31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 37,7 ile birinci parti çıkan CHP’nin gerisinde kalan AK Parti'de değişim için düğmeye basılmıştı. 23 yıl aradan sonra alınan sonuçlarla ilk kez seçim kaybeden AK Parti’de halkın verdiği değişim mesajı iyi algılanmış ve o süreç 1 Nisan sabahı itibariyle başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hiç kimse vazgeçilmez” değildir açıklamasından anlaşılacağı üzere 2001 ruhunu kaybeden, taşıyamayan daha doğrusu mentalleşen kişilerle yollarının ayırmasının gerektiği mesajını vermiş ancak her ne hikmetse birçoğunun işine gelmediği için anlamak istememiş.

Kimse seçimin mağlubiyetinden kendine pay çıkarmamış olacak ki istifa etmemiş.

Rize İl Başkanı Hikmet Ayar’ın istifasıyla istifa sürecinin başlayacağı ve 81 vilayete yayılması beklenirken o mesajı da kimse almak istememiş.

Bir süre sonra da Adıyaman ve Kastamonu il başkanlarının istifaları da bir işe yaramamış. Çünkü herkes kafasını kuma sokmuş mağlubiyetin verdiği mesajı anlamak istememiş ve oturduğu koltuğa adeta yapışmıştır.

Üç il başkanının görevi bırakması istifaların genişlemesine katkı sağlayamamış.

Olmadı yani.

Bu defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan istifa eden il başkanlarıyla birlikte 7 il başkanının atamasını yaparken vermek istediği mesajı yine kimse almadı.

Mağlubiyetin sahibi çıkmadı,

Erdoğan, verdiği mesajlar bir türlü anlaşılmak istenmeyince bu sefer kabinede değişikliğe gitti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Sağlık Bakanını görevden aldı.

Bazı il başkanlarının görevden alınmasının ardından Kabine değişikliğine giderek  Sağlık Bakanlığı’na Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na da Murat Kurum’u atadı.

Yerel seçimlerinin mağlubiyeti il başkanlarıyla başlayan ve kabinedeki 2 bakanla devam eden değişim dalgasının bu defa daha hızla devam edeceği konuşuluyor.

Hem kabinede değişikliğe gidilecek hem de il başkanlıklarında.

Seçmenin verdiği değişim mesajını iyi algılayan ve yerine getirmeye gayret gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın amacı 2001 ruhunu yakalayıp ve kaybolan güven ortamının yeniden tesis etmek.

Mücadelesi bu yöndedir.

Parti kurullarında, bakanlıklarda ve il başkanlıklarında yapılacak değişikliklerin kademe kademe yapılmasına özenle dikkat ediliyor.

Çünkü toplu görev almaları ve değişikliklerinde olası parti temelinin sarsılabileceği endişesi yaşanıyor.

Kısım kısım

Parti parti

Bütün gözler önümüzdeki hafta yapılacak olan MKYK toplantısına çevrildi.

Kulislere düşen iddiaya göre 23 Temmuz'da yapılacak MKYK toplantısının ardından bazı genel başkan yardımcılarının da görevden alınacağı konuşuluyor.

Hatta genel başkan yardımcılarının bir bölümünün odasını toplamaya başladığı ve veda etmeye hazırlandıkları da ileri sürüldü.


MKYK toplantısında, AK Parti'nin kongre takviminin ele alınacağı belirtilirken, il ve ilçe başkanlıklarında başlayan değişim sürecinin de devam edeceği kaydedildi.

Trabzon’da yansımasının nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz.

Nihayetinde Trabzon olarak bilinen Ortahisar gibi bir ilçenin yanında Vakfıkebir ve Arsin’in de kaybedilmesi AK Parti’deki bu değişimden nasibini alacağı ifade ediliyor.

Ekim ayında da kabinede değişiklik olma ihtimali görünüyor.
TBMM’deki yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte yeni dönemde Meclis grup yönetiminde de bazı değişikliklerin olabileceği, Kabinede yeni bir değişimin ise kongre takvimiyle paralel gerçekleşeceği sızan bilgiler arasında.

Yani anlayacağınız AK Parti’yi hareketli günler bekliyor.

Olmalı mı, bence olmalı

Değişime gidilmeli mi, bence gidilmeli.

AK Parti Trabzon eski il Başkanı Ali Rıza Akdeniz’in dediği gibi AK Parti’nin kökleri artık gövdeyi taşıyamıyor.

Çok doğru ve net bir tespit.

Ötesi berisi yok.