Seçim öncesi halkın nabzını yoklayan Taka, halkın çeşitli sorunlarını dile getirerek halkın sesi oldu.

Gelen turistleri ağırlamakta sıkıntı yaşıyoruz

Zekeriya Doğan; Trabzon’umuzun en büyük sorunu altyapıydı bu durumun %80’ni çözdüler. Çözüme ulaştıranlara teşekkür ediyoruz. En önemli sorunumuz Trabzon’umuzun üst yapı dediğimiz yol sorunu, ara sayının fazla oluşu, trafikteki sıkışmalar, bağlantı yollar, zamanında yapılaşmanın tam faaliyetli olarak yapılmaması yani yol güzergahlarının bırakılmayışı buna bir etkendir. Boztepe’ye çıkmak isterseniz biraz zorluk yaşayabilirsiniz. Şuan yeni yapılan yollar ile birlikte bir nebze daha düzeleceğini umuyoruz. Sahil şeridimiz hiç yoktu.

Dolgu sahası olarak yollar yapıldı. Şimdiki Belediye Başkanımız sağ olsun öncekilere nazaran birazcık daha sahil şeridimize önem veriyor. Ganitamız güzel ve hoş oldu. Gelecek nesillere çok güzel bir mekan olarak kalması dileklerimizi sunuyoruz. Beşirli sahili yürüme olarak güzel bir kompleks oldu. Tenis kortları, yeni yapılacak olan Şehir Hastanesi belki yeri orası değildi ama Trabzon’da alan sıkıntımız olduğu için en önemli sorunu orada gidermeye çalışıyorlar. Otogar sorununun çözülmesi bizim için güzel bir vesile oldu. Hava alanının genişletilmesi hususun da sıkıntılar var gelen turistleri ağırlamakta sıkıntı yaşıyoruz. Onunla ilgili çalışmalar var. Güney çevre yolunun mersinden başlaması çok iyi oldu tamamlandığını da inşallah göreceğiz. Daha güzel olacak diye düşünüyoruz. Potansiyel olarak Trabzon güzel bir yer evet küçük bir yer ama yaşanması hoş bir yer. Bundan sonraki süreçte inşallah daha güzel olacağını ümit ediyoruz.

Kendi hamurunu yoğurabiliyor mu?

 Necmettin Demirkıran ; En büyük sorunu altyapı sorunudur. İşsizlik sorunu, gelen hükümete bağlı kaldı hiçbir şey vermedi hep aldı gitti. Her konuda bu aynıydı. Fabrika vardı fabrikayı kapattılar. Trabzon kısıtlı bir yer yaşayan insan kısıtlı, çalışan insan kısıtlı, her şey değişti yani ama yaşam tarzı değişti. İnsanlar için sorunlar çok ama bunları bilen hiç yok. Yinede AKP Trabzon’da %65 oy aldı. Buna ben anlam veremiyorum. Sorunları kökünden halledebilmek için bir şehrin illa birine bağımlı çalışmaması gerekir.

Şuanda Trabzon Araplara bağımlı çalışıyor. Onların keyfi iradesine kalmış. Gelirseler yazın canlılık olacak gelmediler havaya mı bakacağız. Yani yaşam duracak mı? Ülkenin dört bir yanı için geçerli Antalya Rus’a, Avrupalıya bakar. Asıl mesele bir ülkenin bir şehrin kendi kendine geçimini sağlayabilmesidir. İşte o zaman sorunlar kendiliğinden tek tek bir bir hallolacaktır. O zaman herkese iş düşecektir. İşte o zaman yaşamını idare edecek zaruri ihtiyaçlar ortadan kalkacaktır. En başlangıç noktası hiç kimseye bağımsız bir şeyler yapabiliyor mu? Şehir veya ülke fark etmeksizin olmalı. Kendi hamurunu yoğurabiliyor mu? İşte o zaman Başarlısınız demektir.  Diğer türlü Ahmet gelir Mehmet gider ama siz her zaman başkasına muhtaç kalırsınız. Neyi en iyi şekilde değerlendiririz bunları düşünmek gerekir.  Genel anlamda bakıyorum reklama harcanan parayla binlerce aile hem iş bulur hem de hayatını idam eder. Bunun yanında maddi yokluk manevi yokluğu da peşinde getirir. Manevi yokluk ahlakla dağılır ama maddi geliri düzenli olan insanlar biraz daha ahlaklı hayata düzenli bakarlar. Diğer türlü maddi kayıp peşinden manevi kaybı getirir bu tabiatın kuralıdır.

