Ülkemiz sağlık turizmi açısından önemli bir noktada yer alıyor. Peki Trabzon’da  turistin sağlığının durumu ne?

Hangi ülke vatandaşları, hangi taleplerle şehrimize geliyor? Ne tür çalışmalar yapılıyor? Trabzon il Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Sağlık hizmetleri başkanı olarak görev yapan Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu ile Trabzon’da sağlık turizmini masaya yatırdık. Ruhsatlandırma, denetim ve sürecin takip kısmında rol alan Çakıroğlu, Taka Gazetesinin konuya ilişkin sorularına cevaplar verdi…

TAKA: Nedir sağlık turizmi?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Sağlık turizmi, bireylerin koruyucu, tedavi edici, rehabilite  edici hem de sağlığı geliştirici hizmetleri almak amacı ile yaşadıkları ülke dışında,  başka bir ülkeyi ziyaret etmeleridir. Sağlık turizmi, uluslararası sağlık amaçlı hareketlilik potansiyelini kullanarak, sağlık kuruluşlarının büyümesine imkan veren bir sektördür.

TAKA: Kapsamı nedir?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Sağlık turizmi,  tüm dünyada  dört ana başlıkta uygulanmakta. En önemli sağlık turizmi alanlarından biri termal sağlık turizmi, medikal sağlık turizmi. Ameliyat, saç ekimi, plastik cerrahisi, ortopedi kadın doğum, gibi branşlar medikal sağlık turizmi kapsamında yer almakta.  Yaşlı turizmi,  özellikle yaşlı bakım palyatif bakım, veya rehabilitasyonu hizmetlerini kapsamakta.  Bir de engelli turizmi var. Sağlık turizmini İki kavram içinde incelemeliyiz. Sağlık turizmi bir de turistin sağlığı kavramlarını açıklamamız lazım. Sağlık turizmi, kişinin o sağlık hizmetini alabilmek için ülkesinden başka bir ülkeye gitmesidir. Yani sırf o sağlık hizmetini oradan almak için. Bir de turistin sağlığı kavramı var. Herhangi bir ülkeye gezi iş amaçlı  gittiniz ve orada hastalandınız da aldığınız hizmet turistin sağlığı hizmetidir.

TAKA: Hangi hastaları kapsıyor ve süreç nasıl ilerliyor?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Her türlü hasta, sağlık turizmi içinde yer almaktadır. Ülkemizde sağlık turizmi hizmetlerini yürütmek amacı ile  Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi ya da kısaca USHAŞ, kanun hükmünde kararname ile Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından özellikle uluslararası sağlık hizmetleri ve sağlık turizmi alanlarında faaliyette bulunması amacıyla 2019 yılında  Ankara merkezli olarak kurulmuştur. Tüm sağlık turizmi faaliyetleri bu şirketimiz vasıtası ile yürtülmektedir. Tüm sağlık tesislerimizin ve seyahat acentalarımızın ruhsatlandırma ve yetkilendirmeleri bu kurumumuz üzerinden yapılmaktadır. USHAŞ yurt dışından gelecek olan sağlık turizmi hastalarının başvurularını almakta değerlendirmekte ve hasta için en uygun hastaneye yönlendirmesini yapmaktadır. Ayrıca sağlık turizmi kapsamında talebi olan hastalar Bu hem bireysel başvuru  hem de, sağlık turizm belgesi yetkisine sahip turizm acenteleri (hastanelerle imzalamış oldukları protokol dahilinde) ile sağlık turizmi yetki belgesine sahip hastanelerimize başvuru   yapabilmektedir.  Siz mesela, rahatsızlığınız var ve bunu kendi ülkenizde tedavi ettiremiyorsunuz ya da ettirmek istemiyorsunuz.  Bu konuyla ilgili araştırmalarınızı yapıyorsunuz USHAŞ  veya acentelerle temasa geçtiğinizde sağlıkla ilgili kimlik bilgilerinizi ve hastalığınızla ilgili bilgilerinizi, USHAŞ veya acenteye bildiriyorsunuz.  USHAŞ  yada Acente bu bilgilerinizi alıyor ve sağlık turizmi yetki belgesine sahip bir hastaneye sunuyor. Hastane bu belgeleri inceliyor gerekirse sizi arayıp ekstra bilgileri alarak evet ben bu hastanın tedavisini sağlık kuruluşunda yaptıracam diyor.  Bir ön anlaşma yapılıyor. Bunun üzerine USHAŞ veya sağlıkturizmi  acentesi o kişiyi ülkesinden alarak, tedavi görmek istediği ülkedeki hastaneye getiriyor. Tedavisi yapılıyor ve ülkesine sağ salim geri götürülüyor.

