beraber uyumlu ve verimli olacağını düşünüyorum. Beklentimiz şampiyon olmasak da ilk 3’e yükselelim. Göze ve insana zevk veren rekabetli oyun görmek istiyoruz. Sol açık, sol bek, orta saha, iyi bir stoper gerekli takımımıza, Hamşik iyi bir top dağıtıcıydı, onun gibi kaliteli bir oyuncuya ihtiyacımız var. Uğurcan giderse geride kalan kalecilerle bu Süper Lig’de yapamayız. Altyapıdan futbolcular çıkmalı ki gençlere örnek olsunlar daha hırslı çalışan oyuncularımız olsun. Altyapılar A takımını desteklemek için varlar. Ağaoğlu’nun ve Avcı’nın kalmasını isterdik. Gönderilmeleri hiç tasvip etmedim. Kulüp olarak profesyonel olamadık. 40 yıllık şampiyonluk serüvenindeki en derin yara budur. Transferlerde yerli futbolcuların ağırlıklı olmasını gerektiğini düşünüyorum. Gençlerimize şans verilmeli. Yabancılarda nokta transferler olmalı, transfer yapayım diye transfer yapılmamalı. Bir forvet ve orta saha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Milli takımıza güzel oyuncular yetiştirmemiz lazım. Bjelica’nın kalitesi son maçlardaki futbol düzeni ve yükselişimizden anlaşılıyor. Önümüzdeki sezon başarıya imza atacağına inanıyorum. Transferleri kesinlikle hocanın yapmasını bu konuda onun sorumlu olmasını istiyoruz.

40 SENE DAHA ŞAMPİYONLUK BEKLEMEK İSTEMİYORUZ

ADİL TOPAL; Dimitris Kourbelis hiç izlemediğim bir futbolcu ama başkana güveniyoruz. Yeni bir yönetimden dolayı biraz güven sağlandı. Eskisi gibi kötü transferler yapılmaya devam edilirse 1 sezonumuz daha boşa gidecektir. 40 sene bu şampiyonluğu beklemiştik, bir 40 sene daha şampiyonluk beklemek istemiyoruz. Bunu bir seriye bağlayalım istiyoruz. Her sene şampiyon olmamız mümkün değil özelikle federasyonların haksızlıklar yaptığı sürece zaten işimiz zor. Hiçbir takım üst üste şampiyon olabileceğini sanmıyorum. Türkiye’de şampiyon olmasa da olur ama Avrupa’da takır takır oynayan bir takım kursunlar. Kaleciye ihtiyacımız var, sol bekimiz Eren Elmalı iyi ama performansını artırması lazım, Serkan Asan pasif kalıyor sağ bekte hareketli ama rakip ataklarında performans gösteremiyor. İyi bir sağ ve sol stoper alınmalı, forvette iş bitirici biri gerekli Visca’nın yerine bir tane daha futbolcu alınmalı, solda Trezeguet devam ederse iyi, Umut Bozok’u bırakmamak gerekir yanına vuruşları iyi bir futbolcu gerekli. Uğurcan’a ilk etaplarda çok güveniyorduk. Taha’da o güveni göremiyorum. Uğurcan bu takımdan gitmeli, sahaya çıktığındaki ruh halinden anlaşılıyor, ya saçma saçma goller yiyoruz ya da kaybedip berabere kalıyoruz. İyi bir kaleci ama gitmek istiyorsa gitmeli, bizler de işimize bakalım. Kulübün başarısı için altyapıdan üreteceksin, piyasaya çıkaracaksın ya kullanacaksın ya da satacaksın. Yerli futbolcuya daha çok zaman ve şans verilmeli. Avrupa’da mücadele etmek içinde yabancı futbolcuların tecrübesine ihtiyacımız var. Yabancı futbolcularda istikrar, profesyonellik var. Bjelica’yı birkaç maç ile ne yaptığını tam çözemeyiz. Yeni sezonda alacağı futbolcularla göreceğiz. Fazla gol ile az gol yeme pratiğini uyguluyor bu fikrini benimsiyorum.

AĞLADIĞIMIZ VE SEVİNDİĞİMİZ MAÇLAR OLDU

HÜLYA KOLÇAKOĞLU; Trabzonspor hakkında pek bir bilgim yok ama ara sıra takip ediyoruz. Şampiyonluk senesinde takip ettik, baya izledik. Duyduğumuz kadarıyla eski performansını çok fazla sergilemiyor umarım düzelecektir. Uğurcan Çakır’ı seviyoruz gitmesini istemeyiz. İyi bir kaleci olduğunu şampiyonluk senesinde çok güzel gördük. Altyapıdan oyuncu çıkmalı gençlere şans tanınmalı diye düşünüyorum. Ruhen kökleri bu şehirde, kendi takımları Trabzonspor ile büyüdüler Trabzonspor’u iyi bir yere taşımak istediklerini düşünüyorum. Şehir takımlarında da o şehrin çocukları olmalı kendini ve takımı bedenen ve ruhen daha ileriye taşıyacağını düşünüyorum. Yerli transferler, takım ruhunu yansıtmalı. Bjelica’nın son maçlarda iyi performans sergilediğini duyduk. Umarım böyle de devam eder. Eskidendir Trabzonspor’luyuz ağladığımız maçlar sevindiğimiz maçlar oldu umarım ki yine şampiyon oluruz. 

AYAĞINA TOP YAKIŞAN FUTBOLCU İSTİYORUZ

EMRE ÖZGENÇ; Dimitris Kourbelis tecrübeli ve hırslı bir oyuncu, Bakasetas’la uyum sağlayacağını düşünüyorum. O alandaki açıklığı kapatır. Transferlerden beklentimiz alışık olduğumuz oyun tarzının üzerine yeni bir şeyler getirmeleri bekliyoruz. Değişen sistemi bizlere de yansıtmalar, taktik ve teknik bir takım istiyoruz. Hamşik’in yerini dolduracak en az onun kalitesinde çok iyi bir orta saha olmalı. Kaleci Onur’un yerini de kimse dolduramaz diye düşünüyorduk ama Uğurcan bu eksikliği kapattı. Uğurcan’ı çok sevdik, 38 yıl sonra gelen şampiyonlukta güzel bir katkısı vardır. Trabzonspor’un altyapısından takıma uyum sağlayan zeki ve çevik futbolcular lazım. Ayağına top yakışan futbolcu istiyoruz. Kerem Baykuş var gayet beğeniyorum. 1 tane olsun iyi olsun diyoruz. Trabzonspor Trabzon’un oyuncuları ile ayağa kalkar anlayışından vazgeçmemiz lazım. Yabancı futbolcular ile de şampiyon olunduğunu gördük. Şampiyonluğa oynamamız lazım. Yerli ve yabancı ayrımı yapılmadan kaliteli oyuncular alınmalı ama yerli alternatif de bulunmalı. Bjelica hakkında yeterince maç oynamadılar, kamp dönemi ve transferlerden ve ligdeki ilk 5 oyun sonrası asıl oyun biçimini göreceğiz. Hırslı bir hoca, takım için her şeyi yapan hocaları benimseyip seviyoruz. Başarısız olacağını sanmıyorum ama başarılı olacağı konusunda da akılımızda soru işaretleri var.