Gece dışarı çıkamıyoruz

Mehmet Özkan; şuan da Trabzon’da pek bir sorun gözükmüyor. Sorunlar birer birer çözüme kavuşuyor. Belediye sağ olsun her ihtiyacımızı karşılıyor. Devletten taleplerimiz var sadece çocuklarım için. 4 engelli bireyleriz evde 2 çocuğum engelli eşim ve ben engelliyiz. Devlet tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Allah razı olsun. 4 engelli maaşı 2 bakım maaşımızı alıyoruz. Sadece sıkıntı bez ihtiyaçlarında sıkıntı yaşıyoruz. Bakımlarda biraz sıkıntılar yaşıyoruz. 

Bankalara borcum var o yüzden sıkıntılar yaşıyoruz. Aldığım maaşın yarısı bankaya gidiyor. Sadece yarısı bize kalıyor. Bu yüzden sıkıştık. Şuanda zor şartlar altında geçiniyoruz ta ki borç bitene kadar. Sokak köpeklerinden gece eve gidemiyoruz. Sahilde balık ekmekte çalışıyorduk. Saat 4’te çıkardık işten molozda sabahlamak zorunda kalıyordum. Kapıda 10 tane köpek bazıları saldırıyorlar insanlara gece eve giremiyoruz korkudan. Gündüz bir sorun olmuyor ama geceleri gerçekten sıkıntı yaşıyoruz. Büyükşehir belediyesinden yardım talep ediyoruz. Bu yüzden gece dışarı çıkmıyoruz. Değirmendere’de yaşıyorum geceleri dışarı adım atamıyoruz. Belediyeyi aradık ama sonuç alamadık. Bu yüzden kışın molozda kahvehanede sabahlamak zorunda kaldığım zamanlar oldu. Durum bundan ibaret başka çok şükür bir sıkıntımız yok.

Engellilere tanınacak hak önemli

Yüksel Bayburtlu; Trabzon’un sorunları tüm Türkiye’de de olduğu gibi ilk önce ilk sırada işsizliktir. Bugün vaatler şunlar bunlar bazı yerlerde adaletsizlikler var. İşe girmede olsun, bazı konular olsun adaletsizlikleri görüyoruz. Özellikle iş alımlarında görüyoruz bu durumları bunun haricinde birçok sorun var. Sorunlar bitmez. Benim de engelli çocuğum var engelli maaşı alıyoruz. Engelli maaşı almaktan ziyade engellilere tanınacak hak önemli. Maaş veriliyor evet ama karım açısından düşünüyorum hiç sosyal çevresi kalmadı çocuğuna bağlandı kaldı. Bundan dolayı bir sigorta gibi bir şey gerekli böyle uğraşan annelere geleceği yok yani böyle annelerin.

