Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye'nin uluslararası marka değerine değer katmak kültürüne katkı sağlamak için bu yıl 16 şehirde düzenlenecek Kültür Yolu Festivali’nin Trabzon ayağı başladı.

Festivalin beşinci durağı Trabzon oldu.

Geçen yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına “Sümela Kültür yolu Festivali” İle dâhil olan 4 bin yıllık tarihi kültür ve sanat şehri Trabzon’da 9 gün boyunca dolu dolu bir festival yaşanacak.

Adana, Şanlıurfa, Bursa ve Samsun’un ardından Trabzon’da yaşanacak olan kültür yolu festivali 30 Haziran’a kadar renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Festival süresince Trabzon’un tarihi, kültürel ve doğal zenginliği ışığında eşsiz bir deneyim yaşanacak.

Konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek olan festival boyunca 40’tan fazla noktada 500’den fazla etkinlik düzenlenecek.

Festivalde yok yok desek yeridir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz.

Türkiye’de sadece 16 şehirde düzenlenen Kültür Yolu Festivaline Trabzon’un da eklenmesinden duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim.

81 vilayet arasında ilk 16’ya girmek gerçekten ayrıcalıktır.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanı Osman Nuri Ersoy’a, Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan’a, tüm çalışanlara ve katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.

Trabzon bu ayrıcalığın içerisinde yer alıyorsa tabi ki pozitif bir ayrımcılıktan dolayı değil, 4 bin yıllık tarihi ve kültürel geçmişiyle alakalıdır.

Elbette bu bir kazanımdır

Trabzon da bu çok önemli kazanımdan istifade edecektir.

Festivalin içinde ne ararsanız var.

Tam bir kültür hazinesi, kültür deposu ile içi dolu.

Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Trabzonlular doyasıya eğlenecek.

Resul Dindar, Ferhat Göçer, Sinan Akçıl, , Haluk Levent, Ebru Yaşar, Semicenk, Madrigal, Buray ve Simge gibi ünlü sanatçıların verecekleri konserlerle festivale ayrı bir hava katacak.

Her platformda Trabzon ve Trabzonlulara olan sevgisini dile getiren fanatik Trabzonsporlu İsmail Türüt’ün ise son anda listeden çıkarılması ise moralleri bozdu.

Neymiş efendim “Siyonist İsrail” türküsü yazdığı için.

Allah aşkına biz bu festivali İsrail’i memnun etmek için düzenledik.  Veya onlardan çekinecek bir yanımız mı var. Devlet politikası deyin işin içinden çıkmayın. Sanatta devlet politikası olmaz.

İsmail Türüt, Trabzonluların sevdiği bir sanatçıdır. Karadeniz’in star sanatçısıdır. İmparatorudur. Mutlaka listeye dâhil edilip sahneye çıkarılmalıdır hem de şehrin en kalabalık yerinde.

Türüt’e ambargo konulamaz.

Retrobüs, Elif Avcı&Erdal Şahin, Yücel Erzan ile “Başka Şarkılar&Türküler”, Umut Mürare, Ender Doğan, Ali Nuri Türkoğlu& Ferhan Tülman, Murat Gökşen, Tansu Can &Seyfullah Kartal gibi isimler de aynı şekilde konserler verecek.

Tabi ki sadece konserlerle bitmiyor.

Sanata ve sanatçıya da ayrı bir değer veriliyor bu festivalde.

Birlikte büyüdüğümüz, filmlerini izlemekle büyük keyif aldığımız Türk sinemasının unutulmaz yıldızı Hülya Koçyiğit de Trabzonlularla buluşacak, sohbet edecek.

Yazar Beyhan Budak, İranlı fotoğraf sanatçısı Seyed Ehsan Mortavazi, Nihat Hatipoğlu& Emre Ermiş gibi isimler de farklı konularda festivale renk katacak.

Sanata dolu bir Trabzon dedik ya aynen öyle.

Konser, opera, bale ve tiyatro aklınıza ne geliyorsa hepsi düşünülmüş.

Trabzon, eğer Trabzon olmuşsa bu gibi etkinlikleriyle olmuştur.

Elbette küçük eksiklikler olacak tabi

Trabzonlu sanatçılar yad edilmeliydi.

Bir Erkan Ocaklı, bir Osman Yağmurdereli’ye, Süreyya Davulcuoğlu’na,  hatta isimleri unutulmuş birçok Trabzonlu sanatçıya vefa gösterilmeliydi.

Fuat Saka ve Volkan Konak’tan istifade edilmeliydi.

Elbette gelecek yollarda eksiklikleri daha da asgariye indirilecektir.

Ve festivalin en anlamlı faaliyetlerinden biri de Filistin mücadelesine gösterilen saygıydı.

“Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi, Filistinli yönetmen Mohammed Almughanni’nin söyleşisi ve “İnsanlık Sahnesi Filistin Şiirleri ve Konseri” festivali dana da anlamlaştıran etkinliklerdi.

Mademki İsmail Türüt’ü “Siyonist türküsü” gerekçesiyle festivalden çıkardınız o zaman bu kısmı da iptal edin.

Katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.