Bugün 1 Ocak 2024. Yeni yılın ilk gününü idrak ediyoruz. Ardımızda bıraktığımız 2023 senesi pek arzu etmediğimiz olayların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti.

Her ne kadar Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılını, geride bıraktığımız senede kutlasak da bu yıla damgasını vuran gelişme Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi oldu.

50 binin üstünde insanımızı kaybettiğimiz bu acı olay neticesinde 11 şehirde büyük maddi kayıplar meydana geldi. Merkez üssünün Maraş olduğu açıklanan deprem felaketinin hemen ardından ülke olarak adeta büyük bir teyakkuz hali içine girildi.

Devlet-millet el ele vererek yaraların sarılması için seferberlik başlatıldı. Vakit kaybedilmeden yeni yerleşim yerlerinin inşasına başlandı. Tarihimizin en büyük doğal felaketi olan bu depremden gerekli derslerin çıkarıldığını ümit ediyoruz.

2023 yılında akıllarda kalan bir diğer gelişme ise genel seçimler oldu. 14 Mayıs günü yapılan birinci tur seçimlerinde hiçbir aday gerekli oyu alamamış ardından ikinci turda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan %52 oy oranı ile yeniden Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Bu seçimlerin ardından ana muhalefet partisi olan CHP’de kongre süreci başlamış ve uzun yıllar parti genel başkanlığını yürüten Kemal Kılıçdaroğlu, koltuğunu kaybetmiştir.

Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında yüzümüzü güldüren gelişmeler de yaşandı. Mesela Türkiye'nin yerli otomobili TOGG piyasaya sürüldü, ayrıca dünyanın ilk SİHA gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Türk donanmasının hizmetine girdi. Nisan ayında ayrıca Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu İMECE yörüngesine fırlatıldı, yeni Altay Tankı TSK envanterine katıldı, Zonguldak Filyos'ta Karadeniz doğal gazı devreye alındı.

2023, İsrail’in Filistin’de başlattığı katliamın da yılı olarak hatırlanacaktır. Zira 7 Ekim günü Hamas saldırılarını bahane gösteren İsrail, bilhassa Gazze’de yaşayan sivil halka yönelik büyük bir katliam hareketine girişti. Bu yazının kaleme alındığı saatlerde bu bölgede şehit edilen Müslüman sayısı 20’bini çoktan geçmişti.

Bütün dünyanın canlı yayınla takip ettiği bu katliamlara karşı Türkiye dışında sesinin yükselten başka bir güç ortaya çıkmamış, hele İslam dünyası sessizce olanları takip etmeyi tercih etmiştir.

Geride bıraktığımız yıl içinde akıllarda kalan en acı olaylardan biri de Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekâtı bölgesindeki bir üsse sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 12 askerimizin şehit olmasıdır. Maalesef bu acı olayın ardından TBMM’de bulunan bazı siyasi partiler terörü kınama olgunluğunu gösterememiştir.

2023 yılının son önemli gelişmesi Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Riyad’da oynanması planlanan süper kupa finalinin ertelenmesi oldu.

Görüldüğü üzere kısa özetini yaptığımız 2023 yılı başta deprem felaketi olmak üzere acı olayların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti.

Ümit ediyoruz 2024 yılı mazlumlara ümit, zalimlere felaket getirsin. Bilhassa Gazze’de, Doğu Türkistan’da Müslümanlara yapılan zulümlere son verilsin. 

Ayrıca 2024 yılının millet olarak birlik ve beraberlik ruhu içinde, sağlık, huzur ve mutluluklar getirmesini temenni ediyor, bütün okuyucularımızın yeni yılını tebrik ediyorum.