Maalesef Trabzon'da trafik ve imar durumu iyidir diyebileceğimiz durumda değildir. Şehirde insanların rahat soluklanabileceği her yer hemen uydurma şirketler ile paralı otoparka dönüştürülmüş. Bunun en güzel örneği Molozda yeni caminin önüdür. Karşıdan karşıya yayanın geçmesi imkansız. Yayanın bir uçtan diğer uça geçmek için labirent şeklinde dizayn edilmiş alandan çıkabilmek için pusula kullanmak gerekiyor.

Yolun orta kısmı demir bariyerler ile çevrilmiş, bin bir zahmet bu labirente düşmüş iseniz çıkmanız için bir hayli zahmet çekmeniz gerekir. Ancak ikinci bir kez o cenderede sıkışmamak için frahtilerin etrafını dolanmayı tercih etmelisiniz. Milyonları har vurup harman savururken yayalar kimin umurunda. Onlar zaten siyaset köleleri. Asla yönetimin burnundan kıl aldırma niyetleri yok bile.

Köyüme otobüsler buradan kalktığı için olayların birinci şahidiyim. Bir koşuşturmadır gidiyor. Kimi çevirmenin içerisinde dolanıp çıkışı bulmaya çalışırken; enerjisi bitenler frahtinin etrafını dolanıyor. Vatandaş yapılanın uygun olup olmadığına bakmıyor. Sonuçta bir şeyin yapılıp yapılmadığı ile ilgileniyor. Bu ruh haliyesi içerisinde bir yandan solgun mendili ile alnındaki terini silerken bir yandan da “bak, 1950 yılında böyle bir durum var mıydı?” gibisinden bir savunma yapmayı da ihmal etmiyor. Adama o dediğinin üzerinden yetmiş yıl geçti deseniz de adam kırık plak gibi takılı kalmış. Ona bir şey anlatmanız olası değil.

Esasen bu konu Trabzon ve kazaları için ciddi bir rant oluşturuyor. Gir otuz liradan başlayan bir fiyat ve her saat başı yirmi lira. Bir taksi park ettiği yaya kaldırımından seksen liraya kurtaramıyor. Bu arada taksiciler de kendilerine bir yol bulmuş gidiyor.

İki gün önce Bahçecik dolmuş durağında beklerken üç Arap genç bir taksiye işaret ettiler, taksi döndü geldi. Nereye gidecekleri merak ettim kulak kabarttım. Adamlar köprünün başından Akvaryuma gideceklerini söylediler. Taksici onları aldı ve refijü dönene kadar arkalarından baktım. Yaygın ki taksici onları Ayasofya tarafına getirdi. Ne diyelim herkes yakaladığını silkeliyor.