Devasa yükseklikteki Madur Dağı bize Madur Dağı Savaşı'nı ve Harmantepe şehitlerini çağrıştırmaktadır. Günümüzde Köprübaşı ilçesinin Harmantepe Yaylası’ndaki şehitlik, Türk-Rus savaşlarına şahitlik etmektedir. Bu şehitlikteki eski bir levha bu mücadeleyi şöyle anlatıyor: “26 Haziran 1916’da Türk kuvvetleri hücuma geçerek Ağaçbaşı yaylasındaki Rus kuvvetlerini Soğuksu’ya çekilmeye mecbur etti.
29 Haziran 1916’da Harmantepe Kabanbaşı hattında 36 saat süren muharebelerde 60. alayımız topçu atışı ve süngü hücumu ile Rus kuvvetlerini perişan ederek Avulot'a kadar püskürttü. Bu çatışmalarda 60. Alay 7 zabıt, 150 nefer zayiat verdi. 15 Temmuz'da Bayburt Ruslar tarafından işgal edildiği için Türk kuvvetlerine geri çekilme emri verildi. Türk kuvvetleri Harmantepe’yi şehit Bayram Çavuş ve arkadaşlarına emanet ederek çekilirken tepeyi Bayramtepe olarak selâmladılar.”
Köprübaşı ilçemizde Köprübaşı Çok Programlı Anadolu Lisesi, merkezde Köprübaşı Merkez İlkokulu, Köprübaşı Ortaokulu ve Adnan Kahveci İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır. Yine Köprübaşı'na bağlı birleşik bir köy olan Beşköy'de ise Adnan Kahveci İlkokulu bulunmaktadır. Öte yandan ilçede bir de Halk Eğitim Merkezi mevcuttur.
Ben ortaokulu ve liseyi burada, Köprübaşı Ortaokulu'nda ve Köprübaşı Lisesi'nde okudum.(1982–1988 yılları arası) Burada halk geçimini topraktan sağlayamadığı için aileler çocuklarını okumaya yöneltmişlerdir. Buradan çıkıp da Türkiye’de söz sahibi olan pek çok insan mevcuttur. Merhum Adnan Kahveci ve Recep Yazıcıoğlu bunlardan sadece birkaçıdır.
Bilindiği gibi Karadeniz’de arazi genelde meyillidir. Onun için de köyler dağınıktır. Avuç içi kadar düz alan bulan kişi evini oracığa yapmıştır. Bu durum keyfi değil mecburidir. Köprübaşı köylerine baktığımız zaman da buna benzer bir özellik göze çarpmaktadır.
Köprübaşı ilçesinin iklimi Doğu Karadeniz Bölgesi’nin karakteristik iklim özelliklerini taşımaktadır. İlçede, Karadeniz'in genelinde olduğu gibi yazları genellikle serin, kışları ise ılık geçer. Kışın da, yazın da iklim munistir. Her mevsim yağış görülmektedir.
Yazın kasvet verici sıcaklarından korunmak için Köprübaşı yaylaları bulunmaz bir nimettir. Doğayla iç içe yaşamaktan zevk alanların bu güzel yaylalarda ömürlerine ömür katmaları kaçınılmazdır. Zaten Trabzon’da ve büyükşehirlerde yaşayan Köprübaşılılar, yaz aylarında havaların ısınmasıyla kendilerini ilk fırsatta yaylalara atmaktadırlar.
Köprübaşı'na baktığımızda güneyden kuzeye doğru Manahoz deresinin sakin sakin aktığını görürüz. Bu dere, ilçenin en önemli akarsuyu durumundadır. Dere, Yeni Yayla ve Gezge kuronlarından doğar, 2742 metre yüksekliğindeki Madur Dağı’nın eteklerinden çıkan en bol kolu alır. Hamzaağa Yaylasından doğan ikinci kolla Arpalı Köyü’nde birleşerek kuzeye doğru akmaya devam eder. Doğuda Sultanmurat yamaçlarından akan Vartan ile batıdan akan Vizera deresi, Ohşoho deresi, Çifteköprü deresi ve Ormanseven deresini alarak Sürmene ilçe merkezinden Karadeniz’e dökülür. Öyle sakin deyişimize bakmayın, sonbaharda ve kış mevsiminde sükûnetini öfkeye döndürür. Bir de bakarsınız ki yatağına sığmaz. 1998 yılının 05 Ağustos'undaki Beşköy sel felâketi Manahoz'un öfkesinin tecellisidir. Küçük kıyameti andıran bu haşin sel felâketinde 47 insanımızı kaybetmişiz. Bunlardan çoğunun cesedi bile, ne yazık ki, bulunamamıştır. Bunun acıları hâlâ yüreklerimizdedir. Bu felâket neticesinde Beşköy'ümüz tabir caizse haritadan silinmiştir. Fakat bugün gelinen noktada aynı yerde benzer bir yerleşim yeri kurularak hatalardan ders alınmadığı açıkça görülmüştür.
Bakir ve yemyeşil bir doğal örtüye sahip olan Köprübaşı ilçesinin yaylaları meşhurdur. Yeşilin kırk tonunun mevcut olduğu bu yaylalar, sakinlerine şifa ve sağlık sunmaktadır. Doğal bitki örtüsünü koruyan ender yerlerden biri olan Köprübaşı ilçesinin güneyinde doğu-batı ekseninde uzanan dağ eteklerinde 1750-2200 metre yüksekliklerde yaylalar vardır. Bu yaylaların denize doğru alçalan kesimleri, özellikle vadi yamaçları ormanlarla kaplıdır. Yaylalar geniş otlakları, temiz havası ve soğuk suları ile yaz aylarında hayvancılıkla geçinen halkın uğrak yerleridir. Mayıs ayından eylül ayının sonuna kadar bu yaylalar canlılığını korur. Köprübaşı ilçesine bağlı olarak; Soğuksu, Ebeler, Küçük Kangel, Harman, Ağaçbaşı, Yangın, Vizera, Mincena, Sulak, Köşk, Kutlusu, Taşlı ve İsmailağa yaylaları bulunmaktadır. Yazın bu yaylalar yerli ve yabancı turistlerin (özellikle Arapların) gözdesi olmaktadır.