TRABZON’DA YENİ BİR “BİLİM KÜLTÜR SANAT DERGİSİ”
Basının iletişim ve haberleşmede tüm iletişim vasıtalarının önünde olduğu yadsınamaz. Gustave le Bon. “Bir insana inanç aşılamak onun gücünü on kat artırmaktır” der. Bu nedenledir ki; Martın Walker “Basın yalnızca ulusal bir tartışmanın olabileceği bir arena olmaktan ötedir. Bu bağlamda yapısal, fonksiyonel ve içerik olarak gazetelerden farklılaşan dergiler ise daha çok kültürel ve ideolojik iletişimlerde etkisini gösterir. Bu onların uzun hacimli ilmi-nazari, araştırma yazılarıyla farklı bir boyut içerdiğini gösterir.
Basın vasıtasıyla tarih ve medeniyetimizin öğrenilmesi sağlanırken, aynı zamanda dergiler vasıtasıyla da insanları değişik yönlerden bilgilenir. Aynı zamanda da basın sağladığı güçlü iletişim sayesinde insanlar arasında dostça bir dünya görüşü oluşturarak manevi bir güç ve zenginlik yaratılabilir.
Bu perspektiften bakıldığında Trabzon Anadolu’nun kültürel ayağını oluşturur. Kültürel ve sosyal etkinlikler ve daha birçok konuda Trabzon öncülüklerin (ilklerin) simgesidir. Bunda şüphe yok ki, tarihi süreç içerisinde pek çok halkların soluklandığı bir coğrafya olmasının payı büyüktür. Bu kültürel hazinenin zenginleşmesinde matbuat da kendine özgü bir yer tutar. Trabzon’un kalem ustaları matbuatın önemine binaen Trabzon için gayret sürdürmüşlerdir. Bu kültürel hazinenin bir parçasını dergiler oluşturur. Taşınması, okunması, saklanması gibi birçok özelliklere sahip olan dergilerde yer alan yazılar insanın ruh dünyasının pencerelerini ardına kadar açar. Bu konuda Ali Rızâ (Pulathaneli) 23 Temmuz 1909 tarihinde Trabzonda Meşveret matbaasında “Kehkeşân” adlı ilk yerli dergiyi basın hayatına ekler. Fennî, ziraî, ticarî, sınaî bir mecmua olan bu dergiyi aynı yıl “İkbâl (1909)”, “Leylâ ile Mecnûn (1909)” gibi dergiler takip eder. Böylesi onlarca dergi Trabzon kültür yaşamında renkli manevi tomurcukları çiçeklendirmiştir.
Trabzon Sanat Evi’nin 2022 Şubatında çıkarmış olduğu “Trabzon Bilim Kültür ve Sanat Dergisi” Trabzon basın-yayın hayatına adım attı. Üç ayda bir yayınlanacağı belirtilen dergide Bekir Gerçek, Kenan Sarıalioğlu, M. Reşat Sümerkan, Zekariya Saka, Adnan Taç, …vb. otuzun üzerinde kaleme ait yazılar yer almaktadır.
Dergi, Trabzon ile alakalı pek çok yazının yanı sıra, Trabzon’a emek vermiş birçok şaire ait şiirlerde yer almaktadır. İlk bakışta dar yelpazeli görünen elli iki sayfalık derginin ileride yeni katılımlar ile daha da renklenerek, dal budak salacağına inanıyorum. Her başlık altına Trabzon tarih, kültür ve medeniyeti ile alakalı pek çok konu serpiştirilmiş. Dergide geçmiş ile gelecek arasında güçlü bir kültürel bağ oluşturulacağı izlenimi verilmektedir. Kısacası yaşamın bu durgun deminde oluşan zemheri karanlığı çatlatacak bir dergi okurlara merhaba diyor. Bizler de hoş geldiniz diyerek emeği geçenleri tebrik ediyoruz.