Toplumlarda bunalımların ileri dereceye vardığında parçalanmanın kaçınılmaz olduğu cemiyetlerde, bilgisiz, şuursuz ve amacı belli olmayan kitle hareketleri meydana gelir. Sıhhatli düşünen fertler bile o başı boş toplu hareketlere sempatiyle bakarlar ve bunalımı derinleştirirler. Huzursuzluk, egemen olduğu panik-atak insanların bulunduğu kitlelerde atiye (geleceğe) umutla bakmazlar. Bunun için bunalım ortamı ortadan kaldırmanın en etkili alanı ve en isabetli spordur.

Spor, insanlar arası yakın ilişki kurma imkanı ve fırsatı meydana getiren en önemli iletişim aracıdır. Spor modern bir telafi mekanizması gibi değerlendirilmelidir. Günümüzde bilim her safhada önde olduğu gibi sporda da kitlelere yayılmış büyük küçük herkesin ilgi odağı haline gelmiştir. Bazı spor branşları (ferd) spor dalları yurdun en ücra köşelerine yayılmak, insanların büyük bir çoğunluğu ya seyirciye yada kendileri spor yapar hale gelmişlerdir.

Bu spor gelişmelerinin ülkenin nüfusuna göre oranlandığında yeterli düzeyde olmasa bile sporun yaygınlaştığını göstergesidir. Tabii ki sporun yaygınlaşması bizi sevindirdiği kadar, bazı yetersizlikleri de beraberinde getirmektedir. Bunlar; sporcuların antrene edecek kalifiye elemanların bulunmaması, birde önüne gelen spor salonu açıp, üstüne üstlük devletin denetiminin hiç olmadığı bir ortam meydana gelmektedir.

Bu da insan sağlığına önemli ölçüde zarar vermektedir. Bazı istatistik verilere bakıldığında spora yönelen bireylerin amaçları bazılarında eğlenmek, bazılarında az da olsa bilinçli spor yaparak, sağlıklarını korumak için günümüzde ekonomik krizlere rağmen az da olsa spor para kazanma amacı olmaktadır. Spor, eğlence ve diğer sosyal aktiviteler yanında bireyler hoşça zaman geçirilmesine, dinlenmesine, beden ve ruh sağlığıyla olumlu katkılar sağladığı bilinmektedir.

Şunu iyi bilmekteyiz ki spor yapanlar sosyalitelerinin geliştiğini, iller arası, hatta uluslararası seyahatlerde, kolay bir şekilde insanlarla iletişim kurup kalıcı dostluklar sağlar ve ortak amaçlara yönelmelerini sağlar. Sporcu, hayat nizami haline getiren, sporu düzenli yapanlar, her şeye rağmen büyük ölçüde rahatlattıkları ve en önemlisi mutlu oldukları gözlenmektedir. Herkes yaşına göre fırsat buldukça spor yapmalı.