Eskiden köylerde farklı bir varyantı bilakis tut ağaçlarında sıklıkla görülürdü. Yeni bir evrimsel süreç geçirerek adeta üreticileri canından bezdirdi. Görünüşü ve pis kokusu nedeniyle sevimsizliğini çoktan ilan etmiş bu böcek halk arasında şimdi vampir böceği olarak adlandırılıyor. Bu Kokarca Böceği, şehir merkezlerinde ve köylerimizde hızla yayılmaya devam ederken, bu istilacı türün tehlikesi her geçen gün daha da belirginleşiyor.
Uzmanlar, bu zararlı böceğin özellikle tarım sektörümüzü tehdit ettiğini vurguluyor. Başta fındık olmak üzere, tam 400 farklı bitki ve 40 çeşit meyvede büyük zararlara yol açan kahverengi kokarca, bu hızla yayılmaya devam ederse tarım ekonomimizi kelimenin tam anlamıyla çökertmeye hazırlanıyor!
Kahverengi Kokarca’nın Karadeniz Bölgesi’ne yayılmasının ardından fındık üreticileri kabusu yaşarken, sadece fındık değil, meyve bahçeleri de bu böceğin acımasız saldırılarına maruz kalıyor. Eğer bu istilaya karşı acil önlemler alınmazsa, sadece tarım ürünlerinde değil, ülkenin genel gıda tedarikinde bile büyük bir kriz kapıda olabilir.
Fındık ihracatımızda telafisi olmayan kayıplar yaşanmakta olup, bu da ekonomimizde aleni iflası beraberinde götürmektedir. Sessiz sedasız milyarlarca liralık bir zarar Karadeniz üreticisini tedbir almaya zorluyor. Bu bireysel mücadele ile değil devlet kontrolünde yapılmalı ki bir işe yarasın.
Bununla da bitmiyor! İnsanlar açısından zararsız olduğu düşünülen kahverengi kokarca, aslında tahmin edilenden daha tehlikeli. Vücudundaki toksik sıvılar, insan derisinde ciddi tahrişe ve gözlerde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Gözle teması durumunda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek bu böcek, evlerimize kadar girerek günlük hayatımızı da tehdit ediyor.
Gerekli önlemler alınmazsa, hem tarım ürünlerimiz hem de halk sağlığı ciddi bir tehlike altında. Özellikle Orta Karadeniz Bölgesinde sıklıkla görülen bu vampir böceği için hükümet yetkilileri tarafından önleyici tedbirler almalıdır. Köylülerin kendi başlarına bu mücadeleden bir sonuç alması imkansız. Böcek uçuyor yani sabit bir yerde durmuyor. Bu onun ile mücadeleyi zorlaştırıyor.