Yarın bir gün çocuk ölse anneler ortada kalmış oluyor. Normal bir maaş çözüm değil sadece isteğim maaştan ziyade çocuğun annesine tanınacak sigorta ve ayrıcalık hakkı. İleride iş ve sosyal haklarının olması gereklidir. Ben kendim senelerce bağ-kur, sigorta ödedim çalıştım, iş yeri açtım, kapattım. 7.500 günle ben emekli olamadım. Başkaları 5.000 gün ile emekli oldu. Bunların hepsi bir sorun Türkiye’nin sorunu Trabzon’un fark etmiyor. Sigorta sistemi tamamen yanlış, ben EYT’liyim ama erken emekliliğe bende karşıyım. Olamadım emekli 1 yılım daha var ama ben karşıyım. Bütün Avrupa ülkelerini görüyoruz. Aklı olan düşünür. Biz Türkiye’nin geleceğimiz, milletimiz için önce vatan demeliyiz. Eğitim sisteminde de yanlışlık var. Çocuğum okuyor Üniversitede benim. Bakıyorum ki 90’larda şuana kadar eğitim sisteminde hiçbir değişiklik yok, gelişme yok. Ufak tefek değişime gidildi evet AK Parti iktidara geldiğinde eğitimde baya bir yenilik olacak diye düşündük. Okullara bir alt yapı yapmaya çalıştılar evet ilk başta güvenimiz tamdı bu konuda ama sonradan güvenimizi sarstılar bu konuda. İlk başta güzel bir girişim yaptılar. Çocuk okuttuğumuz için anladık. Geleceğine bakıyorum çocuğumun bir sürü üniversite mezunu öğrenci boşta işsiz durumda.  Bu yüzden bakıyorum çocuğumun geleceğini göremiyorum.  Bir kriz bir pahalılık evet var ama bunun karşılığı da insanlarda var. Biz 90’lardaki krizleri biliyoruz. Bankadan para bile çekemiyorduk. O zamanlar bittikten sonra AK Parti’nin bize iyiliği çok dokundu. İnsanlar o dönemde paraları bile çekemiyordu.  Şimdi de kriz, pahalılık var evet ama insanlar istediği gibi alışverişini ihtiyaçlarını alabiliyor. Bunun karşılığında daha ne yapılabilir.

Eyüp Koz; Trabzon’da sorun çok. Baya bir gelişim konusunda işler yapılıyor görüyoruz. Yapılan işler yoğun bir şekilde oluyor. Mahallelere, caddelere bir anda girildiği için evlerimize ulaşımda sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden vatandaşların çok tepkisinin alıyorlar. Her faaliyet için geçerli bir konu bu bir alana hükmetktense her alana bu yapılınca sıkıntılar yaşanıyor. Kendim Aydınlık evlere çıkarken her gün çıktığım sokak kitlenmiş arabamla beraber 2 dakikalık yolu yarım saate çıktım.

Trabzon genelinde tanıtım sorunu var Trabzon neyi ile meşhur, Giresun’a baktığımızda birçok yerde fındık sembolünü görmekteyiz. Bu tanıtım sorunu da yavaş yavaş düzelmeye başlandı. Özen gerektiren bir durum.  27 şehir gezdim tarihi alanlarda ücretlendirme çok az ya da hiç yok.  Şuan bir Sümela’ya çıksak otoparka ayrı para bindiğin araca ayrı para, yukarı çıkmak ayrı para bu durumda imkan sağlanılmalı. Bu sayede Trabzon şehrini daha çok tanıtmış oluruz. Müze kartları ile başka ilçelerde gezebiliyorsun bu Trabzon içinde geçerli olmalı. Müze kart ile Trabzon’da kısıtlı yerleri gezebiliyoruz. Vatandaşa hizmet edilmesi lazım, çok otopark var ama hala otopark sorunu var. Turizm konusunu da geliştirmemiz lazım. Yapılan çalışmalara hız katmamız lazım. Otobüsleri ucuzlattık halkımız yararlanabiliyor ama otobüsün içinde neler olup bittiğini bilmemiz lazım bu konu hususuna dikkat etmemiz lazım. Otobüs şoförleri halka iyi davranmıyor. Kaba davranıyor. Otobüsün içinin incelenmesi lazım, ne olup bittiğini bilmemiz gerek. Yetkililerin bir vatandaş gibi otobüse binip olan biteni izleyip bildirmeleri lazım, dolmuşlar pahalılaşınca otobüslere rehavet arttı buda yer sıkıntısını doğurdu. Otobüslerin artması lazım.