Bundan yıllar önce spor alanında daha çok belirli spor türlerine uygun sporcu seçimi ve uygulanacak testlerin kullanımının önem taşıdığı görülmektedir. Tabii ki, bugün çok daha karmaşık çözümlenmesi güç sorunlarla karşı karşıyayız.
Günümüzde, sporcu gelecekte elde edebileceği başarıyla ilgili bir öngörüsel (broknastik) araştırmada, diğer bilim dallarının da ilişkisi bulunması nedeniyle bakıyorsunuz doktor, antrenör, psikolog kimi zamanda bir sosyoloğun takım çalışması anlayışı içinde birlikte sorunları ele almaları kaçınılmazdır. Spor psikolojisinin merkezi problemi, hareket davranışı ve spor eylemlerini içeren sistem içindeki tüm etkinliklerdir. Bir yönüyle spor psikolojisi özel bir eylem birimidir. Spor eylemlerinin en belirgin özelliği edime (başarı-performansa) yönelik olmasıdır. Bu nedenle spor psikolojisi, salt spor etkinliklerinin hareket ve eylem kurallarının uygunluğu değil, aynı zamanda sportif başarının yükseltilmesinde psikolojik şartların etki ve katkısını araştırır.
Tabii bu yaklaşım, bir yönüyle tüm bedensel eğitim süreci içinde yer alan etkinlikleri psikolojik açıdan doğruluğu ve ilkelere (varsa yasalara) uygunluğu anlamaya da gelmektedir. Sportif başarının spor türüne, çevre koşullarına ve bireye özgü niteliklere bağlı olması nedeniyle sportif başarının psiko-fizyolojik ve psikolojik genel yasalara uygunluğunun belirlenmesi son derece güçtür.
Spor psikolojisinin olmazsa olmaz pratik görevleri vardır. Bunlar; spor türleri için uygun olma ("uygunluk") koşullarının belirlenmesi ve bireysel spor türlerinin psiko-fizyolojik ve psikolojik özelliklerini ortaya koymaktır. Optimal düzeyde bireysel başarının (performansın) gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesi; optimal başarının psişik (ruhsal) koşullarının ortaya konması, sporcu ve kişisel çevresi arasındaki uyumun psişik (ruhsal) koşullarının belirlenmesi ve grup içinde optimal düzeyde bir grup birliği ve uyumun geliştirilmesi spor psikolojisi açısından çok önem arz etmektedir. Her şeyde olduğu gibi sporda da bilim vardır.