Devletlerin birbirleriyle siyasal ve ekonomik ilişkileri vardır. Azerbaycan’da ELBIT adı verilen Azerbaycan ile İran arasında sınır Güvenliği ile ilgili özel bir şirket istihbarat ve her türlü suikast konuları gibi geniş ölçekli bir hizmet vermektedir.

Bunun için elinde her türlü silah ve mühimmat vardır. Nasrallah’ın Yardımcısı Fuat Şükr, Salı gecesi akşamdan bir suiakste uğradı. Sabah ise Filistin Kurtuluş Örgütü lideri İsmail Haniye Çarşamba İran’da bir suikast sonucunda öldürüldü. Bu haber Dünya kamuoyunda geniş bir infial yarattı. Ancak Azerbaycan bu olay ile alakalarının olmadığını söyledi. İran Dini lideri Ali Hamaney İran’da bir suikast sonucunda öldürülen Haniye’nin intikamını alacaklarını söyledi.

İsrail konu ile herhangi bir açıklamada bulunmadıysa da bu durum Haniye ile doğrudan bağlantı olduğunun üzerini kapatmadı. Bu durumda ABD hemen İsrail’in güvenliğini sağlamak üzere bir uçak gemisini İsrail açıklarına demirledi ve her türlü saldırı karşısında İsrail’in güvenliğini sağlayacaklarını bildirdi. Bölgede zor şartlarda gerçekleştirilmeye çalışılan barış çalışmalarına sekte vuruldu.

Ortadoğu’da birbirine geçmiş bir sorun yumağı var. Her gün yüzlerce insan bir cinayete kurban ediliyor. Bu durum başka büyük hesapların bir daha dikkatli şekilde gözden geçirilmesini gerektiriyor. Bir kere Haniye tıpkı kendisi gibi bir suikasta kurban giden İran Cumhurbaşkanının yerine geçen Mesut Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılması için İran’da bulunmakta idi. İsmail Haniye Ortadoğu’da İran’ın en güvendiği kişi idi. Dolayısıyla en üst perdeden Haniye’nin intikamının alınacağını açıklaması normal bir durumdu.

İsrail’in içerisindeki radikal güçleri susturabilmek adına böyle bir senaryoyu hayata geçirmiştir. Çünkü İsrail Filistin’de kendisi ile mücadele yapabilecek bir güç görmemektedir. Hemen Soydaşlarımızın yaşamakta olduğu Colon tepelerine ve akabinde Suriye’ye ve Yemen güçlerine saldırdı. Suriye’nin Colon bölgesinde yaşamakta olan Bayır-Bucak, Halep vb. bölgelerindeki Türkmanlarının bu coğrafya var oldukları dikkati çeker.  Kum Kentindeki Cemseran Camisine intikam bayrağı çekildi. Dini lider Hasan Nasrallah Haniye’nin intikamının mutlaka alınacağını söyledi. Ortadoğu çok şeye gebe görünüyor. Ne yazık ki, Ortadoğuda kan akmaya devam edecek bazı odaklar insan kanı ile beslenmeye devam edecek.