Türk şiirinin tartışmasız yaşayan en büyük ustalarından biridir Arif EREN. Bu büyük söz ustasıyla ilgili bugüne kadar çeşitli araştırma-inceleme çalışmaları yapılmıştır. Fakat bunlara yeni halkalar eklemek kültürel bir ihtiyaçtır. Zira Arif Eren'in şairliği birkaç kitaba sığmaz. Her yeni eser onun hayatına ve şiirine yeni açılımlar ve zenginlikler getirir.

Edebiyatla ve onun en çok rağbet gören meyvesi olan şiirle ilgilenen herkes Arif Eren'i bir yere kadar tanır ve bilir.  Yine de biz onunla ilgili birkaç cümlelik tanıtım bilgisi verelim: "1938 yılında Kahramanmaraş'ta doğan Arif Eren, ilk ve ortaokul öğrenimini memleketinde yaptı. Erzurum Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi. Çeşitli liselerde ve eğitim enstitüsünde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı ve emekli oldu. İlk şiiri 1964 yılında Çağrı dergisinde yayınlanan şairin şiirleri daha sonra Hisar, Varlık Yıllığı, Türk Edebiyatı, Milli Kültür, Defne, Ilgaz, Elif, Seviye, Güneysu, Tepe Edebiyatı, Dolunay, Alkış, Edebiyat Yaprağı gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. 2005 yılında Antalya Şair, Ozan, Yazar ve Ressamlar Kültür Derneği (ANŞO-YAD) tarafından 2. Şairler Buluşması'nda yılın Akdeniz Büyük Şiir Ödülü'ne lâyık görüldü. Arif Eren, şiirlerini Bu Kent Sende Kalsın (1963), Yurt Tesbihi (1975), Hayatı Huzura Ayarlamak (1985), Görkemli Denge (1996), Zaman Yerinde Durmaz (2006) ve Arif Eren Hayatı-Sanatı-Şiirleri (2010) adlı eserlerinde topladı."

           

Kıyametin provası diyebileceğimiz 6 Şubat Depremi'nin vurduğu şehrin ağır yükünü omuzlarında taşıyan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi onca sıkıntılara göğüs germenin yanında kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerine de aralıksız devam ediyor. Belli ki kültürel altyapıyı fiziksel altyapı kadar önemsiyorlar. Son olarak bunun ispatı niteliğinde bir çalışmaya imza attılar. Türk edebiyatının yaşayan ustalarının başında gelen kıymetli şair Arif Eren'le ilgili nefis bir biyografi kitabı yayımlayarak okuyucuyla buluşturdular.

           

Prof. Dr. Kemal Timur ve Bayram Kayabaşı tarafından büyük bir araştırma ve inceleme sonucu kaleme alınan "Hayatını Şiire Adayan Ses: Arif Eren" adlı kitap Arif Eren şiirini sevenlere çok büyük bir armağan oldu.  Aldık, okuduk ve şükranlarımızı sunduk.

           

"Hayatını Şiire Adayan Ses: Arif Eren" adlı bu kıymetli eseri kaleme alan Prof. Dr. Kemal Timur ve Bayram Kayabaşı adlı yazarlar eserlerinin "Takdim" bölümünde kitaplarına konu edindikleri, son dönem şiirimizin büyük ismi Arif Eren'le ilgili şunları söylüyorlar:

           

"Asırlar boyunca insanı etkileyen en güçlü sanatçı şair, en güçlü sanat ise şiir kabul edilmiştir. Zira insanlığın ruh ikliminin şekillenmesinde ve motivasyonunda şiir önemli bir unsurdur. Dolayısıyla şair olan Arif Eren’in hayatının, sanatının ve eserlerinin incelendiği bu çalışmada onun Türk şiirine ve edebiyatına yapmış olduğu katkılarına yer verilmiştir.

           

Sanata şiirle başlayan Arif Eren, sonraki dönemlerde aynı sanatla çalışmalarına devam etmiştir. Bu çalışmamızla, Eren’in şiir dünyasının ve sanat anlayışının bütün yönleriyle ortaya çıkarılması şairin sanat anlayışının daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

           

Günümüz şiirinin, özelde de Kahramanmaraş’ın yaşayan önemli şairlerinden biri olan Arif Eren, özellikle 1980 sonrası Türk şiirinde etkili olmuş bir isimdir. 1965 yılında "Bu Kent Sende Kalsın" adı ile yayımlanan ilk şiir kitabı ile tanınan şairin diğer şiir kitapları da yayımlandıkları dönemde büyük ilgi görmüştür. Eren, şiirle, sanatla ve edebiyatla altmış yılı aşkın bir ömür geçirmiştir. Bu altmış yılı aşkın sanat hayatında şiir ile olan bağı derinleşerek devam etmiştir. Bu çalışmada 1964’ten bugüne Türk edebiyatının yarım asrı aşan yolculuğunda rol almış Arif Eren’in hayatı, sanatı ve şiirimizdeki yeri üzerinde durulacaktır."

           

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında okuyucuyla buluşturulan 420 sayfalık devasa "Hayatını Şiire Adayan Ses: Arif Eren" kitabı gerçekten de şair Arif Eren'le ilgili merak edilenleri ayrıntılı olarak ortaya koymuştur.