TAKA: Trabzon sağlık turizmi için hangi hastaneler hizmet veriyor?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu İlimizde tüm özel hastanelerimiz sağlık turizmi yetki belgesine sahip. Tıp Fakültesi, Kanuni Eğitim ve araştırma Hastanesi, Maçka Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon  Merkezi  Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıkları Hastanesi ve Ahi Evran  Göğüs  Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi, Yani dört tane kamu hastanemiz, sağlık turizm yetki belgelerine sahip. Ayrıca ilimiz içinde üç tane sağlık turizmi yetki belgesine sahip turizm acentemiz var. Bir tane de yeni başvuru var o da yakında inşallah onaylanacaktır.

TAKA: Trabzon sağlık turizmi açısından ne durumda?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Bölgemizi biz zaten bir sağlık turizm merkezi haline getirmeyi hedefledik bu amaçla da yola çıktık. Hem sağlık Müdürlüğü hem de Trabzon Ticaret Odası Başkanlığı ile bir proje başlattık. Projenin adı HİSER. Bu proje üç yıllık, bir proje ve içinde valilik, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, tıp fakültemiz, özel hastaneler, sağlık turizmi yetkisine sahip muayenehaneler,  poliklinikler ve seyahat acenteleri var. Bu proje kapsamında faaliyetlerimize başladık zaten. İlimiz özellikle son iki yıldır, sağlık turizmi ve turistin sağlığı açısından oldukça iyi durumda. Türkiye dünyada sağlık turizminde hız alan ilk üç ülke arasında. Sağlık turizminde tercih edilen ilk beş ülke arasında.

TAKA: Sağlık hizmeti dışında turizm boyutu ile ele alacak olursak neler söylersiniz?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Sağlık turizmini sadece sağlık hizmeti olarak değerlendirmemek lazım. Kişi Trabzon’a bir sağlık hizmeti almaya geldiğinde; ulaşım, konaklama, gezme- yeme içme dahil birçok sektör devrede oluyor. Mesela sadece saç ekimi için gelen turist,  ilimizi de gezecek. Tarihi yerleri gezecek, yemeklerimizin tadına bakacak, otellerimizde konaklayacak, kahvesini çayını içecek. Tebdil-i mekanda sağlık bulacaklar. Yani tam bir destinasyon havası yaratarak sağlık turizmini sunmak gerekiyor. O yüzden birçok katma değeri olan bir alan.

TAKA: Hangi ülkelerden geliyorlar?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Şu an sağlık turizmi kapsamında en fazla hasta Gürcistan’dan gelmekte.   İkinci sıra Suudi Arabistan,  üçüncü sıra ise Almanya dördüncü sıra Azerbaycan. Trabzon olarak sağlık turizminde  Gürcistan’dan sonra ikinci hedefimiz Azerbaycan. Kazakistan , Kırgızistan, Türkmenistan, Türki Cumhuriyetleri, Pakistan, Irak, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Cezayir  gibi Ortadoğu ülkeleri de hedef kitle ülkeler arasında yer alıyor. Almanya, İngiltere Bosna Hersek, Bulgaristan, Sırbistan, Kosova, Romanya Rusya, Ukrayna sağlık turizmi kapsamında hedef ülkeler arasında yer almakta.

TAKA: Arap turistler Trabzon’u sağlık turizmi açısından da değerlendiriyorlar mı ?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Özellikle son üç beş yıldır ilimize Ortadoğu kökenli turist oldukça fazla gelmekte. Burada hastalandıkları zaman, turistin sağlığı kapsamında sağlık hizmeti alıyorlar.  Ancak, gerek yapılan tanıtım faaliyetleri gerekse, bölgemizin bir cazibe merkezi haline gelmesine bağlı olarak artık, sağlık hizmeti almak için gelen Ortadoğulu turistlerimiz de de artış söz konusu.

