Siyaset diğer adı politika. İnsanlığın var oluşundan beri vardır. Nedir, ne değildir, ne için yapılır. Şöyle tarif edilir

Siyaset veya politika, gruplar arasında kararların alındığı veya bireyler arasındaki güç ilişkilerinin, kaynakların dağıtımı veya statü gibi diğer etkileşim biçimlerinin ilişkilendirildiği bir dizi faaliyeti ifade eder.

Siyaset ve hükümeti inceleyen sosyal bilim dalı ise siyaset bilimi olarak da adlandırılır.

Siyaset terimi, olumlu bir bağlamda "siyasi bir çözüm" olarak kullanılabileceği gibi uzlaşmacı ve şiddetsiz bir anlam taşırken, tanımlayıcı bir anlamda "hükümetin sanatı veya bilimi" olarak da kullanılabilir.

Ancak sıklıkla olumsuz bir çağrışım taşır.

Bu kavram çeşitli şekillerde tanımlanmıştır ve farklı yaklaşımlar, siyasetin yaygın veya sınırlı bir şekilde kullanılması gerekip gerekmediği, deneysel veya normatif bir şekilde ele alınıp alınmaması gerektiği ve çatışmanın mı yoksa işbirliğinin mi daha temel olduğu konularında temel farklı görüşlere sahiptir.

Politikada bir dizi yöntem kullanılır, bunlar arasında kişinin kendi siyasi görüşlerini halk arasında tanıtması, diğer siyasi öznelerle müzakere, yasalar çıkarma ve içsel ve dışsal güç kullanma, rakiplere karşı savaş da dahil olmak üzere bulunur.

Politika, geleneksel toplumların kabilelerinden ve kabilelerinden modern yerel hükûmetlere, şirketlere ve kurumlara kadar geniş bir sosyal seviyede icra edilir ve uluslararası seviyeye kadar uzanır.

Modern ulus devletlerde insanlar genellikle fikirlerini temsil etmek için siyasi partiler kurarlar.

Türkiye’de 200’e yakın siyasi partinin kurulduğu gibi.

Meğer ne çok fikir ayrılığımız varmış.

Uygar toplumlarda bu sayı 3 veya 5’i geçmez

Bir partinin üyeleri genellikle birçok konuda aynı pozisyonu almaya ve aynı yasa değişikliklerini ve aynı liderleri desteklemek üzerine uzlaşmasıdır. 

Seçim ise genellikle farklı siyasi partiler arasında bir yarıştır.

Bir siyasi sistem, bir toplum içinde kabul edilebilir siyasi yöntemleri tanımlayan bir çerçevedir aynı zamanda.

Genelde siyaset veya politika böyle tanımlanır.

Bazen de kirlilik bulaşır siyasete, adına da kirli siyaset denir.

Hatırlarsanız bir dönem Türkiye’de “Temiz toplum temiz siyaset” kampanyası başlatılmış ancak “Toplum zaten temizdir, kirli olan siyasettir” tepkisiyle de iş uzamadan kapanmıştı.

Siyaset kimine göre yalan konuşsa sanatıdır, becerisidir, kimine göre de yukarıda ifade ettiğimiz şekliyle topluma ve bireylere hizmet aracıdır.

Siyaset her ne kadar toplumları yönetmek, yönlendirmek, hizmet etme aracı olsa da son yıllarda siyaset, siyaset olmaktan çıkmış toplum menfaatlerinden çok kişisel menfaatlere ve bireysel ihtiyaçlara cevap verir duruma geldi.

Ne acıdır ki günümüzde siyaset daha çok kitlelere hizmet götürme yerine, ikili ilişkilere ve bireysel taleplere göre yol alıyor.

Birinin çocuğunu işe yerleştirmede, eş, dost ve ahbap ilişkilerinde daha aktif kullanılmaya başlanmış ve gerçek amacından sapmış, saptırılmıştır.

Siyaset adam kayırmak değildir,

Siyaset tanıdığının tayinini yapmak demet değildir

Siyaset sadece kendi adamının talebini karşılamak değildir,

Siyaset kendinden olmayanın hakkını başkasına vermek değildir

Siyaset birilerine çıkarmak demek değildir.

Siyaset bu değil tabi

Siyaset birinin düğüne katılmak da demek değildir,

Siyaset, birinin cenaze merasimine katılıp fotoğraf çektirmek ve sosyal medyadan paylaşmak demek hiç değildir.

Düğünü anladık da cenaze paylaşımları ne oluyor

Siyaset, hastayı ziyaret etmek, hele hele özel çocukları evinde ziyaret edip ve fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşmak demek değildir.

En acıtanı da budur.

Özel çocukların, hastaların ve cenazelerin üzerinden siyasi menfaat temin etmek helal değildir.

Hiç hoş durmuyor, tam aksine çok da çirkin görünüyor.

Elbette hasta ziyareti olacak özel çocuklara bakılacak ihtiyaçları nedir diye sorulacak elbette cenaze ve düğün merasimlerine katılım sağlanacak ama çok büyük iş yapmış gibi de sosyal medyadan paylaşılmayacak.

Çünkü o insani görevimizdir.