Merhaba..

Değerli okurlar travma yaşayan çocuklarla nasıl iletişim kurmamız gerektiğinden bahsedeceğim.. Doğrudan ya da dolaylı olarak(görerek, işiterek vb.) travma deneyimine sahip olmak çocukları farklı şekilde etkileyebilir. Bu süreci kolaylaştırmak için bazı önerilerde bulunacağım.

Travmatik deneyimden sonra ilk olarak çocuğun barınma,güvenlik, beslenme aile üyeleri ile bir arada olma gibi temel ihtiyaçları giderilmelidir. Günlük rutinlerde çocukların temel fiziksel ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanması gerekir. Aileler çocuklarına koruyup sevildiklerini sarılarak, öperek, konuşarak hissettirmelidir. Bu yaklaşımla birlikte çocukların güvenlik algılarında zedelenme olmasının önüne geçilecektir.

Çocukların duygularını istedikleri zaman ifade etmelerine izin verilmelidir. Çocukların yaşadıkları,gördükleri travmatik olayla ilişkilerini dinlemekte yanlış anlaşılmalarını düzeltmekte fayda vardır.

Özellikle ebeveynler çocuklarına yaşamları süresince kötü olaylar yaşayabileceklerini ve bu durumlarda kendilerini koruyarak güvende olmalarını sağlayacak olan insanların varlığından söz etmelidirler. Polis, itfaiye, ambulans gibi.. Bu süreç içerisinde geniş aile ile iletişime geçilerek aile bireylerinin bir araya gelmesi çocuğun psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olur.

Oyun çocukların kendilerini en iyi ifade ettikleri yöntemlerden biridir. Travma deneyimi yaşayan çocuklara arkadaşlarıyla oyun oynayabilecekleri ortamlar yaratmak faydalı olacaktır.

Unutmamalıyız ki her çocuk travmaya aynı şekilde tepki vermez. Çocukların yaşananlardan etkilenmeleri için olayı doğrudan yaşamalarına gerek yoktur. İnternet, sosyal medya, televizyon gibi kaynaklardan olaya maruz kalmak da travmatize olmalarını sağlar.

Çocukların güvenliği için bu süreçte medyaya maruz bırakılmaması gerekir. Travmatik deneyimin uzun süreli ve tamiri mümkün olmayan olumsuz etkileri her zaman bırakabileceğini söylemek yanlış olur. Travma yaşayan çocuklara seçim yapabilecekleri ve kendi kontrollerinin olabileceği alanlar yaratılmalıdır. Çocuklar travmatik deneyimlerini ve yaşadıklarını paylaşmaları konusunda zorlanmamalıdır. Paylaştıkları durumlar dikkatle dinlenilmelidir. Çocuklar ebeveynlerinin travma yaşantılarına verdikleri tepkilerden oldukça etkilenirler. Ebeveynlerin travma ile başa çıkmada işlevsel yöntemler kullanmaya dikkat etmeleri oldukça önemlidir.

Merak ettikleriniz için [email protected] adresinden ya da psikologmerveak adlı instagram hesabım üzerinden bana ulaşabilirsiniz.