TAKA: Hangi sağlık hizmeti talebiyle geliyorlar?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Ortadoğu’dan gelen turistler genellikle kozmetik amaçlı geliyorlar. Almanya’dan gelenler daha çok diş ve kozmetik amaçlı sağlık talebinde bulunuyor. En çok istenen branşlar, kadın doğum branşı, göğüs hastalıkları, genel cerrahi, tüp bebek, dahiliye, ortopedi, Tıbbi onkoloji(kanser) Radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji gibi alanlardan çok tedavi talepleri oluyor. Yine kardiyoloji, palyatif bakım, diş, rehabilitasyon gibi hizmetlerden, faydalanmak istiyorlar…

TAKA: Fiyatlandırma ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Şehrimize gelen insanlar oldukça şanslı ve bölgemiz her açıdan bir cazibe merkezi. Biz kamu olarak fiyat tarifesi olarak devlet güvencesinde sağlık hizmeti veriyoruz. Her gelen hastaya biz sağlık turizmi kamu hizmetleri tarifesine göre fiyatlarını bildiriyoruz ve ona göre ücret talep ediyoruz. Bu durum da hastalarımızda güven arz edecek. Hem kurumsal güvenilirliğimizi artıracağız hem de insanlar maddi kaygıları olmadan hizmetlerini alabilecekler. Devletimizin belirlediği sağlık turizmi fiyat tarifesine göre ücretlendirme yapılacak.

TAKA: Yaşlı hastalar,  yaşlı bakımı hizmetleri konusunda ne diyeceksin?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Palyatif hizmetler, yaşlı bakım hizmetleri, termal hizmetler, fizik tedavi rehabilitasyon  hizmetleri çok önem arz etmekte ve talep görmekte.

TAKA: Sağlık turizminin sezonu var mı?              

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Sağlık turizminin sezonu yok. Yılın her döneminde yapılabilir.

TAKA: Tüm bu tedavileri gerçekleştirecek yeterli sayıda hekim var mı?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu Türkiye sağlık gücü açısından hekim, teknik altyapı açısından dünyada hatırı sayılır bir yerde. Pandemi de de bunu ispatladık. Ben Türk doktorlarının Türk sağlık çalışanlarının,  birçok ülkeden daha kaliteli yetiştiklerini daha üstün hizmet verdiklerini düşünüyorum. Devletimiz, Sağlık Bakanlığımız çok güçlü. Devletimiz insanımızın sağlığına çok önem veriyor. Yapılan büyük son teknoloji ürünü sağlık tesislerimiz halkımızın hizmetinde. Çok güçlü ve kapsamlı  sağlık sigorta alt yapımız mevcut. Dünyada bunu başarabilen, ülke sayısı parmakla sayılabilecek kadar az. Devlet güvencesinde; bütün insanlar, aynı kalite, aynı güvenilirlikte, sağlık hizmeti alıyorlar.

TAKA: Ne kadar kişi sağlık turizmi dolayısıyla ülkemize ve Trabzon’a geliyor ve ne kadar gelir sağlanıyor?

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu 2021 yılında ülkemize yaklaşık, 671 bin civarında sağlık turizmi kapsamında insan gelmiş ve yaklaşık 2 milyar dolarlık gelir elde edilmiş. 2022 yılında ise 1 milyon 260 bin kişi gelmiş ve yaklaşık 2,5 milyar dolarlık gelir elde edilmiş. 2023’ün ilk çeyreğinde ise 410 bin kişi ülkemize gelmiş ve yaklaşık 450 milyon lira gelir sağlamış, ülkemiz sağlık turizminden. İlimizde  ise 2022 yılında yaklaşık 500 milyon liralık bir gelir elde etmişiz sağlık turizminden. Şuan için ise ilk dört ayda yaklaşık 200 milyon liralık gelir elde ettik. Bu da yaz süreci içerisinde artarak devam edecektir.

NEZİHA ÇAKIROĞLU