1950’li yıllarda Trabzon’daki mahalle teşkilatında bazı değişikliklere gidilmiş, yeni mahalleler kurulmuş bazılarının da isimleri değiştirilmiştir. İsim değiştirme meselesi ile ilgili ilk adım 1939’da atılmıştır.
Yapılan çalışmalar sonucunda bazı mahalle isimlerinin Türkçe olmaması veya eskiyi hatırlatması nedeniyle böyle bir değişiklik uygun görüldü. Belediye tarafından ilk olarak mevcut sokak isimlerinin Türkçeleştirilmesi amacıyla bir heyet oluşturuldu.
Söz konusu çalışmada ilk olarak şehirde bulunan mahalle sayısı 38’den 16’ya indirildi. Yapılan çalışmalar ancak 1939 yılı içinde sonuçlanmıştır. Bu kapsamda Trabzon’da asırlık mahalle isimleri değiştirilmiştir.
Değiştirilen mahalle isimlerinden bir kaçı ile ilgili örnek vermek gerekirse mesela daha önceleri Frenkhisar, Tuzluçeşme, İskenderpaşa olarak bilinen mahalleler birleştirilerek İskenderpaşa Mahallesi oluşturuldu.
Yine aynı şekilde Zağanos, Eksotha, Hoca Halil, Mağara, Faros olarak bilinen mahalleler ise tek bir isim altında yani Hızır Bey Mahallesi adıyla bir araya getirilmiştir. Tekfur Çayır veya İmaret olarak bilinen mahallenin adı ise Erdoğdu Mahallesi olarak değiştirilmiştir.
Değiştirilen mahalle isimlerinin yanında zamanla yeni mahalleler de kurulmuştur. Bu dönemde kurulan mahallelerden biri de Yeni Mahalle adıyla bilinen mahalledir.
Buranın kuruluş süreci ise şu şekilde olmuştur: Şehirde belediye tarafından yapılarak meskeni olmayanlara uygun fiyatla satılması planlanan belediye evleri için münasip yer aranırken Atapark’ın doğusundaki saha gündeme gelmiş, fakat üyelerden bazıları burasının yakın zamana kadar mezarlık olması dolayısıyla halkın bu evlere rağbet etmeyeceğini belirtmişlerdi.
Bazı üyeler ise “Trabzon’un her tarafı mezarlıktır. Bu düşünceyi bertaraf etmek lazımdır” diyerek evlerin Atapark karşısında kurulmasını istemişlerdi. Bunun üzerine belediye evlerinin Kavak Meydanı’ndaki Sanat Okulu karşısında yaptırılmasına karar verilmişti.
Fakat burası da Bayındırlık Bakanlığı tarafından uygun görülmediğinden, Ayasofya Mahallesi’nde İncirlik mevkiinde Akçaabat yolu ile deniz arasındaki düz sahada Hamamizade İhsan Bey’e ait 35 dönüm arazinin istimlaki uygun bulundu.
Burası 73.000 lira bedelle satın alınarak üzerine 12 mesken yapılması kararlaştırıldı. Bu evlerin yapımı 1955’te tamamlanmış ve bunlara Belediye Evleri ismi verilmiştir. Yani Yeni Mahalle’nin ismi ilk günlerde Belediye Evleri Mahallesi olarak geçiyordu.
Fakat 1959 yılında ise buranın da adı değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklik tezkeresi şu şekildeydi:
Kavakmeydan Mahallesi’nde kâin belediyemizce yapı ve teşvik maksadıyla evsiz vatandaşlara ve bahçeli evler kooperatifine satılan mahallin Yeni Mahalle olarak ayrılması ile müstakil bir mahalle olmasına dair Trabzon Bahçeli Evler Kooperatifi’nin dilekçeleri ve mahallini gösterir bir adet haritaları ilişikte sunulmuştur. Yapılan görüşme sonunda muvafık görülmekle dosyasında bağlı krokisi esası dâhilinde doğu kısmın Hacı Ahmet Sokağı, Kuzey Kısmın müstakbel Trabzon-Giresun yolu, batı kısmı küçük Emirgan adıyla maruf gazinonun doğusundaki dere ve güney kısmın Polathane caddesiyle çevrili mahal içinde kalan sahanın Yeni Mahalle adıyla bir mahalle olarak ihdası reye konularak kabul edildi.
Yenimahalle, yukarıda da ifade edildiği gibi Hamami ailesi tarafından belediyeye satılan arazide yapılan binalarla meydana gelmişti. 1973’de burada bulunan bir caddeye Hamamizade İhsan Bey isminin verilmesi gündeme gelmiş ve teklif kabul edilmiştir.
Böylece günümüzde şehrin en güzel ve düzenli mahallelerinden biri olan Yeni Mahalle bu şekilde kurulmuştur.